
Magára hagyták 6 éves gyereküket a játszótéren, míg csatangoltak
Már nem először fordult vele elő ilyen.
Célzott ellenőrzést végzett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFH) három népszerű budapesti bevásárlóközpont ételudvarán. Az eredmények pedig lesújtóak lettek. Mint kiderült, több étteremben lejárt, jelöletlen és nyomon követhetetlen ételeket találtak, emellett néhol súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel.
Az NKFH közleményéből kiderült, hogy az akció során az Árkád Budapest, a Westend City Center és a Pólus Center ételudvarában összesen tizenkét vendéglátóegységet vizsgáltak át. A hatóságok szerint az ellenőrzés során több helyen súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokkal szembesültek.
Az NKFH hiányosságokat állapított meg a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásával kapcsolatban, valamint észrevételezte, hogy több helyszínen nem megfelelő módon választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. Dr. Eitmann Norbert, az NKFH sajtófőnöke lapunknak megerősítette, hogy az ellenőrzéseken a szakemberek több étteremnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatot találtak.
Több helyszínen nem megfelelő módon választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat sem.
- erősítette meg az információkat lapunknak. A problémák azonban nem álltak meg a burkolatoknál. A Pólus Center ételudvarán ugyanis kiemelten aggályos körülményeket talált a hatóság.
Volt, ahol a központi tálcamosó hiányában a vendégtálcák mosogatása a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben történt, mely súlyos higiéniai kifogásokat vetett fel.
- árulta el lapunknak, majd hozzátette, hogy több vendéglátóegység esetében az úgynevezett HACCP, azaz élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek is általános, sablonos dokumentációra épültek.
A dolgozók sok esetben nem részesültek megfelelő élelmiszer-higiéniai oktatásban, illetve több egységben nem tudták bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásukat sem.
– tette hozzá Dr. Eitmann Norbert, aki szerint az éttermekben vizsgált élelmiszerekkel is problémák voltak.
„Ezek közül 14 tétel lejárt minőségmegőrzési idejű, 16 tétel lejárt fogyaszthatósági idejű, 21 tétel jelöletlen és nyomon követhetetlen volt, egy tételt pedig helytelen fagyasztási technológiával kezeltek.” - nyilatkozta lapunknak.
Az Árkád Budapest elé kilátogatva több járókelőt is megkérdeztünk arról, mit gondolnak a nyilvánosságra került állapotokról.
Szerintem ez felháborító. Úgyhogy valószínű, hogy ennek biztosan következményei lesznek. Azt nem tudom, hogy be kéne zárni őket vagy pedig inkább büntetést kapjanak.
- nyilatkozta Mariann. Györgyi pedig úgy véli, hogy ideiglenesen biztosan be kellene zárni az érintett helyeket.
Én bizony bezáratnám addig, amíg nem hozzák helyre, mert ez rendkívül fertőzésveszélyes.
- tette hozzá.
Én el tudom képzelni, hogy előfordulnak ilyenek, mert hát a gyorséttermekben elég nagy a pörgés. Ezért előfordulhat, hogy egy-egy ilyen higiéniai eljárásnak nem feltétlen felelnek meg a konyhák.
- mondta lapunknak Edi, aki Gabival együtt úgy gondolja, hogy ha vannak is ilyen problémák – amikben Gabi szinte biztos – az azért van, mert túl sok a rendelés, és kevés a személyzet.
Mi lesz a következmény?
A NKFH egyelőre azt közölte, hogy az érintett vendéglátóhelyek ellen eljárás indult, de hogy milyen szankciókra számíthatnak, azt nem tudni.
Már nem először fordult vele elő ilyen.
Ruszin-Szendi Romulusz, Ukrajna EU -csatlakozása, Budapest vezetése, droghelyzet – ezek voltak a legfontosabb témák Orbán Viktor rádióinterjújában.
Már a magyar rendőrség is keresi a 19 éves nőt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre