Betörők figyelik meg a házadat? Jobb, ha tudod, mit kell tenned!

Rákosmentén egymást figyelmeztetik a lakók: gyanús fekete autó járkál a házak között...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.25. 09:30
Módosítva: 2024.10.25. 10:03
betörő gyanús rákosmente félelem

A Rákosmentei Facebook-csoportban M. Brigitta arra figyelmezteti a többi lakót, hogy egy gyanús fekete autót látott parkolni a háza előtt. A benne ülők feltűnően hosszasan bámulták az otthonát, és amikor észrevették, hogy Brigitta is figyeli őket, azonnal elhajtottak. Attól tart: betörők garázdálkodnak a környéken.

betörők
A betörők először kifigyelik a házat, a lakók szokásait / Fotó: unsplash.com (illusztráció)

Nemcsak Brigitta tapasztalt hasonlót a környéken – több helyi lakó is megerősítette, hogy az ilyen „megfigyeléseket” betörés követheti. 

Nem ez az első ilyen eset

– írta Gábor, egy másik környékbeli lakó. Brigitta posztjában arról számolt be, hogy a gyanús autó elhajtott, amint észrevették, így nem tett feljelentést.  

Nincs értelme, nem történt se bűncselekmény, se szabálysértés!

Azonban fontosnak tartotta figyelmeztetni a környékbelieket, hogy legyenek óvatosak, és figyeljenek az ilyen jelekre. 

Sokan nem is sejtik, ha lakásuk már hetek óta célkeresztben van. A tolvajok mesteri alapossággal tervezik meg akcióikat: mielőtt akcióba lépnének, hosszasan figyelik a kiszemelt otthont! A bűnözők alaposan feltérképezik az ott élők szokásait, hogy kifigyeljék a legalkalmasabb pillanatot a betörésre. Szinte filmbe illő módon követik minden lépésedet, és mire észbe kapsz, otthon üres a szekrény. Te észrevennéd, ha megfigyelnének? Mutatjuk, milyen jelek utalhatnak erre, és mit tehetsz ellene! 

Betörők járják Rákosmentét.
A betörők akkor hatolnak be a házba, ha tudják, hogy nincsenek otthon a lakók / Fotó: voronaman (illusztráció)

Mire figyelj, mi utal arra, hogy betörők szemeltek ki? 

Gyanús autók a ház előtt 

Ha idegen, főleg sötétített üvegű autó parkol nap mint nap a házad előtt és nem a szomszéd az, a rendszám nem ismerős, légy éber! Fotózd le a kocsit és a rendszámot – ha később betörnek hozzád, add át a rendőrségnek. 

Furcsa emberek a környéken 

Ha ismeretlen embereket látsz céltalanul őgyelegni a környéken, ne hagyd figyelmen kívül! Nem mindenki tűnhet azonnal gyanúsnak, de ha valami nem stimmel, érdemes megjegyezni a személyleírását vagy akár fotót készíteni róla. Később jól jöhet.

Gyanús telefonhívások, kopogtatások 

Furcsa hívásokat kapsz, amikor senki sem szólal meg a vonal másik végén, vagy ismeretlenek kopognak az ajtón, látszólag céltalanul? Ez is lehet a betörők egyik módszere, hogy kiderítsék, mikor vagy otthon. 

Mit tegyél, ha kifigyelték a lakásodat? 

Ha a fentebb említett gyanús jeleket látod, tapasztalod, értesítsd a polgárőröket vagy a rendőrséget, és figyelmeztesd a szomszédaidat! Ne hagyd, hogy a tolvajok kihasználják a figyelmetlenséged.biztonsági kamera és a riasztó alapvető védelem minden otthonban, ahol ilyet lát a betörni szándékozó, kevésbé mer próbálkozni. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás