RETRO RÁDIÓ

Így tedd hatékonnyá az otthoni munkavégzést

Remélhetőleg belátható időn belül a pandémia végére érhetünk, és az életünk is visszazökkenhet a régi kerékvágásba. Ez azt is jelenti, hogy a home office-ból is sokan visszatérnek majd a munkahelyekre. Hogy addig is hogyan vészeljük át a munkavégzést otthonról, tegyük közben mégis komfortossá a „hivatalunkat”, abban az alábbi négy tipp adhat segítséget, amit Herczeg István, tréner-coach gyűjtött egy csokorba.Megosztás
Szerző: metropol
2021.04.06. 09:20
home office

1. Keresd a csendet, mint az egér!

Szinte természetes, hogy a meetingek során háttérzajok, a családtagok ténykedése megzavarhatja a koncentrációt, ami hosszú távon jelentősen rontja a megbeszélések hatékonyságát is.

„Meg kell találni azt a helyiséget, ahol az otthon pezsgése, történései legkevésbé zavarnak. Egy kialakított dolgozósarok, dolgozószoba jelentősen csökkentheti a figyelemből való kibillenés veszélyét.”

Attól, hogy otthonról dolgozol, az még lehet hatékony (Fotó: Shutterstock)

2. Tiszteld a hely szellemét!

A kanapéról, hálószobából bejelentkező kolléga láthatóan kényelmesen ül, esetleg fekszik, a képernyőn látott élethelyzet azonban jobban hasonlít az esti sorozatnézéshez, mint az elmélyült munkához.

„Nem érdemes a munkát bevinni a konyhába, hálóba és a nappaliba, hiszen mindenhol az adott szereptudatosság jellemzi az embert. Ott, ahol egyébként filmet nézek, máshogy viszonyulok a munkához is.”

3. Hozd létre az online intimitást!

Lassan egy éve alig találkozunk személyesen, a meetingek többségén is videó nélkül beszélünk, előfordult már, hogy egy kolléga nevét és arcát csak néhány másodperces gondolkodás után tudtam felidézni.

„Egy szervezet mindig emberekből áll, azonban home office idején a személyes kötődések gyengülhetnek. Érdemes ezért legalább hetente egyszer személyes, videós online meetinget tartani, s a vezetőknek – a látszólagos lazulás ellenére – betartatni a megállapodásokat.„

+1. Ingázz rituálisan!

Sok kolléga a hivatalos munkaidő előtt és után is e-mailezik, telefonál, ami a szükséges rugalmasabb időbeosztás kihasználásán kívül arra is utal, hogy elmosódik a munka és a szabadidő közötti határ, lévén, most mindkettő ugyanazon kulisszák között játszódik.

„Érdemes a munka és a magánélet közötti elmosódó határokat valamilyen mesterséges aprósággal kijelölni home office idején is.”

Ezeket olvastad már?
Szép kertet szeretnél? Mutatjuk, milyen növényeket ültess

Szép kertet szeretnél? Mutatjuk, milyen növényeket ültess

Fogyókúrázol? Ha igen, akkor ez 3 leves kell neked

Fogyókúrázol? Ha igen, akkor ez 3 leves kell neked

Intő jelek! Erre figyeljen ez a két csillagjegy

Intő jelek! Erre figyeljen ez a két csillagjegy

Hűséges férjre vágysz? Ezzel a három csillagjeggyel nem lőhetsz mellé!

Hűséges férjre vágysz? Ezzel a három csillagjeggyel nem lőhetsz mellé!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás