„Ő sem tudott rajta segíteni” – halálos medvetámadás történt Hajdú-Biharban

Az állatot több városnál és út mentén is látták.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.09.28. 14:30
medvetámadás Hajdú-Bihar vármegye támadás

Többször is láttak a jelek szerint egy veszélyes barnamedvét Hajdú-Bihar vármegyében, a vadállat pedig az egyik gazda elmondása szerint ölt a tanyáján. Az állatot először Nyírmártonfalva, majd Vámospéres között észlelték, később egy traktoros az út szélén látta. Ezt követően a Hármashegyalján szúrták ki, ami után megszólalt az a gazda is, akinek a medve betört a farmjára.

MEDVEBOCS
Barnamedvét láttak Hajdú-Biharban, a vadállat az egyik gazda szerint ölt is (Fotó: Sergey Uryadnikov /  Shutterstock – Képünk illusztrácói)

3 és fél hete történt, a medve a lónál bontott falat és a birkáknál, a kétszárnyas ajtót pedig teljesen leszakította. Három birka elpusztult a támadás következtében, két birkát még kezelek, az egyik kutya pedig olyan súlyosan megsérült, hogy hiába vittem állatorvoshoz, ő sem tudott rajta segíteni, az eb két nappal később elpusztult

– részletezte Molnár István gazda a brutális medvetámadást, hozzátéve, az állat karmainak a nyoma még mindig látszik az egyik faajtón.

Hiába jelezte azonban, hogy mi történt nála, senki sem vette őt komolyan. Ezért törhetett be a medve több halápi tanyára is, és ezért észlelhették az elmúlt napok során olyan sokan. Filemon Mihály polgármester bejelentést tett a Nyírerdő Zrt, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kormányhivatal felé is – írja a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál (HAON). A lap megkeresésére a NYÍRERDŐ Zrt. közökte: a társaság erdészei és hivatásos vadászai folyamatosan kinn vannak a területen, és amennyiben észlelik a medve jelenlétét, értesítik az érintett hatóságokat és önkormányzatokat. Ugyanakkor a medve jelenlétét egyelőre nem tudták megerősíteni.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság arról tájékoztatta a HAON-t, hogy 2024. szeptember 26-án Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere, jelezte feléjük, a község lakói medvét (Ursus arctos) észleltek a környéken.

„A szervezetünkben működő Természetvédelmi Őrszolgálat Hajdúság-Dél-Nyírség Tájegység tagja az értesítést követően a környéket átvizsgálta, az állat jelenlétére utaló nyomokat akkor nem talált. Munkatársaink a mai naptól amíg indokolt, folyamatosan jelen lesznek a területen segítve a kutatást. Az eddig megtett intézkedéseinkről a település önkormányzatát tájékoztattuk, területi munkatársunkkal a kapcsolattartásuk folyamatos” – olvasható a válaszukban.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás