„Az egész kerület el van fertőződve, ez rosszabb, mint a Covid” – kétségbe vannak esve a lakók Budapesten, nagy a baj

Éjjel-nappal szívják a bérlők vérét, akiknek saját pénzből kell irtani a rovarokat Budapest VIII. kerületében. Nyár óta nem sikerült megszabadulni az ágyi poloskáktól, a Pikó András vezette önkormányzat csak a minimumot biztosítja számukra.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.01.
Budapest józsefváros ágyi poloska tömő utca

„Az irtó is mondta, hogy a nyolcadik kerület teljesen el van fertőződve, nem volt olyan utca, ahol ne járt volna ágyi poloskát irtani. Éjjel nem tudok aludni, összevissza csípnek, nem merek moziba se menni, de BKV-n sem utazom, jön a halottak napja, a karácsony, a rokonaimmal sem tudok érintkezni. Ez rosszabb, mint a Covid” – panaszolta a Metropolnak egy kétségbeesett józsefvárosi lakó, aki szerint nyár folyamán lepte el az önkormányzati bérházukat az ágyi poloska, amit azóta nem tudnak kiirtani. 

ágyi poloska
Az ágyi poloska ellepte a Tömő utca 5. szám alatt lévő önkormányzati bérházat – Fotó: MW archív

A Tömő utca 5.-ben 34 család él és 10 lakás le van zárva. Mindenhol megjelent az ágyi poloska, de nem mindenki irtat. Ezért aztán ha lehetne sem tudnak megszabadulni a nemkívánatos vérszívóktól. A józsefvárosi önkormányzat csak a minimumot biztosította a bérlői számára, akik szerint ez is csak maszatolás volt. Az ágyi poloskák ugyanúgy jelen vannak...

Ez úgy csíp, hogy meg lehet zavarodni. Először azt hittem valami pókcsípés, aztán rájöttem, hogy nem! Nyár elején irtattam elsőként, aztán az önkormányzat irtatott, na az olyan is volt. Milyen az, amikor 7 perc alatt végez a szakember, akin még maszk sincs? Biztos valami híg lőrét végigfújt. Utána megint én irtattam 27 ezer forintért, miután azt válaszolták a tulajdonos önkormányzatban, hogy a bérlőknek az évi kettőn túl saját maguknak kell finanszírozni, ha irtani akarnak

– panaszolta a kisnyugdíjas bérlő, aki hiába is akarna megszabadulni a poloskáktól, nem tud, mert a házban nem mindenki finanszírozza meg magának az irtást. Ráadásul, mint mondta: „Vannak üres lakások, ahová bevették magukat a vérszívók, oda senki nem is tud bemenni a poloskákon kívül. Ezeket a lakásokat és azok távollevő bérlőit a tulajdonos önkormányzatnak kellene felkeresni, vagy kötelezni, enélkül soha nem lesz kiirtva innen az ágyi poloska.”

A Metropol kérdésére egy ágyi poloska irtással foglalkozó szakember név nélkül elmondta, hogy többnyire az önkormányzati bérházak fertőzöttek Budapesten, emellett azokban a kerületekben, ahol hajléktalanszálló van, különösen oda kell figyelni a rendszeres irtásra. Az önkormányzatok évi két alkalommal történő irtása szerinte kevés, de a lakók/bérlők is felelősek lehetnek az elszaporodásért, hiszen általában egy épületen belül nem veszi a fáradtságot mindenki, hogy jelezze az önkormányzat felé a problémát, sokan pedig saját pénzükön nem hajlandóak irtást rendelni.

 Az üggyel kapcsolatban megkereste a Józsefvárosi Önkormányzatot, válaszukkal frissítjük cikkünket. 

Budapesten bárhol össze lehet szedni az ágyi poloskát

Az ágyi poloska rejtett életmódot él, jelenlétéről gyakran csak akkor szerzünk tudomást, amikor reggel poloskacsípésektől tarkítva ébredünk. Irtása szinte lehetetlen, mindenesetre csak szakemberre bízzuk!  Fotó: Harward

Az ágyi poloska nem a koszra jön, gyakorlatilag teljesen mindegy számára, milyen a közege. Terjedése leginkább az influenzára hasonlít. Közösségben is össze lehet szedni, hiszen sosem tudni, hogy a moziban a szomszédunk, egy utas a buszon, vagy éppen a kollégánk otthonról nem hurcolt-e véletlenül magával egy-két poloskát. Kétféleképpen kerülhet a lakásba: vagy a saját lábán, vagy mások beviszik a ruhájukon, a cipő talpán. Az ágyi poloska jelenléte hotelekben, szállodákban, apartmanokban sem ritka. A vérszívó első megjelenésétől a probléma felismeréséig átlag 30 nap telik el, ami azt is eredményezheti, hogy a 30. napon már 50 kikelt ágyi poloskával is lehet számolni. Ebből a kifejlett ivarérett poloska száma elérheti 20-at, amik addigra már akár 80-100 kikelésre váró petét is rakhattak. Kiirtani nagyon nehezen lehet. 

 

Budapesten már 10 éve meg kellett volna kongatni a vészharangot?

Már korábban elkészült Budapest ágyipoloska-térképe, mely megmutatja, mennyire kezd elterjedni Budapesten ez az élősködő. Eszerint a főváros nagyon nem áll jól, szinte alig akad utca, ahol ne lenne regisztrálva fertőzöttség Pesten. Budán a családi házas övezetekben jobb a helyzet, de a panelok ott is lehúzzák a statisztikát. Szalai Károly, az Abatox cég szakértője már korábban is felhívta a figyelmet az ügy komolyságára, illetve ezt szemléltetve egy poloskatérképre. Mint fogalmazott korábban: 

A Nagykörút még megúszta, de a belső utcák már nem. A Corvin-negyed szomszédságában volt idő, hogy vörösen izzott az ágyipoloska-fertőzöttségi térkép. A pesti oldal nagyobb lakótelepein szintén elharapódzott a Covid előtt az ágyi poloska. Újpalotára, Káposztásmegyerre, Havanna-lakótelepre költözni már 2016 tájékán is kockázatos vállalkozás volt.Budán még jobb volt a helyzet. 

De a Flórián téri panelok, a Békásmegyeri lakótelepek, és a Kelenföldi pályaudvarnál lévő 10 emeletesek Budán sem úszták meg. Mivel a panelokban a lakásokon át futó csövek remek ingázási lehetőséget biztosítanak az ágyi poloskáknak, nem csoda, hogy ezek a területek különösen érintetté váltak. Az ágyi poloskák gond nélkül mennek át egyik lakásból a másikba szinte lehetetlenné téve a kiirtásukat” – írta a cég szakértője.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás