RETRO RÁDIÓ

Hanglemezt a sütőbe? Megmutatjuk mi lesz belőle!





Ki mondta, hogy egy lemezt csak hallgatni lehet? Engedjük el a fantáziánkat és készítsünk egy dizájnos tálat a megunt darabból!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.29.
DIY menő bakelitlemez

Ha valami egyedi dolgot szeretnénk az otthonunkba, vegyük elő a megunt lemezünket, és készítsünk, vagyis inkább süssünk belőle tálat! Most prezentáljuk lépésről lépésre, hogy hogyan csináljunk menő hanglemez tálat. Az egész pár perc alatt kivitelezhető, és csak néhány dologra lesz szükségünk!

Miből van a hanglemez?

Először is nem árt tisztáznunk, hogy milyen anyagból van a lemez, még mielőtt betesszük a sütőbe, és neki állunk 200 Celsius fokon olvasztani. A vinil anyag, polivinil-klorid és polivinil-acetátvegyületek molekuláinak együttes átalakult változata. Azt kell róla tudni, hogy hőre olvad, és mivel mérgező anyag, fontos, hogy a lépéseknél előírt korlátokat tartsuk be!

Milyen fajtái vannak?

A hanglemezeket több szempont alapján csoportosíthatjuk, barázdák mérete, átmérője, vagy éppen a játékidő szerint. Például ha a játékidőt vesszük alapul, megkülönböztethetünk SP (Standard Play), EP (Extended Play), MP (Medium Play) és LG (Long Play) hanglemezt. Az SP-re (jobb alsó sarok) két zeneszám (3-5 perc/oldal) fér, az EP-re (jobb felső sarok) 4-5 szám (6-10 perc/oldal), az MP-re (bal felső sarok) 15-20 percnyi anyag/oldal fér, míg az LP-re (bal alsó sarok) akár 30 percnyi anyag/oldal is rámegy.

Hanglemezek.jpg

Készítette: Gyurika a(z) magyar Wikipédia projektből, CC BY-SA 3.0, Hivatkozás

Konyhába be, Sütésre fel!

1. Válaszd ki a megfelelő albumot! Lehetőleg ne a család kedvenc hanglemezét pirítsd közel 100 Celsius fokon, illetve nem árt megnézni, hogy az adott lemeznek mennyi a piaci értéke, hiszen a ritkább darabok egy vagyont érhetnek.

2. Szedjük, össze a szükséges hozzávalókat (mi tepsi helyett rácsot használunk), majd állítsuk be a sütőt 93,3 Celsius fokra (200 Fahrenheit), és még véletlenül se menjünk e fölé, mert az ekkor keletkező mérgező füstök károsak az egészségre!

3. Vegyünk elő egy tepsit, és tegyünk rá fejjel lefelé egy tálat, a lemezt pedig helyezzük a közepére!

4. Tegyük be a sütőbe a tepsit tálastul lemezestül, és várjuk meg, amíg annyira megpuhul a vinil korong, hogy ráhajlik az edényre. Ez körülbelül 5-8 percet jelent.

5. Vegyük ki a tepsit a tálra olvadt lemezzel! Mivel a tepsi és a tál rettentő forró, sokkal forróbb mint a lemez maga, ezért a kiszedésnél csakis sütőkesztyűvel érjünk hozzá!

6. Miután kiszedtük a lemezt, vegyünk fel gumikesztyűt, majd emeljük le a korongot a tálról, és ízlés szerint formázzuk meg egy másik hasonló méretű tálban. Persze, akár ráhajlítgathatjuk arra tálra is, amelyen eddig volt, csak közben nagyon vigyázzunk, mert a tál forró!

A formázásra mindössze 1 percünk van, mert 1 perc után megkeményedik az anyag. Ha megkeményedne akkor se essünk pánikba, tegyük vissza 2 perce a sütőbe, majd formázzuk tovább!

7. Ha elkészülünk a formázással, várjunk 10 percet, hogy kihűljön a lemez. Használat során soha, de soha ne hagyjuk a tűző napon, mert könnyen megolvad és ne tegyünk bele csomagolatlan ételt, mert a polivinilklorid kioldódhat az ételben. Hámozatlan gyümölcsöket vagy csomagolt nasit viszont bátran tárolhatunk benne.

Szerencsére egyre többen nyúlnak a hagyományos zenehallgatáshoz, a hanglemez hallgatás ma reneszánszát éli, ez meglátszik az árakban is. A valaha volt legdrágább hanglemezek listájáért katt ide!





Ezeket olvastad már?
Nyáron lesz az esküvőd, vagy csak meghívtak egyre? Ezek a szettek nem kerülnek többe 30 ezernél

Nyáron lesz az esküvőd, vagy csak meghívtak egyre? Ezek a szettek nem kerülnek többe 30 ezernél

Gyönyörű combokról szól az idei nyár - visszatér a falatnyi forrónadrág a pesti utcákra - galéria

Gyönyörű combokról szól az idei nyár - visszatér a falatnyi forrónadrág a pesti utcákra - galéria

Hihetetlen, de igaz! Ezek a szettek nemcsak csinosak, szerencsét is hoznak

Hihetetlen, de igaz! Ezek a szettek nemcsak csinosak, szerencsét is hoznak

Ne költs egy vagyont jelmezre! Így oldd meg a szekrényből menőn a farsangi buliszettedet

Ne költs egy vagyont jelmezre! Így oldd meg a szekrényből menőn a farsangi buliszettedet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás