Ezen a napon végre kiderült, mi van a Hold túlsó oldalán: fotókat is küldtek!

Sikerült egy űrszondát küldeni a Hold azon részére, amit sosem látunk. Összesen 29 képet csinált a Luna-3. Ezekből kiderül, hogy az égitest nem látható része teljesen más, mint a látható.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.07. 06:30
ez lesz ma Hold Halász Judit

65 éve közvetítettek először képeket a Hold túlsó oldaláról

1959. október 7-én a Luna-3 űrszonda elért a Hold Földről nem látható oldalához. Az első kép, amit készített 63.500 km-ről készült. Összesen 29 képet csináltak a szonda segítségével, melyek igen kis felbontásúak voltak, de a képződmények közül sok azonosítható volt. Az rögtön kiderült, hogy a Hold túloldala másmilyen, mint a látható: elsősorban a sötét tengerek hiánya feltűnő.

mágikus hold Hold
65 éve sikerült egy űrszondát küldeni a Hold túlfelére. Fotó: Pexels (illusztráció)

Ma is érdemes a Holdat kémlelni

Aki szereti a kihívást, annak kiváló lehetősége adódik október 7-én is a Hold egyre növekvő D betűjének megfigyelésére. Ezen az estén ugyanis 19:00-kor a Hold a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, az Antares közelébe ér, attól másfél fokra lesz megtalálható. Az együttest 5 fokos horizont feletti magasságban, délnyugati irányban láthatjuk majd, így a horizonthoz való közelség mindenképpen kihívást jelent majd. A 21%-os fázisú Hold alakjának megtalálása után szabad szemmel talán még a Skorpió csillagkép egy-két csillagát is észrevehetjük-olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán.

Ma van a Rózsafüzér királynőjének napja is

Rózsafüzér királynője, vagy más néven Olvasós Boldogasszony ünnepén a katolikus egyház a segítő Szűz Máriát ünnepli. Ilyenkor Mária közbenjárásáért, Isten segítségéért imádkoznak és az Istenszülő iránti tiszteletet kifejezve, Jézus életéről elmélkednek. Azért ezen a napon, mert a domonkos szerzetesek 1475-ben rózsafüzér-társulatot alakítottak Kölnben, azóta terjedt el ez a fajta imádság a keresztények körében.

Október első hétfője a Habitat világnapja

1986-ban tartották meg először a világnapot. A kifejezés az ENSZ Emberi Települések Bizottságára, a Habitatra utal, amelynek elsődleges célkitűzése a települések életkörülményeinek minőségi javítására. A Habitat Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az egységes cselekvésre annak érdekében, hogy a világon minden ember számára biztosítani lehessen a legelemibb emberi jogot, a kellemes otthont és lakáskörülményeket.

82 éves lett Halász Judit

A Kossuth-, és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1942-ben ezen a napon született. Pályafutását 1964-ben a pécsi Nemzeti Színháznál kezdte, 1965 óta a Vígszínház tagja. A Bojtorján együttessel kortárs és klasszikus költők megzenésített verseiből koncertezett gyermekeknek, amelyből nyolc aranylemez készült.

Halász Judit
Isten éltesse Halász Juditot. Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Három helyen lesz ma véradás

A Magyar Vöröskereszt október 7-én is számos helyen rendez véradást, ahol bárki életet menthet. A fővárosban az alábbi helyszíneken lesz ma erre lehetőség:

  • 07:00-19:00, Közép-magyarországi RVK Intézet (1113. Budapest, Karolina út 19-21.)
  • 12:00-17:30. Sugár Üzletközpont II. emelet (1148. Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12:00-18:00, Újpesti Ifjúsági Ház (1042. Budapest, István út 17-19.)

Napos időre van ma kilátás

A koponyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn napos időre és nappali gomolyfelhő-képződésre lehet számítani, csapadék nélkül. A szél délire fordul, de mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 2 és 10 fok között, délután pedig 15 és 20 fok között alakul.

Egy éve tört ki az Izrael–Hamász-háború

2023. október 7-én a Hamász szárazföldi támadást indított Dél-Izrael ellen és a mészárlásaikat követően megindult a még ma is zajló és eszkalálódó háború. A Hamász a szimchat Tórá zsidó ünnep reggelén a Gázai övezetben működő palesztin fegyveres ellenállási szervezetekkel váratlan, nagyszabású rajtaütést indítottak izraeli célpontok ellen. Az aznap zajló mészárlásról megemlékezést tartanak ma a Dohány utcai Zsinagógában a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében, este 7 órától.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás