9 éves korában adta első koncertjét a leghíresebb magyar zeneszerző: ezen a napon rá emlékezünk

A csodagyereknek tartott virtuóz végigkoncertezte fél Európát, majd zeneszerzésbe kezdett, végül pedig zeneakadémiát alapított a saját lakásában. 213 éve ezen a napon született Liszt Ferenc magyar zeneszerző.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.22. 06:30
ez lesz ma csodagyerek zeneszerző

213 éve született Liszt Ferenc 

Liszt Ferenc 1811. október 22-én született. Először apjától tanult zongorázni, első nyilvános koncertjeit 9 éves korában adta Pozsonyban és Sopronban. 1822-től Bécsben tanult Czernytől és Salieritől, 1823-tól pedig Párizsban magánúton. Csodagyerekként, majd virtuóz felnőttként is végigkoncertezte fél Európát, és folyamatosan fejlesztette zongoratechnikáját. Zeneszerzőként az 1850-es években kezdett elismertté válni, 1856-ban az ő ünnepi miséjével szentelték fel az esztergomi székesegyházat. A hatvanas évektől kezdve zeneszerzőként főleg egyházi zenékkel foglalkozott, élete pedig a Pest-Róma-Weimar háromszögben folyt. 1875-ben saját lakásán alapította meg a Zeneakadémiát, melynek elnöke és oktatója lett. A németországi Bayreuthban hunyt el tüdőgyulladásban, sírja ma is itt található.

Liszt Ferenc magyar zeneszerző mellszobra esgy Kossuth-díjas operaénekes kertjében
213 éve született Liszt Ferenc magyar zeneszerző Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Egy világhírű magyar fotós is ezen a napon született

Robert Capa -eredeti nevén Friedmann Endre Ernő-, világhírű magyar riportfotós, haditudósító 1913. október 22-én született. Ő volta az a fotós, aki a spanyol polgárháborúban kezdte a haditudósítói pályáját, majd volt a kínai és a japán inváziónál és lencséje előtt zajlott a normandiai partraszállás is. A II. világháború hadszíntereiről már a Life magazinnak küldte képeit.

142 éve hunyt el a Toldi-trilógia szerzője

Arany János, író, költő, műfordító, a Toldi szerzője 142 évvel ezelőtt, 1882-ben ezen a napon hunyt el. Életművével - melyből kiemelkedik a Toldi-trilógia és számos balladája - jelentősen hozzájárult a magyar nyelv gazdagításához.

A C-vitamin felfedezője is ezen a napon hunyt el

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas orvos és kutató, a C-vitamin felfedezője 38 évvel ezelőtt távozott az élők közül az amerikai Woods Hallban. Ő volt az a magyar kutató, aki a kísérletei során azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal, és segítségével a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét is kidolgozták Szegeden. A témakörben folytatott kutatásaiért 1937-ben kapott élettani-orvosi Nobel-díjat. 1947-től élt az Egyesült Államokban.

18 éve távozott Mancs, a szuper mentőkutya

Mancs, minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyája 18 évvel ezelőtt múlt ki. A németjuhász kan kutya a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája volt. Gazdájával, Lehóczki Lászlóval több sikeres mentőakcióban is részt vett. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, aki már 82 órája volt ott.

Mancs mentőkutya szobor
18 éve ment el Mancs, a magyar mentőkutya Fotó: Vajda János / Mediaworks archívum

Csendes, őszi időnk lesz ma

A koponyeg.hu előrejelzése szerint kedden folytatódik a csendes őszi idő többórás napsütéssel, kevés felhővel. Nem lesz csapadék. 14 és 19 fok közé erősödhet a nappali felmelegedés.

Ma van a dadogás elfogadásának nemzetközi napja is

1998 óta október 22. a dadogás elfogadásának világnapja. A hivatalos megfogalmazás szerint a jeles nap célja a dadogók társadalmi megítélésének javítása, a kapcsolatteremtés és erősítés a szakemberek és az érintettek között. A világnap alapítói Michael Sugarman és Dennis Drayna voltak.

A hivatalos Caps lock nap is ma van

2002-ben az internet felhasználói október 22-ét jelölték meg a hivatalos Caps lock napnak. Ezen a napon többen bekapcsolt caps lock billentyűzettel írnak. A nap célja felhívni a figyelmet arra, hogy MILYEN ZAVARÓ, HA VALAKI VÉGIG NAGYBETŰVEL ÍR EGY SZÖVEGET. Ez ugyanis a netikett szerint azt jelenti, hogy az illető kiabál.

Ma leáll a Telekom szolgáltatásainak egy része

A Magyar Telekom informatikai rendszereinek ütemezett karbantartása miatt október 22-én 22 órától várhatóan 2024. október 23-án szerdán 18 óráig a Telekom alkalmazás, a Telekom fiók, a telekom.hu és az Üzleti önkiszolgáló portál nem lesz elérhető. A 1414-es lakossági és a 1400-ás üzleti telefonos ügyfélszolgálat korlátozott funkciókkal áll rendelkezésre és a várakozási idő is az átlagosnál hosszabb lehet.

Az október 23-ai programok már ma elkezdődnek

Az idei 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozat október 22-én, 14 órakor koszorúzással kezdődik az 1956-os Műegyetemi emlékműnél. Még aznap, vagyis ma, 15 órakor a Műegyetemi megemlékezésen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond ünnepi beszédet. Ezt követően 16 órakor fáklyás menet indul 2500 fő diákkal, korhű ruhába öltözött fiatalokkal, Csepel teherautókkal a Bem térre. A 17 órakor kezdődő Bem téri ünnepségen Kövér László házelnök szólal fel. Délután 17.35 és este 23 óra között a Külügyminisztérium épületét fényfestés díszíti.

Az 56-os programok aztán szerdán folytatódnak

Október 23-án a Kossuth Lajos téren 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással indul a program. Ezt követően 10 és 18 óra között a Nyitott Parlament program keretében az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, a Szent Koronát, a Kossuth Lajos téren pedig a korhű, kiállított Csepel teherautót. A 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz. 10.30-kor pedig a Millenáris Parkban kezdődik az állami rendezvény. Az ünnepség kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek. Szerda esete 6-órakor a MÜPA-ban rendezett díszünnepségen Sulyok Tamás köztársasági elnök mond beszédet, amit a köztelevízió élőben közvetít majd.

További programok október 23-án

  • 16 és 23 óra között a Külügyminisztérium épületét és a Budapesti Műszaki Egyetem „K” épületét fényfestés díszíti majd.
  • A Terror Háza Múzeum 10 és 18 óra között ingyenesen lesz látogatható, a Hősök falánál pedig egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz.
  • A múzeumok nagy része ingyenesen lesz látogatható!

Egy különleges koncert is lesz aznap

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 23-án nem mindennapi filmes koncertélményben lehet részünk: a nagy sikerű Szabadság, szerelem című filmet a Duna Szimfonikus Zenekar élőzenei kíséretével nézhetjük meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A különleges műsort idén csak egyszer adják elő.  Az esemény részletei itt találhatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás