Auguszték 150 éve édesítik a budapestiek életét





Budapesten három helyen kóstolhatjuk Auguszték 150 év tapasztalatával gondosan elkészített süteményeit. A Fény utcában Auguszt József és Ibolya, a Sasadi úti Auguszt Pavilonban Auguszt Olga és Auguszta lánya, a belvárosi Kossuth Lajos utcában pedig Olga másik lánya, Auguszt Flóra - a fővárosiak életét 1870.óta édesítő cukrászdinasztia immár 5. generációja– várja a vendégeket.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.10.20.
II. kerület V. kerület XI. kerület Auguszt 150 cukrászda

Egy süti, egy kávé az Augusztban: az egy másik világ, élmény, feltöltődés. És a csúcsminőségű édesség mellé itt – 150 éve - mosoly és vendégszeretet is jár. Augusztéknál mindig is az volt a módi, hogy a főnök, a mester elsőnek megy be dolgozni a műhelybe, ott van az üzletben, teszi, amit kell. Ma sincs ez másképp: József nyit a Fény utcában, hajnaltól süt, napközben a vendégek között, vagy beül kasszázni, ha éppen arra van szükség. Olga hasonlóképpen aktívan dolgozik, „besegít” lányainak, Flórának a Kossuth Lajos utcában, a Pavilonban sürög-forog, ott találjuk szombat-vasárnap is, mert – ahogy mondja - mindig „jól jön az öreg” a háznál.

Auguszt Olga családja és Auguszt József (Fotó: Metropol)

Auguszt Elemér cukrászmester és Resetka Olga három gyermeke közül Olga és József folytatta a szakmát. Olgának három lánya van: Augusztával működteti az Auguszt Pavilont, Franciska ügyvédként intézi a cég ügyeit, Flóra pedig a Kossuth Lajos utcai üzletüket vezeti. Olga öccse, József a Fény utcai üzletet viszi feleségével, Ibolyával.

Az asszonyok szerepe

Mindig lehet jobb, és csak a legjobb az elég jó, ezt tanultam édesapámtól, és tudom, mennyit tett anyám és nagyanyám is azért, hogy az Auguszt a mai napig létezik. Most én is ezen dolgozom a feleségemmel együtt. Ahhoz, hogy ezt a minőséget több generáción keresztül fent lehessen tartani, az évtizedek alatt felhalmozódott tudás mellett szorgalomra és a szakma szeretetére is szükség van. A nap 24 órájából 18-at dolgozunk - meséli Auguszt József, miközben beteszi a frissen elkészült tortákat a hűtőpultba.

Auguszt József kora hajnaltól süt a Fény utcában (Fotó: Archív)

- 1957 májusában, amikor a Fény utcai üzletet megnyitottuk, 6 éves voltam, akkor vették ki a mandulámat. Az Irgalmasrendi Kórházban feküdtem, és az édesanyám az első fagylaltból hozott nekem, hogy enyhítse a fájdalmam. Ez a kitelepítésből való hazatérés után volt, nem álltunk túl jól anyagilag, édesanyámnak társulnia kellett egy másik cukrásszal, akinek volt fagylaltgépe – emlékszik vissza a cukrászmester.

A kórházi jelenetek úgy tűnik, visszatérőek az Auguszt-dinasztia negyedik generációjában: József a feleségét a János kórházban ismerte meg, ahol műtősként dolgozott. Ibolya ma már nemcsak a házastársa, de cukrászként és vérbeli vendéglátósként is kiveszi a részét a munkából. Olgának ugyancsak van egy emlékezetes kórházi sztorija.

Beiglit a traumatológiára

- Inas voltam a Fény utcában, apám csípőprotézis műtét miatt bent volt a Traumatológián. Karácsony előtti időszak volt, az öcsémmel beiglit sütöttünk, és valamiért sehogy se akart az igazi lenni a tészta. Fogtuk, és bevittünk belőle egy adagot. Apám a kórházi ágyon megnézte, meghúzogatta a tésztát, és megmondta, mit tegyünk bele. Visszamentünk a műhelybe, apám tanácsai szerint megjavítottuk, és tökéletes lett a beigli. Apámnak abszolút ízérzéke volt, bármit megkóstolt, tudta mi kell bele- újságolja Olga. Hozzáteszi: Mi gyerekkorunktól beletanultunk a munkába, amit szeretünk is.

-Tizenkét éves voltam, amikor apám csináltatott külön nekem egy sámlit, hogy elérjem a fagyis pultot, és külön kiskocsit kaptam ahhoz, hogy el tudjam húzni a szomszéd utcából az üzletbe a 25 literes tejes kannát, mert nem bírtam el.

Az Auguszt dinasztia történetében volt két világháború, kitelepítés, forradalom, rendszerváltás. Az egyes generációknak többször kellett a nulláról újrakezdeni, ők azonban - minden körülmények között - védték a minőséget, és átmentették a cukrászmesterség szeretetét immár a 6. nemzedéknek.

Itt a hatodik nemzedék

-A nagyfiam a vendéglátás más területén van otthon, a nagyobbik lányunk a Corvinuson tanul, a kisebbik gimnazista, egyelőre úgy tűnik, ő érdeklődik a cukrászat iránt. Mi nem erőltetjük, ez családi vonás: mindenki maga dönti el, mivel akar foglalkozni – mondja József, akitől megtudjuk azt is, hogy a nővére, Olga is csinált mást a cukrászaton kívül, a filmes szakmában jelentős sikereket ért el: ő volt a gyártásvezetője A légy című, Rofusz Ferenc által rendezett első magyar Oscar-díjas rajzfilmnek!

Auguszt József családja (Fotó: Auguszt, Fény utca)

Olgáéknál a nyolc unoka közül egy már cukrásznak tanul, méghozzá a nagymamától és édesanyjától, Augusztától.

-A 20 éves unokám, Botond már itt dolgozik a Pavilonban, süt, kiszolgál, és ha kell mosogat. Felolvastam neki nagyanyám levelét nagyapámhoz, amelyben arról ír: azt kéri a Jóistentől, hogy a fiuk, az én apám, akit szakmát és nyelvet tanulni küldtek ki Londonba, tisztességes, jóravaló ember legyen. Apám a Dorchester Hotelben tanult, elvittem én is a lányomat oda egy ötórai teára.

Alapító az Attila úton

„A névadó, alapító Auguszt Elek mesterlevéllel a zsebében jókor érkezett Budapestre, hogy az Attila út egyik földszintes kis házában, 1870-ben „czukrászati boltját és műhelyét megnyissa”- áll az Auguszt Cukrászda étlapjának első oldalán.

József és az alma

Auguszt József akkor futott össze először feleségével, Ibolyával, amikor az 4 éves volt (Fotó: Archív)

„Mint kiderült, a feleségemmel 4 éves korában találkoztam először. Ferences diákként Erdélybe kirándultunk, Székelyvarságban megálltunk, és az egyik háznál egy asszony kijött a 3 unokájával, és hozott nekünk egy kosár almát. Később, mikor Ibolyával ellátogattunk a szülőfalujába, éppen annál a háznál állt meg, hogy itt lakott a nagymamája, és itt nyaraltak nála a testvéreivel”- meséli József a feleségéről, aki ma már olyan jól kézben tartja a Fény utcai cukrász üzletet, mintha világ életében ezzel foglalkozott volna.

Elemér bácsi

„Nagyon sokat tanultam az apósomtól, ő talán még többet udvarolt nekem, mint a férjem. Mindig maga mellett tartott, mindent megmutatott. Elemér bácsi csodálatos ember volt, szerette a szakmát, amit csinált, és az embereket, akiknek a süteményeket készítette. Talpig úriember volt és nagyszerű cukrász” – állítja Auguszt Ibolya.

150 Auguszt-év Budapesten

A Tabán után a Krisztina körúton (mai Déryné helyén) működött az Auguszt. 1915-ben nyitotta meg kapuit az Auguszt Pavilon a Hidegkúti úton, 1945-ben bombatalálat érte a Krisztina téri házat, és a pavilon is odalett. 1957-ben Auguszt Elemérné a Fény utcában nyitott új üzletet, amelyet 1988-tól fia, József vezet. Nővére, Auguszt Olga 1993-ban Pesten, a Kossuth Lajos utcai bérház udvarában teremtett új Auguszt Cukrászda-helyszínt, majd Farkasréten 2001-ben újraélesztette a legendás Auguszt Pavilont, a Sasadi úti 100 éves gesztenyefák alatt.

Mandula Tétényből

Az Auguszt családé volt az államosítás előtt a kistétényi (mai Budatétényben található) Klauzál Villa, Auguszt Olga és József nagyszülei a környékről, a híres tétényi mandulásból és barackoskertből szerezték be az alapanyagot a süteményekhez.

Olga és Oscar

„Egy gimnáziumi osztálytársam, aki rajzfilmes lett, bejött az üzletbe, és mézeskalács-figurákat rendelt egy animációs filmhez. Behívtak engem is a Pannónia Filmstúdióba, mert tetszettek nekik a figurák. Bejártam a pannóniába, és nekem is megtetszett ez az egész – könnyű Katát táncba vinni…. Ott maradtam 17 évig, közben csináltuk Rofusz Feri animációs filmjét”- emlékszik vissza a cukrászmester Auguszt Olga filmes karrierjére.

Fény utca 150

Jonatán a jubileumra (Fotó: Archív)

A Fény utcai üzletben a jubileumra az 5. generáció képviselőiről nevezték el az új ünnepi sütiket: Olivér, Apollónia és Abigél is bemutatkozott. A 6. generáció legfiatabb tagjáról, Olivér kisfiáról, Edvárd Jonatánról kapta a nevét egy nagyon finom desszert.

Olivér: Fehér csokoládés Mangó mousse, étcsokoládé mousse és csokoládé morzsa

Apollónia: Étcsokoládé mousse-szal töltött étcsokigömb, sáfrányos sárgabarack ragu, szezámmagos korall

Apollónia étcsokigömb (Fotó: Archív)

Abigél: Banán mousse, tejcsokoládé zselé, karamellizált banán, maracuja kaviár és kakaómorzsa

Jonatán: Fahéjas fehércsokoládé mousse, karamellizált almaragu, dulce de leche tükörbevonat, mogyorós ropogós

Auguszt Pavilon150

A Pavilonban tartott 150-es ünnepre különleges Auguszt-kompozíciók készültek.

Auguszt Auguszta a szarvasgombás-libamájas csodát kínálja (Fotó: Metropol)

3 Királyok: mandulás piskóta, tokaji aszús, homoki szarvasgombás libamáj mousse, vaníliás körte velő

FEB7: fehér csoki ropogós, citromkrém, eper mousse, bazsalikomos eper püré

Quiche és más sós csodák a Pavilon kínálatában (Fotó: A szerző felvétele)

Hantás Flóra: citrom mousse, őszibarack darabok levendula virágba forgatva, fekete teába áztatott piskótán

Murano: pörkölt mogyorós-mandulás keksz, intenzív csokoládé mousse, maracuja zselé, étcsokoládés tükörbevonat

Auguszt Fény utca

Ezt a cégért 150 év igazolja (Fotó: Archív)

(Budapest, II. Fény utca 8.)

(061) 316 3817

Nyitva tartás: Kedd-Péntek 10 – 18-ig, Szombat 9– 18 óráig

Belvárosi Auguszt Cukrászda

(Budapest, V. kerület Kossuth L. u. 14-16.)

Tel.: +36 1 337 63 79

Nyitva tartás: Hétfő-Szombat: 10-18

Auguszt Pavilon

(Budapest, XI. kerület Sasadi út 190.)

Tel.: +36 1 249 01 34

Ideiglenes nyitva tartás: Szerda-Vasárnap: 10.00-18.00

 





Ezeket olvastad már?
Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás