Budavári jutalmak: elképesztő, 70 millió forintot markoltak fel a távozó városvezetők

Fejenként több tízmilliós jutalmakat osztott ki magának a lelépés előtt a V. Naszályi Márta-féle városvezetés. Azt gondolták, hogy a budavári jutalmak nem verik ki a biztosítékot a lakók körében? Ráadásul az önkormányzatot úgy hagyták el, hogy a levelezés biztonsági másolatát is törölték.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.13. 05:00
Módosítva: 2024.10.13. 11:33
havi jutalom Budavár V. Naszályi Márta baloldali kerületvezetés

Az, hogy V. Naszályi Mártáék miként viszonyultak a helyben lakókhoz, annak ékes példája a napokban kiderült botrány a budavári jutalmak kapcsán: az I. kerület baloldali városvezetése még utoljára kipakolta a helyben élők zsebét. Jegyzői utasításra ugyanis 71 millió forintot csoportosítottak át saját hatáskörben, hogy jutalmakat és végkielégítést tudjanak fizetni a távozó közvetlen munkatársaknak. Az esetre Böröcz László új fideszes polgármester hívta fel a figyelmet, aki azt is elmondta: „az I. kerület baloldali vezetése eddig is átláthatatlan prémiumokkal jutalmazta önmagát”.

budavári jutalmak
Budavári jutalmak: V. Naszályi és közvetlen munkatársai pénzesővel távoztak Fotó: MW 

Böröcz László szerint a szeptember 26-ra összehívott utolsó testületi ülésükön nem tettek a kifizetésekről említést, „sőt a polgármester nyilvánosan tagadta, hogy bárkit jutalmazott volna. Az október elsején átadott átadás-átvételi dokumentumokban sem szerepeltek ezek a kifizetések, de kiderült a trükk: a dokumentumokat szeptember 25-én reggel zárták le, és a jutalmak egy részét csak ezt követően utalták ki” –részletezte az új fideszes polgármester, aki büntetőfeljelentést tesz az ügyben.

Az átadás-átvételi dokumentumokból az is kiderült, hogy V. Naszályiék 71 millió forintot csoportosítottak át, amelyet a baloldali, akkor még polgármester asszony utasítására az ő közvetlen munkatársainak és körének utaltak el, akik egyébként felmondtak.

Böröcz László rendet tesz a kerületben, ősszel átvilágítással kezd. Úgy vélik, túlárazott felújítás, előnytelen szerződések is kibújnak majd a zsákból! Fotó: Földházi Árpád 

Budavári jutalmak: vegyél egy nagy levegőt, itt a zsíros a lista

V. Naszályi Márta szégyentelenül nagy összegeket osztogatott ki trükkösen. Ráadásul az önkormányzati levelezésről utoljára augusztus 28-án készült biztonsági mentés, így 14 távozó vezető és munkatárs teljes szeptemberi levelezését eltüntették. A jegyző visszadátumozott és visszadátumoztatott dokumentumokat, hogy a kifizetéseket meg tudja tenni, Böröcz ismertetése szerint.

Az önkormányzat tájékoztatása alapján:  

  • Czukkerné Pintér Erzsébet korábbi jegyző szeptember 18-án írta alá, hogy közös megegyezéssel távozik a hivatalból. A polgármester a jegyző „kimagasló teljesítményét” 8 havi jutalommal, 16 160 000 forinttal hálálta meg. A jegyző mindössze másfél évig töltötte be hivatalát, elképesztő, de ez idő alatt összesen 13 havi jutalmat kapott, 25 millió forint értékben.
  • Az egyik irodavezetőnek és helyettesének 6-6 havi jutalmat adtak szeptember 18-án, amikor közös megegyezéssel október elsejei hatállyal megszüntették a munkaviszonyukat. Az irodavezető most közel 10 millió forintot kapott, az önkormányzatnál töltött mindössze másfél éve alatt összesen több mint 16 millió forint jutalomban részesült. Helyettese most 7,5 millió forinthoz jutott, ő másfél év alatt összesen 12,5 millió forint jutalmat vehetett fel.

Két év alatt a V. Naszályi Márta közvetlen körébe tartozók a fizetésükön felül közel 140 millió forintot vettek fel különböző jogcímeken. A levelezési trükközésen kívül volt másfajta ügyeskedés is Böröcz szerint: „Egy másik irodavezetőt szeptember 25-én a jegyző utasítására ügyintézővé fokoztak le, és mivel az illető ezt nem fogadta el, a törvény szerint 12 havi végkielégítést kellett neki fizetni. Ehhez jön még plusz 2 hónap felmentési idő, ez összesen 18 millió forintot jelent. A polgármesteri kabinet munkatársainak a jogviszonyát is megszüntették, és több mint 10 millió forintot fizettek ki nekik, emellett 2 hónapra felmentették őket a munkavégzés alól”.

Védelmi pénz, hűtlen kezelés?

Az eset után nem is csoda, ha az olvasónak rögtön eszébe jut a Ruszwurm-ügy szégyenteljes esete, amikor az a vád érte V. Naszályi Mártát, hogy védelmi pénzt kért a cukrászda tulajdonosától, Szamos Miklóstól, majd amikor az megtagadta, V. Naszályi bezáratta a patinás cukrászdát. Az ügyben belső vizsgálatot indítottak. 

 „Tulajdonképpen a választására kért pénzt. Arra, hogy megválasszák polgármesternek. Cserébe azt ígérte, hogy olyan szerződésmódosítást csinálunk, hogy engem innen ne lehessen még bűncselekménnyel sem kirúgni” – nyilatkozta a Metropolnak akkor Szamos Miklós.

A Ruszwurm 1827 óta két szabadságharcot és két világháborút is túlélt – de V. Naszályi polgármesterkedését már nem... Fotó: Metropol

V. Naszályi Márta három évig elnézte, hogy egy cég jogtalanul használjon egy üzlethelyiséget, és ne fizessen bérleti díjat. A baloldali városvezetés közel három éven át falazott a Vári-Punch Bt.-nek. A cég a budai Vár egyik legforgalmasabb pontján, turisztikailag igencsak frekventált helyen, a Szentháromság téren üzemeltet delikátesz- és ajándékboltot. Forgalma éves szinten megközelíti a százmillió forintot – hozta nyilvánosságra korábban az I. kerületi Fidesz.

A Ruszwurm tulajdonosával készült videónkat itt nézheted meg:

 









Top hírek

Hunyadi

Világraszóló sikerre számíthat a Hunyadi

Nem kell tovább várni: elérhetőek A nemzet lánya című minisorozat első részei a Direct One kínálatában. Ennek apropóján beszélgetett a Magyar Nemzet Bán Mórral, a Hunyadi-könyvsorozat szerzőjével.





Hírlevél-feliratkozás