
Holtan találtak egy 50 éves nőt a kertben
Hiába ment a hazudozás, kiderült az igazság.
Generációk óta, ha megfáztunk, nagyszüleink a legkézenfekvőbb receptet ajánlották. És most végre a tudomány is megerősítette: a forró húsleves nem csupán lélekmelengető, de tényleg enyhítheti a betegségek tüneteit. A nagymamák tanácsa tehát nem volt szükségtelen.
A húsleves évtizedek óta alkalmazott házi praktika, főként a nagymamák ajánlására. Most azonban a tudomány is igazat adott nekik. A Nutrients tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent egy áttekintő tanulmány, amely egy kutatás eredményeit vizsgálta meg, és megerősítette: a húsleves valóban segíthet a felső légúti betegségek, például megfázás vagy influenza idején.
A tanulmány szerint a csirkéből, zöldségekből és fűszernövényekből készített levesek mérsékelten javíthatják a tünetek súlyosságát – vagyis enyhíthetik a torokfájást, az orrdugulást, a köhögést –, sőt, egyes esetekben képesek lerövidíteni a betegség időtartamát is. A kutatás szerint például azok, akik ilyen levest fogyasztottak a betegségük ideje alatt, akár 1-2,5 nappal hamarabb felépültek, mint azok, akik nem.
A forró leves ráadásul más meleg italokkal szemben is jobban teljesített. Egy vizsgálat során a csirkehúslevesnél megállapították, hogy a leves jobban tisztította az orrjáratokat, és hatékonyabban csillapította az orrdugulást.
A húsleves generációk óta alapfogás a magyar konyhában, és különösen akkor került elő a fazék, ha valaki beteg lett a családban. Azonban nem mindegy, milyen összetevőkből készül a leves. Külön kiemelik, hogy a házi készítésű tyúkhúsleves hatékonyabb lehet, mint a boltban kapható levesporok vagy leveskockák, mivel azok gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, sót és mesterséges ízfokozókat és cserébe kevesebb valódi tápanyagot.
A kutatók úgy vélik, a hatás valószínűleg több tényezőnek köszönhető. Egyrészt a forró leves belélegzett gőze már önmagában is segíti az orrjáratok tisztulását. Másrészt a csirkehúsban, zöldségekben és fűszernövényekben található vegyületek gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak, ami segíthet a szervezetnek a gyógyulásban.
Nem mellesleg a húsleves könnyen emészthető, hidratál, és pótolja az ásványi anyagokat is, amikre a betegség idején nagy szükségünk van.
Szóval a hagyományos húslevesnek valóban gyógyító ereje lehet. A kutatás során objektív és szubjektív javulást is megfigyeltek a betegek állapotában, tehát nemcsak jobban érezték magukat, hanem ténylegesen jobban is lettek.
Fontos kiemelni, hogy a húsleves nem helyettesíti az orvosi kezelést, és nem csodaszer. De azért a betegség kezdeti szakaszában érdemes beiktatni az étrendbe.
Hiába ment a hazudozás, kiderült az igazság.
A környéken élők nem tudtak a famíliáról.
A szülinapos unoka választotta a nagymama fürdőruháját.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.