Edit és a Babamozgató: Otthon, együtt tornázni öröm! – Nézd meg videón, mit mond egy anyuka!





Dankuliné Gazsovics Edit szakgyógytornász 25 éve foglalkozik csecsemők mozgásfejlesztésével. Munkájára olyan óriási az igény, hogy létrehozta a Babamozgató oldalt, amelynek segítségével a szülők lépésről lépésre követhetik nyomon a gyermekük első életévének mozgásfejlődési szakaszait, a hozzájuk tartozó szöveges, képi és videós gyakorlatsorok bemutatásával. Mindezt a saját otthonukban együtt végezve, miközben a család is jobban összekovácsolódik.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.09.16.
XXII. kerület Dankuliné Gazsovics Edit Babamozgató

Dankuliné Gazsovics Edit családias és bababarát hangulatú kis budapesti szakrendelőjében a váró falait csecsemők „ilyen volt-ilyen lett” fotói, édesanyák és édesapák hálás köszönő sorait, vagy maguk a gyerekek által Edit néninek írt örömteli szavakat tartalmazó levelek, képeslapok, a közös torna emlékét megörökítő rajzok borítják. Nem csoda. Az elmúlt 25 évben sok mindenre volt itt példa, ami miatt van miért hálát adni egy szülőnek, akinek legféltettebb kincse, szeme fénye a gyermeke. Edit „mozgatott” 7 gyermekes családban tyúkmellel született kisfiút, aki aztán kamaszkorában futóversenyeket nyert, speciális izomstimulálással megtanított szopizni újszülöttet, és talpra állított nem egy olyan gyermeket, akiről másutt már „letettek”. Még egy külső szemlélőnek is könnybe lábad a szeme, ha megnézhet egy videót, amit azok a szülők küldtek, akiknek a kislánya – Edit tornáztatása hatására – 7 évesen kezd el, ha imbolyogva is, de saját lábán járni, és fülig érő szájjal, kacagva szaladni próbálni.

Dankuliné Gazsovics Edit Zentét „mozgatja” Fotó: Fodor Erika

„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Azért dolgozhatok, hogy korrigáljunk vagy megelőzzünk olyan problémákat, amelyek a későbbiekben – súlyosan vagy akár „csak” kellemetlenül – megnehezítik a gyermek és az egész család életét. A legapróbb eredmény is feltölt, a kemény és kitartó munka is élmény, ha örülhetünk a végén. Egy-egy siker, a szülőkkel közösen elért eredmény számomra is hatalmas boldogság. Hálás vagyok érte, én is erőt merítek belőle” – tudjuk meg Edittől. A gyermekszakgyógytornász hozzáteszi, az élet hozta úgy, hogy az első életév mozgásfejlődésének megfelelő szakaszai online is, bárki számára elérhetők legyenek.

Hálás köszönő sorokkal teli a váró fala Fotó: Fodor Erika
Edit 25 éve a babák mozgásfejlesztésével foglalkozik Fotó: Fodor Erika

 

„A babamozgato.hu oldalt a szülők igénye hívta életre. Akik járnak hozzám, mindig kaptak házi feladatot, olyan gyakorlatokat, amiket otthon a babájukkal együtt kellett csinálni a következő találkozásig. Maguk az anyukák, apukák, sőt nagyszülők kérték, hogy vegyem már fel videóra, hogyan is kell jól végezni a gyakorlatot, hogy laikusként bátrabban merjék otthon is, úgymond a vezetésemmel tornáztatni a gyermeküket. Ezenkívül az óriási várólistán lévőknek is segítség, hogy Budapestről vagy az országból bárhonnan hozzáférhetnek a babájuk életkorának megfelelő gyakorlatokhoz – a születéstől a járásig. Ezért hoztam létre hosszú évek munkája gyümölcseként ezt az oldalt, hogy egyfajta iránytűként segítsen eligazodni minden felelős szülőt. Mivel az első hónap alapvetően meghatározó, ennek az életszakasznak a gyakorlatait ingyenesen elérhetővé tettem” – számol be Edit a Babamozgató megszületéséről, amelyet olyan kedvezően fogadtak az országhatárokon túl élő magyar családok is, és olyan sikerrel népszerűsítették környezetükben, hogy az idegen ajkú ismerősök forszírozására hamarosan érkezik a fittbaby.com, az angol nyelvű tesó.

A szakember szerint az anyukák nagyon jól tudják tornáztatni gyermeküket a Babamozgató segítségével Fotó: Fodor Erika

Egy biztos, akinek újszülöttje van, vagy az ismerősei körében új jövevény érkezik a családba, jól teszi, ha körülnéz a Babamozgató oldalon, hiszen az egy olyan iránytű a csecsemő mozgásfejlődési térképén, amelynek segítségével mindenki jól tájékozódhat, és eredményesen indíthatja el a gyermekét élete útján.

Nem növi ki!

„Munkám során, az elmúlt 25 évben azt tapasztaltam, hogy a csecsemőkorban elhanyagolt (ezalatt a „majd kinövi” eseteket értem) vagy fel nem fedezett izom- és kötőszöveti eltéréseket a kisbabák teste és idegrendszere megőrzi. A megőrzött hibákat a szervezet „ügyesen” átalakítja, kompenzálja (kinőni nem tudja!), emiatt mérnek már az óvodások 62%-ánál az ortopédiai szűrésen különböző (pl. hanyag tartás, gerincferdülés, bokasüllyedés stb.) problémákat. Ez az adat igen aggasztó, ezért elengedhetetlen, hogy már csecsemőkorban felismerjük a problémákat.”

Zente: Most figyelj, talpra állok! Fotó: Fodor Erika

Figyelmeztető jelek

„Ezekre figyeljünk oda: Ha a kisbaba a fejét többnyire egyik oldalra fordítva tartja. Ha nem szeret a hátán feküdni. Ha hasra fektetéskor sokat sír. Ha nehezen emeli és forgatja a fejét hason fekve. Ha ágyból felemeléskor a fejét nem tartja, szinte csak lógatja. Ha felemeléskor a fejét hátrafeszítve tartja. Ha a hátán fekve két karját nem azonos magasságban tartja. Ha nehezen vagy nem egyformán lehet kinyújtani a karjait öltöztetéskor. Ha a kezeit mindig szorosan ökölbe szorítja, ujjai nehezen nyithatók, esetleg fityiszt mutat. Ha pelenkázáskor combjai nehezen vagy nem egyformán nyithatók. Ha öltöztetéskor és fürdetéskor mindig sír.

A mászás is kulcsfontosságú, nem kihagyható fázis az első életévben Fotó: Fodor Erika

Biztonság a szülőnek

„Az általam összeállított, szakmailag megalapozott, otthon végezhető gyakorlatrendszer hónapról hónapra követi a csecsemő mozgás- és reflexfejlődését, és lépésről lépesre, képi és videó formátumban nyújt segítséget. Ezek a gyakorlatok biztonságot adnak a szülőknek, hiszen az otthoni mozgatások alkalmával ők is hétről hétre megtapasztalják a javulást. Az elvégzendő tornagyakorlatok segítségével pedig érzékelik az eltéréseket, az aszimmetriákat a kisbabájuk testén.”

A képek nézegetése után mehetünk tornázni Fotó: Fodor Erika

Izomzat és idegrendszer

Az izomzat hibáinak kompenzálását az idegrendszer irányítja, amely a kompenzálás miatt túlműködésre kényszerül, emiatt nem képes a megfelelő érésre. A túlműködés miatt az iskolaérettség vizsgálatánál (5-6 éves korban) csak rövid ideig lesz képes a koncentrált figyelemre. Ezt az állapotot mozgás-, figyelem- és viselkedészavarként értékelik, valamint a gyermek idegrendszere éretlen minősítést kap. Ha nem sikerül egy év alatt, az iskolakezdésig megoldani az izomrendszer aszimmetriáit (melyek már 5-6 éve fennállnak), és az idegrendszerének az érését pótolni, akkor az iskolában ezek miatt több területen tanulási nehézség is társulhat az előzőekhez. Ahhoz, hogy a lavina ránk zúdulását elkerüljük, idejében észlelnünk kell a kisbabánk testén az aszimmetriákat. Ezért kulcsfontosságú a helyes mozgásfejlődés és a megelőzés!”

Dankuliné Gazsovics Edit örömmel állapította meg a NOE Babaköszöntőjén, hogy a nagycsaládos babák milyen jó mozgásúak! Fotó: Fodor Erika

Miben segít a Babamozgató?

A babamozgato.hu oldalon a születéstől egészen a járásig nyomon követhetjük a helyes mozgásfejlődési szinteket. A korai felismerés lehetőségét adja, mert felszínre hoz korrigálni való eltéréseket, és a szülő időben tud szakemberhez fordulni. Testi szabadságot, jó közérzetet ad a babának. Szorosabbra fűzi a kapcsolatot a szülő és a gyermeke között, hiszen a babák imádják, ha az anyukájuk velük foglalkozik. A babák a rendszeres mozgatást mindig nagy mosollyal hálálják meg.”





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás