Ezt kell tennünk, hogy hamarabb érezzünk ízeket és szagokat a koronavírus után





A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete a szaglás és ízérzékelés elvesztése, amit sokan még hetekkel a gyógyulásuk után sem tudnak visszanyerni. Vannak azonban trükkök, amelyekkel ez a folyamat felgyorsítható.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.02.
hasznos tipp

Ugyan a koronavírus olyan tünetei mellett, mint a magas láz vagy a légzési nehézség, nem tűnik súlyosnak a szaglás és az ízlelés elvesztése, a felépülő betegek életében hosszútávon sokkal komolyabb károkat tud okozni ez a tünetegyüttes. Ez ugyanis két fontos érzékszervünk működőképességének elvesztését jelenti, amely lelkileg minden beteg számára megterhelő. Ráadásul ezek a jelenségek sokszor még a felépülés után is megmaradnak.

 

 

Illusztráció (Pixabay)

A US News and World Report cikke szerint az enyhébb lefolyású koronavírusban szenvedő amerikai betegek 86 százaléka, azaz több, mint 6 millió ember esetében jelentkezett a szaglás és ízérzékelés kiesésével vagy megváltozásával járó tünetegyüttes. A lap beszámolója szerint a koronavírusban és más, légzési nehézségekkel és fejfájással járó betegségben szenvedők esetében ez a jelenség 13,3 millió amerikait érintett.

Az öt érzékszervünk, még ha nem is gondolunk rájuk így, valójában a minket körülvevő világgal való összekötő kapcsunk. Azzal, hogy ezek közül kettő jelentős kiesik, az érzékelésünk 40 százaléka sérül – írja a Harvard Health. Nem érezzük a kedvenc illatainkat, ízetlenné válnak a kedvenc fogásaink – és ugyanakkor nem észleljük, ha odaégetjük az ételt, ha szökik a gáz, vagy ha a hús megromlott a hűtőnkben. Az érzékelés romlása az egészségünk hanyatlásával is jár: csökken az étvágyunk, így pedig a testsúlyunk is.

A friss tanulmányok szerint a szaglásunk és ízérzékelésünk kiesése szorongást és depressziót is kiválthat. Szerencsére azonban nem feltétlenül kell örökre lemondanunk kedvenc illatainkról és ízeinkről: az érzékelésért felelős neuronjaink képesek regenerálódni – de sajnos nem minden, koronavírusból felépülő beteg esetében. A regenerálódás is különböző módokon valósulhat meg a gyógyultaknál: van, akinél minden visszaáll a régi rendbe, míg mások ugyan újra érzik a szagokat és ízeket, de máshogyan, kevésbé intenzíven, vagy átalakul a megszokott íz és illatélmény. A kor is befolyásoló tényező: míg a fiatalabb betegek esetében nagyobb az esély a gyors és teljes felépülésre, addig az idősebb generációnál már jóval hosszabb, és nem feltétlenül tökéletes ez a folyamat. Egy másik tanulmány szerint a covidosok negyede két héttel a betegség lezajlását követően már visszanyerte érzékeit, a hosszabb távú hatások kielemzéséhez azonban még több idő kell.

 

Fotó: Pixabay

A kieső érzékeink visszaszerzéséért azonban mi is tehetünk! A leggyakrabban javasolt gyógymód az illatterápia: napi rendszerességgel szaglásszunk különböző illóolajokat, azok közül is részesítsük előnyben az intenzívebbeket, például a citrom-, az eukaliptusz- vagy a szegfűszeg-olajat. Ne essünk kétségbe, ha a megszokott helyet más illatot érzékelünk – ez teljesen normális jelenség a szaglásukat elvesztő betegek esetében.

A tudatosság is nagyon fontos: még ha nem is érzékeljük tökéletesen az illatokat és ízeket, próbáljunk meg emlékezni rájuk – az erős koncentráció ugyanis felidézi az illat-/ízegyüttest, amely serkenti az érzékszervünket is. Emellett próbáljunk meg étkezés közben az ízvilágra koncentrálni – édes vagy sós, savanyú vagy keserű, amit érzékelünk? Ha a megszokott ízeket újra hozzákötjük az ételekhez, nagyobb az esélye a gyors regenerációnak, és az élvezet foka is nő. Folyamatosan türelmesnek kell lennünk, még ha hosszadalmasabb is a folyamat, mert csak így van esély a felépülésre.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás