A nagyi tudja az igazi titkot – Bebizonyította a tudomány, hogy a húsleves tényleg gyógyít

Generációk óta, ha megfáztunk, nagyszüleink a legkézenfekvőbb receptet ajánlották. És most végre a tudomány is megerősítette: a forró húsleves nem csupán lélekmelengető, de tényleg enyhítheti a betegségek tüneteit. A nagymamák tanácsa tehát nem volt szükségtelen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.11. 18:15
húsleves fűszernövény praktika tudomány

A húsleves évtizedek óta alkalmazott házi praktika, főként a nagymamák ajánlására. Most azonban a tudomány is igazat adott nekik. A Nutrients tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent egy áttekintő tanulmány, amely egy kutatás eredményeit vizsgálta meg, és megerősítette: a húsleves valóban segíthet a felső légúti betegségek, például megfázás vagy influenza idején.

húslevesl, leves, tyúkhúsleves, Újházi-tyúkhúsleves
A húsleves a magyar konyha egyik legikonikusabb fogása. Fotó: csikiphoto/Shutterstock

Tényleg segíthet a húsleves?  

A tanulmány szerint a csirkéből, zöldségekből és fűszernövényekből készített levesek mérsékelten javíthatják a tünetek súlyosságát – vagyis enyhíthetik a torokfájást, az orrdugulást, a köhögést –, sőt, egyes esetekben képesek lerövidíteni a betegség időtartamát is. A kutatás szerint például azok, akik ilyen levest fogyasztottak a betegségük ideje alatt, akár 1-2,5 nappal hamarabb felépültek, mint azok, akik nem. 

A forró leves ráadásul más meleg italokkal szemben is jobban teljesített. Egy vizsgálat során a csirkehúslevesnél megállapították, hogy a leves jobban tisztította az orrjáratokat, és hatékonyabban csillapította az orrdugulást

A leves tehát nem placebo 

A húsleves generációk óta alapfogás a magyar konyhában, és különösen akkor került elő a fazék, ha valaki beteg lett a családban. Azonban nem mindegy, milyen összetevőkből készül a leves. Külön kiemelik, hogy a házi készítésű tyúkhúsleves hatékonyabb lehet, mint a boltban kapható levesporok vagy leveskockák, mivel azok gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, sót és mesterséges ízfokozókat és cserébe kevesebb valódi tápanyagot. 

reflux gyomor betegség tünet mellkas
Tényleg egészségesek leszünk, ha húslevest eszünk? Fotó:  Shutterstock/Illusztráció

Mi lehet a titok? 

A kutatók úgy vélik, a hatás valószínűleg több tényezőnek köszönhető. Egyrészt a forró leves belélegzett gőze már önmagában is segíti az orrjáratok tisztulását. Másrészt a csirkehúsban, zöldségekben és fűszernövényekben található vegyületek gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak, ami segíthet a szervezetnek a gyógyulásban. 

Nem mellesleg a húsleves könnyen emészthető, hidratál, és pótolja az ásványi anyagokat is, amikre a betegség idején nagy szükségünk van. 

A nagymamák bölcsessége 

Szóval a hagyományos húslevesnek valóban gyógyító ereje lehet. A kutatás során objektív és szubjektív javulást is megfigyeltek a betegek állapotában, tehát nemcsak jobban érezték magukat, hanem ténylegesen jobban is lettek. 

Fontos kiemelni, hogy a húsleves nem helyettesíti az orvosi kezelést, és nem csodaszer. De azért a betegség kezdeti szakaszában érdemes beiktatni az étrendbe. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.