Hatékony stresszkezelés pirulák helyett: éld meg a meditáció csodáját!

Napi szinten szembesülünk vele, milyen problémák, sőt komoly betegségek kialakulásához vezethet a stressz. Folyamatosan azt halljuk, hogy tanuljuk meg kezelni azokat az élethelyzeteket, amelyek kibillentenek a lelki nyugalmunkból. De mégis hogyan?Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.03.
nyugalom meditáció

Burst Mária, a nepalitermekek.com megálmodója, aki eddigi életének jelentős részében a hatékony stresszkezelés, a fizikai és mentális egészségmegőrzés módszereit kutatta, tapasztalatainak megosztásával szeretne segíteni azoknak, akik még keresik az utat egy békésebb, kiegyensúlyozottabb lét felé.

Maximumon pörögni

A nyugati kultúrákban elképesztően felgyorsult az élet, az újabb és újabb kihívásoknak csak úgy tudunk megfelelni, ha mindig maximumon pörgünk. Igen ám, de ez meddig mehet? A megoldás gyorsan és könnyen adja magát: vagy különböző hangulatfokozóktól, vagy éppen gyengébb-erősebb nyugtatóktól reméljük az azonnali segítséget és a tűzoltást. Pedig lehetne ez másképp is. A jóllétünk érdekében szánjunk egy kis időt magunkra!

„Én is hasonló cipőben jártam. A folyamatos aggódás, a megfelelési kényszer és más, nem mindig kellemes hatások teljesen eluralták az életemet, amiből hosszú ideig nem láttam kiutat. Az utazás volt mindig is az, ami közben átszellemültem. Különösen Nepál atmoszférája és az ott élő emberek mentalitása volt rám nagy hatással. Annak ellenére, hogy elképesztően szegény ország, az emberekből folyamatosan derű és hihetetlen nyugalom árad” – osztotta meg történetét Burst Mária, aki azt is elárulta, hogy felfedezései szerint a nepáliak nyugodtságának hátterében egyebek mellett a meditáció áll.

Lumbini,,Nepal,-,8,February,2014,:,Unidentified,Traditionally,Dressed
Fotó: Shutterstock


 

Meditációval egy élhetőbb életért


Ha képessé válunk arra, hogy beépítsük az életünkbe a meditációt, annak bármelyik, számunkra leginkább testhezálló formáját, azzal rengeteget teszünk életminőségünk javítása érdekében. 

1. Csökkenti a stresszt.

2. Segít megszabadulni a pszichés betegségektől.

3. Fejleszti a tudatosságot életünk minden területén.

4. Segít abban, hogy jobban megértsük az okokat és az összefüggéseket.

5. Lassítja az öregedést.

6. Növeli az elégedettség-, boldogságérzetet.

7. Fejleszti a koncentrációt, segít elérni a lelki békét.

8. Erősíti az immunrendszert.

9. Hozzásegít a nyugodt alváshoz, ezáltal teljesítményünk növekedéséhez.

10. Megtanít valóban élni.
 

Csak gyakorolni kell

Ne csüggedjünk, ha kezdetben nehézséget okoz leülni, magunkba mélyedni, ugyanis a meditáció tanulható. Elszántsággal és kitartással rövid időn belül elérhetjük azt a szintet, amikor már nem egy kipipálandó feladat lesz a napi tevékenységi listánkon, hanem az a 20-30 perc vagy akár 1 óra, ami erős alapot ad ahhoz, hogy könnyedén helyt álljunk életünk minden területén” – jegyezte meg Mary.

Egyes meditációkhoz elegendő egy szőnyeget leteríteni, de ülhetünk meditációs párnára is, ha az kényelmesebb. Használhatunk az elmélyülést segítő eszközöket is, mint például meditációs zene, füstölő, gyertya vagy éppen a hangtál.

A különféle kultúrákban már évezredek óta használják a hangokat terápiás céllal. A megfigyelések szerint a hang, mint rezgésforma számos módon felhasználható a pszichés és biológiai folyamatok szabályozására, feszültségoldásra, fájdalomcsillapításra, a koncentráció fokozására, valamint a nyugalom elősegítésére. A hang a hallóidegeken keresztül az agykérgi területeket ingerli, így vált ki pozitív élettani hatásokat.

Stacked,Pebble,Stones,On,The,Background,Of,A,Bright,Cloudy
Fotó: Shutterstock


 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás