Sarki fény: lélegzetelállító látványt nyújtott Magyarország felett - Galéria

Csodálatos égi jelenség volt látható hazánk egén. A sarki fény beragyogta a magyar éjszakát.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.10.08. 16:00
sarki fény ég égi jelenség

Lélegzetelállítóan gyönyörű sarki fény ragyogta be az eget október 7-én, este, a hazánk egén. Országszerte látni lehetett a csodálatos égi jelenséget, amit sokan megörökítettek, a lilás színben pompázó ég lenyűgözte az embereket.

sarki fény
Így változtatta meg az eget a Sarki fény Szeged határában Fotó: Sütő's Photography

 

Miért látható nálunk is a sarki fény? 

A sarki fényt mindenki csodálattal nézi, de azt kevesen tudják, hogy valójában mi okozza. A Ripost korábban felkeresett egy szakembert, aki elmagyarázta a sarki fény eredetét. 

A sarki fény tulajdonképpen a Nap és a Föld mágnesterének és légkörének a kölcsönhatása,  játéka. Ilyenkor az történik, hogy a nap nagy sebességű kitörései elérik a Földet, a részecskék beleütköznek a Föld felső légkörének a gázatomjaiba, molekuláiba és ilyenkor látjuk ezt a gyönyörűséget 

- mondta a Ripostnak Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára, aki hozzátette, hogy nem a globális felmelegedéshez kapcsolódik ez a jelenség, mint azt sokan emlegetik. 

Ilyen volt a sarki fény Cegléden Fotó: beküldött: Shield Maiden 

 A sarki fény hatással van az emberi szervezetre

A sarki fény gyönyörű, azonban érdemes odafigyelni, mert negatív hatással lehet a szervezetünkre.

Az emberi szervezetre is van, illetve lehet hatása a sarki fénynek. Ilyenkor sokan éreznek fokozott nyugtalanságot,  fáradtabbak lehetnek, feszültséget, pánikszerű reakciókat okozhat. Az érzékenyebb emberek esetében lehetnek fizikális és mentális tünetei is, de nagyon súlyos következményekre ebből eredően nem kell számítani

– mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

 

Lélegzetelállító képeken a sarki fény! Íme a galériánk:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás