Január 1-től kedvezőbbé váltak a borravaló adózási szabályai azáltal, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben idén már több esetre érvényes az adómentesség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már nem csak a vendégtől közvetlenül a felszolgálónak adott, hanem a vendéglátóhely üzemeltetője által a dolgozók között szétosztott jatt is adómentes borravaló lett.
Adózási szempontból a borravaló már eddig is adómentes bevételnek számított, amennyiben azt a felszolgáló közvetlenül a vendégtől kapta. 2025. január 1-től jelentősen bővült a mozgástér: adómentes borravaló lett az is, amelyet a vendéglátóegység üzemeltetője adhat az alkalmazottaknak – emlékeztet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Vagyis amennyiben előáll az a mindennapos eset, hogy fogyasztás után a vendég nem készpénzzel, hanem
fizet és ezáltal a borravalót is ilyen formában adja, akkor az üzemeltetőnek most már lehetősége van arra, hogy az így kapott jattot is adómentesen adja tovább a felszolgálónak. Hiszen eredetileg neki szánták az összeget.
Leegyszerűsítve: január 1-től elhárult minden akadály az elől, hogy a felszolgálók minden esetben adómentesen kaphassák meg a borravalót – fizetési módtól függetlenül!
Az adómentesség azonban némi adminisztrációt von maga után, mivel a dolgozó csak akkor kaphatja meg így a jól megérdemelt borravalót, ha ezekről az összegekről a vendéglátóhely működtetője egyértelmű nyilvántartást vezet! A szakmai szervezetek üdvözlik a január elsejétől érvénybe lépett döntést, amelytől a legtöbben azt várják, hogy növelni fogja a szektor munkaerő-megtartó képességét.
Hasonló várakozásokkal tekintenek a jövőbe vendéglátóegységek üzemeltetői, köztük Botyánszki László is. A főváros III. kerületében, a Duna-parton található Rozmaring Kertvendéglő társtulajdonosa üdvözli az adómentes borravalót, ami szerinte jót tesz a teljes ágazatnak és előre mozdítja a magyar vendéglátást!
A borravaló azért sok helyen kényes kérdés volt eddig, mert nem mindig lehetett követni ezeknek a pénzeknek az útját, tehát hiába adott a vendég adott esetben készpénzben a felszolgálónak, vagy kerekítette fel az összeget egy kártyás fizetés alkalmával – ez a vendéglátásban egy olyan összeg, ami eddig nem minden esetben ott realizálódott, ahová szánták. Azáltal, hogy most a munkáltató is adómentesen adhatja oda ezt a pénzt a dolgozóknak, szerintem sokkal átláthatóbb lesz minden a borravaló körül
– mondta a vendéglátós, majd gyorsan hozzátette, hogy tervez is élni az új szabály adta lehetőséggel, ám előtte megvitatja ezt az alkalmazottaival is egy értekezlet keretében. Már csak azért is, mert úgy tapasztalja, hogy a borravaló, illetve annak végső sorsa jelenleg fontos tényező az alkalmazottak szemében, ha munkahelyválasztásról van szó.
Mi a szervizdíjat is éppen amiatt vezettük be nemrég, hogy ezt a lehetőséget is kihasználva tudjunk jobb béreket biztosítani a dolgozóink számára. Ehhez jöhet most már az adómentes borravaló, ami az alkalmazottak szemében szerintem még vonzóbbá tehet egy-egy vendéglátóhelyet. Hosszú távon ez nekünk is jó, hiszen ha ezt adómentesen adhatjuk oda az alkalmazottainknak, azzal minden a helyére kerül és mindenki jól is jár.
Arról nem is beszélve, hogy ezáltal a zavartalan működés egyik alapfeltétele is biztosított, ami a dolgozók számára vonzóbbá teheti az adott vendéglátóhelyet, amelynek az üzemeltetője így szélesebb körből válogathat, ha alkalmazottakat keres.
A Covid, valamint az anyagilag vonzóbb külföldi munkalehetőségek alaposan megtizedelték idehaza a vendéglátásban dolgozók létszámát, de úgy gondolom, hogy az üzemeltető által adható adómentes borravaló egy jó eszköze lehet annak, hogy visszacsalogassuk azokat, akik korábban elhagyták a szakmát
– adott hangot bizakodásának Botyánszki László.
A munkáltató által idén már adómentesen adható borravalóból tehát nem csak az ehhez hozzájutó alkalmazottak profitálhatnak, hanem hosszú távon azok az üzemeltetők is, akik élnek a január 1-től adott lehetőséggel. Vagyis az intézkedés a teljes magyar vendéglátásnak óriási lökést adhat!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre