Katasztrófaturisták ezrei lepték el a budapesti Duna partot

Elképesztően látványos természeti jelenség a fővárosi áradás, ami a dunai panorámával megspékelve igazi élmény. A szombati jó idő katasztrófaturisták tömegét, sok kíváncsi családot csábított le a Duna partra.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.09.21. 16:40
Árvíz 2024 katasztrófaturista katasztrófaturizmus duna

Nem csak a Duna, a tömeg is hömpölyög végig a Duna parton, ugyanis több ezren voltak kíváncsiak a folyó szombati tetőzésére. Bár az árvíz egy rendkívüli természeti csapás, szerencsére Magyarországon a sikeres védekezésnek hála, nincs vészhelyzet, így a katasztrófaturisták félelem nélkül gyönyörködhetnek a Duna fodrozódó hullámaiban és élvezhetik a szeptemberi napsütést.

Katasztrófaturisták
Katasztrófaturisták lepték el budapesti rakpartokat az árvíz idején  Fotó: szl

Kinga és férje Benjámin 3 kisgyerekével fél órát utazott, hogy megnézzék a Duna budapesti tetőzését. A fiatal házaspár szerette volna, ha a gyerekek is láthatják ennek a hatalmas hömpölygő víztömegnek a mérhetetlen erejét és egyben szépségét, mert a 2013-as árvíz idején ők maguk is itt éltek és emlékeztek erre az elképesztő látványra.

Próbáljuk nekik elmagyarázni, hogy az árvíz komoly károkat is képes okozni, azonban önmagában a megáradt Duna szépségét is szerettük volna megmutatni nekik. Az idő jó, a látvány elképesztő, ráadásul itt biztonságban vagyunk!

 - foglalja össze a Metropolnak a háromgyermekes édesanya, Kinga, de nem ők az egyetlen család, akik a látványosság miatt érkeztek a fővárosba.

árvíz
Kingáék fél órát utaztak, hogy megmutassák a gyerekeknek az áradó Dunát Fotó: szl

Az áradás régóta vonzza a katasztrófaturistákat

Budapest szerte hatalmas tömeg zarándokolt ki a megáradt folyóhoz. Vannak, akik csak egy jó fotóért látogattak ki, de akadnak olyanok is, akik kifeküdtek olvasni, vagy csak élvezni a látványt és az őszi napsütést.

Mi itt élünk Budapesten, de nagyon kíváncsiak voltunk a tetőzésre, így lejöttünk a gyerekekkel. Sétálunk a napsütésben, megnézzük a Dunát és eszünk egy finom palacsintát

 – meséli lapunknak a brit származású Benett, aki magyar feleségével és három gyermekével egyáltalán nem aggódik az áradás miatt, hiszen látják, az árvízi védekezés Magyarországon megfelelően zajlik.

A katasztrófaturizmus nem új keletű dolog 1965-ös árvízkor is tömegek csodálták a Dunát a fővárosban a Lánchíd pesti hídfőjénél Fotó: Fortepan / Schermann Ákos

Persze nem mindenhol ilyen idilli a helyzet. Zsuzsi két kislányával kedden tért haza Németországból, ám az út során megízlelhették, milyen is egy igazi árvízi veszélyhelyzet a tőlünk nyugatra fekvő Dunával érintett országokban.

Hazafelé tartottunk, amikor leszállítottak minket a vonatról, hogy vissza kell fordulnunk, mert nem megy tovább se busz se vonat annyira magas a vízállás. Végül bérelt autóval kellett hazajönnünk

 – meséli lapunknak az édesanya, akit a kíváncsiság hajtott, amikor kijött lányaival megnézni idehaza a Duna tetőzését. Zsuzsi azt is elárulta, itthon jóval nagyobb biztonságban érzi magát, hisz itt megfelelő az árvízi védekezés, így nincs veszélyhelyzet.

árvíz
Zsuzsiék külföldön ragadtak az Európát sújtó hatalmas áradások miatt Fotó: szl

Ott sokkal ijesztőbb volt a helyzet. Amilyen képeket láttunk, nem is mertünk azonnal elindulni, vártunk míg kicsit levonul az árhullám

 – idézi fel Zsuzsi, akit a kaland után megnyugtat, hogy Budapesten lehet lányaival, hiszen a fővárosban rendkívül masszív védelmi vonal van megépítve, ami több mint egy évszázada teszi a dolgát. Bár a Duna budapesti tetőzésének napján nyugodt a hangulat, nem szabad elfelejteni, hogy még 5 napig kritikus víztömeg vonul le a Dunán, így Magyarország még nem lélegezhet fel.

A miniszterelnök figyelmeztet

A miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy ne menjenek az áradó folyó közelébe, hisz azzal csak hátráltathatják a munkát, és a figyelme, most senkinek nem lankadhat. Bár Budapesten már tetőzött a Duna, a hatalmas ár lassú levonulása miatt még mindig nagy a veszély, hogy buzgárok keletkezhetnek, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a víztömeg, most Magyarország déli régiói felé tart, ahol továbbra is nagy erőkkel kell védekezni.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás