Máig lehet jelentkezni ezekre a vizsgákra: aki lemarad, az kimarad!

2024. szeptember 5-ig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra. Az érettségizők rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő-, pótló-, javító- és előrehozott vizsgát is tehetnek majd.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.05.
Módosítva: 2024.09.05.
ez lesz ma Teréz anya érettségi

Ma lejár a végső jelentkezési határidő az őszi érettségire

Ma még jelentkezhetnek a diákok az október-novemberi érettségi vizsgákra. Az őszi vizsgaidőszakban érettségi vizsgákat a kijelölt középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek, amelyek listája, valamint a jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján. Az őszi érettségi vizsgaidőszak október 11-től november 22-ig tart majd, az írásbeli vizsgákat október 11–25. között tartják, az emelt szintű szóbeli vizsgák november 7. és 11., a középszintű szóbeli vizsgák november 18. és 22. között lesznek.

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az őszi érettségikre. Fotó: Katona Tibor

Szúnyogirtás lesz ebben a kerületben

Szeptember 5-én az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízásából végeznek szúnyoggyérítést Budafok-Tétényben. Az ott lakók részére a következőket javasolják: a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Ma van Teréz anya halálának emléknapja

Kalkuttai Szent Teréz, vagy ismertebb nevén Teréz anya Nobel-békedíjas apáca, misszionárius 87 éves korában, 1997. szeptember 5-én halt meg. Teréz anya volt a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, aki a szegények között végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta. A Nobel -békedíjat 1979-ben kapta a szegények, a nélkülözők, betegek és árvák közötti emberbaráti tevékenységéért. Halála után szentté is avatták.

Szeptember 5-e a jótékonyság világnapja

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre nyilvánította szeptember 5-ét, Boldog Kalkuttai Teréz anya Nobel-békedíjas apáca 1997-ben bekövetkezett halálának napját a jótékonyság világnapjává. A világnapot az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága kezdeményezte még 2011-ben, majd a kormány felkérte a külügyi tárcát a szükséges diplomáciai lépésekre. A munka döntő részét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte: ötven ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát. A jótékonyság világnapját 2013 óta ünnepeljük.

Érdemes lesz az eget kémlelni

Szeptember ötödik napjának estéjén 19:53-kor együtt áll majd a Vénusz a vékonyka, 6%-os holdsarlóval. A két égitest 3,9 fokra lesz egymástól, a nyugati horizont felett 1-2 fokos magasságban. Ezt lehet majd megcsodálni este a Svábhegyi Csillagvizsgáló tájékoztatása szerint.

Ma lenne 78 éves Freddie Mercury

1946. szeptember 5-én, Zanzibárban (Tanzánia) született Freddie Mercury, a Queen együttes énekese Faroukh Bulsara néven. A Queenlső albuma 1973-ban jelent meg. Hírnevét az 1975-ben kiadott „A Night at the Opera” című nagylemezzel és az azon szereplő „Bohemian Rapsody” című dallal alapozta meg. Élete végéig dolgozott, és a Queen 1991 elején megjelent „Innuendo” című albuma ugyanúgy listavezető lett, mint az együttes sikerszámaiból összeállított örökzöld lemez.

freddy mercury
Ma lenne 78 éves a Queen énekese. Fotó: leemage / AFP

82 éve hunyt el Móricz Zsigmond

Móricz Zsigmond író, újságíró, szerkesztő, szerkesztő 1942-ben ezen a napon hunyt el a halotti anyakönyv szerint, de valószínűbb, hogy valójában szeptember 4-én halt meg. Mindenesetre a XX. századi magyar realista próza kiemelkedő alakja volt, a Nyugatban 1908-ban megjelent Hét krajcár című elbeszélése pedig országos hírnevet hozott neki. Kiváló életművéből is kiemelkedik az Erdély-trilógia, a Légy jó mindhalálig, az Úri muri, a Rokonok és az Árvácska. Művészetével ő lett a magyar kritikai realizmus beteljesítője.

Ma még biztosan nagyon meleg lesz

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön ragyogóan napos idő várható, amit gomoly- és fátyolfelhők tarkíthatnak. Csapadékra általában nem kell számítani, de néhol előfordulhat egy-egy zápor vagy zivatar. A szél többnyire mérsékelt marad. A nappali csúcshőmérséklet 31 és 37 fok között alakul.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan II. fokú hőségriasztást rendelt el ma éjfélig.

Rossz dolgok is történtek ezen a napon

London városát például 1666-ban teljesen elpusztította egy tűzvész. A londoni nagy tűzvészben („Great Fire of London”) a Towertől a Temple-ig, a Temzétől Smithfieldig porrá égett a város. De ezen a napon ejtett túszokat a Fekete Szeptember elnevezésű arab terrorista csoport is a müncheni olimpián. A terroristák végül megölték túszaikat, de a tűzharcban öt arab és egy német rendőr is meghalt, a három további terroristát elfogták. Az akciónak összesen 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy rendőr áldozata volt.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás