Döbbenetes fordulat! Rejtélyes morajlásra figyeltek fel a Marson





A vörös bolygó eddig is számos meglepetést tartogatott, de most megint feladta a leckét a tudósoknak. Két évvel ezelőtt már érzékeltek rezgéseket a tudósok, de most egy újabb furcsa hangra lettek figyelmesek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.24.
vörös bolygó

A NASA InSight nevű robotja 2019-ben először érzékelt rezgéseket a Marson, amellyel azt sikerült bizonyítani, hogy a bolygón van szeizmikus aktivitás. A felfedezés persze sok kérdést is felvetett, például azt, hogy ez miként lehetséges a vörös bolygón, amely nagyban eltér Földünktől. Most pedig újabb adalék érkezett!

(Fotó: Shutterstock)

A kutatók azóta sem tudják a választ, de a kérdés megint aktuálissá vált, mert újabb morajlásokat sikerült rögzíteni. Ráadásul ezúttal egymás után kétszer is! A szakembereknek bizonyos szempontból jók az esélyeik, hogy kiderítsék, mivel találták szemben magukat: most van ugyanis nyár, amikor nem olyan erősek a marsi szelek. Az viszont megnehezíti a dolgukat, hogy a marsjáró energiája egyre csak fogy, ahogy a bolygó eltávolodik a Naptól. További rossz hír, hogy a szél elcsendesedésével a kutató robotot homok borítja, amely szintén zavarhatja az érzékeny méréseket – írja a news.sky.com.

A NASA ugyanakkor elszánt, jövő decemberig már meghosszabbította a missziót, hogy újabb mintákat tudjanak venni.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás