Ez az interaktív szorongásmérő segít a lelki gondokban

Tömör üzenetekkel és képekkel, egyedi módon segít a lelki problémák feldolgozásában a Civilút által az Instagramon elindított anximeter, azaz szorongásmérő. Lapunkat az anximeter szakmai felelőse, Szy Katalin klinikai szakpszichológus, író avatta be a részletekbe.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.29.
szorongás

Pandémia nélkül is volt elég bajunk, ám a világjárvány felerősítette a szorongásokat, lelki gondokat. Már a 18–35 év közötti fiatalok között is egyre többen érzik azt, hogy lelki támaszra szorulnak. A szakember szerint mindenki küzd szorongással, ennek felismerése és tudatosítása pedig már önmagában megnyugtatóan hat.

Ahány ember, annyiféle szorongás, mondhatnánk, de ez nem lenne igaz, rengeteg ember küzd hasonló gondokkal – mondja Szy Katalin klinikai szakpszichológus, író, a Civilút által az Instagramon életre hívott anximeter, azaz szorongásmérő projekt szakmai felelőse.

A pandémia miatt megváltozott a jól megszokott rutin, ingoványossá vált a jövőkép és ez mindenkire kihat a kismamáktól az iskolásokig, az életüket éppen elkezdő fiataloktól azokig, akik épp munkahelyet változtatnak. A családokban a korlátozások miatti bezártság idején felerősödhettek a már meglévő konfliktusok. A kizárólagosnak vélt problémák azonban valójában nem azok, mások is küzdenek hasonlókkal, vagyis nem vagyunk egyedül a szorongásainkkal.

Az Instagramon elérhető anximeter, azaz szorongásmérő hétről hétre újabb témákat kínál, hogy frappáns módon elgondolkodtasson, felrázzon, ösztönözzön, irányt mutasson – magyarázta lapunknak a szakember.

Tömör üzeneteket és a hozzájuk tartozó – Igor Lazin grafikusművésznek köszönhető – egyedi képeket talál az olvasó. A különböző élethelyzeteket megjelenítő Anx és Anxilla figurájával nem nehéz azonosulni.

„A szorongás tárgy nélküli félelem”, „A szerelem mértéke az előtte való hiány mércéje”, „Az alaptalan ítélkezés lelki tünet”, „A szerelemben a féltékenység természetes, sőt, kötelező, hisz a szerelmes nem tűr riválist” – ilyen gondolatébresztők segítenek, és ha valamelyik témáról többet szeretnénk, elég a hozzá tartozó képre kattintani. A visszajelzések azt mutatják, az szorongásmérő bejön a felhasználóknak, mi több: interaktívvá vált.

Fontos, hogy az emberek tudják: a szorongás normális dolog, hiszen a lélek változik, reagál. Az anximeter nem a pszichoterápiát akarja kiváltani, s nem is közvetlen célja a gyógyítás. Tudáscsomagokat ad, ami ösztönzi, elindítja, támogatja az embereket abban, hogy önmagukkal foglalkozzanak. Segítséget kapnak a helyes önismerethez, így akár egyedül is megoldhatják a problémájukat – ismertette Szy Katalin, aki sok személyes üzenetet, ötletet kap. – A lélek témái kifogyhatatlanok, az előkerülő gondolatok újabb és újabb irányokat adhatnak, kérdéseket vethetnek fel az olvasókban, így értük és velük formálódik az anximeter Instagram-oldal. Most például a szerelem és a hozzá tapadó szorongások kerültek elő, így többek közt a Rómeó és Júlia-jelenség vagy az anyóssal, apóssal kialakuló konfliktus is górcső alá kerül – mesélt a várható tartalomról a szakember.

Itt a segítség!

instagram.com/anximeter További információ a Civilút mindenki.eu portálján.

Sokan hamis képeknek akarnak megfelelni

– Rengeteg magazinban nagyobb hangsúlyt kap a pszichés betegség, mint a pszichés egészség, ez pedig egyfajta címlaplány-effektust idézhet elő. Hiába tudjuk, hogy a borítófotó retusált, mégis követendő példának látjuk. Hasonló a helyzet a pszichés betegségekkel is, ahol a betegségtudatot különböző idolok táplálják. A hamis kép pedig hamis megfelelni vágyást eredményezhet – figyelmeztet Szy Katalin. – Aki megérti és elfogadja, hogy nincs tökéletes párkapcsolat, szülő-gyerek kapcsolat, nincs lelki tökéletesség, az komoly lépést tett a pszichés egészsége felé.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás