Elárulták a tudósok: az életcél megmentheti az életünket





Sokan már gyerekkorukban elhatározzák, mi mindent akarnak elérni életük során – a tudtukon kívül pedig ezzel az egészségüket is hatékonyabban őrzik.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.15.
demencia

Az életcél fontos iránytű lehet mindennapjaink során, de friss tudományos következtetésekből az is kiderül, hogy még a demenciával is könnyedén felveszi a harcot, ha van valamilyen hosszú távú célunk. A kutatók ehhez nyolc releváns tanulmány adatait vették górcső alá, amelyek három kontinens 62 250 felnőtt résztvevőjének vizsgálati adatait tartalmazták – írja a Daily Mail.

Képünk illusztráció / Pixabay

Az elemzések során úgy találták, hogy aki nem csak céltalanul tengeti a mindennapjait, hanem valamilyen életcél vezérli, azoknak az embereknek az esetében észrevehetően ritkábban jelentkezik a demencia vagy bármely kognitív zavar – egészen pontosan 19 százalékkal csökkenti a memóriához, a nyelvi készséghez vagy a gondolkodáshoz köthető rendellenesség kialakulásának esélyét az életcél megléte.

Azt már a korábbi vizsgálatok is alátámasztották, hogy az életcéllal rendelkező emberek könnyebben rázódnak helyre stresszes élethelyzetek megélését követően, de a demenciát csak most tudták a kutatási területhez kapcsolni. Ugyanis a célvezéreltebb emberek nagyobb valószínűséggel alakítanak ki aktívabb életformát és kezdenek el mozogni, a társasági élethez is jobban vonzódnak, mindezek pedig a demenciával szembeni küzdelem bizonyított fegyverei.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a folyamatos pozitív életszemlélet fenntartása viszont nincs hatással a demencia kialakulásának esélyeire, így ha azt az életcélt fontolgatnánk, hogy a folyamatos jókedvünk érdekében hedonista módon fogjuk üldözni az élvezeteket, az időskori elbutulás megelőzéséért még nem tettünk sokat – viszont a hangulatunk lényegesen javulhat.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás