Ma ünnepli szülinapját ötszörös olimpiai bajnok úszónőnk

Egerszegi Krisztina egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.08.16.
Módosítva: 2024.08.16.
ez lesz ma Egerszegi Krisztina elvis presley

Ötvenéves lett az ország Egérkéje

Ötven éve, 1974. augusztus 16-án látta meg a napvilágot Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok magyar úszó. A hátúszás és a vegyes úszás specialistája egyike a modern ötkarikás játékok legsikeresebb magyar sportolóinak, egyben máig a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok 1988 óta. Az 1988-as szöuli olimpiai játékokra a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjeként utazott el. 100 méter háton országos csúccsal szerzett olimpiai ezüstérmet, majd 200-on olimpiai és Európa-csúccsal lett bajnok. Ezzel a legfiatalabb magyar bajnok, valamint egyéni úszó olimpiai bajnok lett. Az év végén 200 háton világranglista-vezető volt és az év magyar úszója és sportolónője lett. 1999-ben jelölték az AIPS évszázad sportolója szavazásra. 2000-ben a Nemzeti Sport szavazásán az XX. század legjobb magyar női sportolójának választották. Kitüntették a Magyar Szent István-renddel is.

Ötvenéves lett Egerszegi Krisztina, az ország Egérkéje, aki 1974. augusztus 16-án született. Fotó: Török Attila

Szívrohamban elhunyt Elvis Presley

A rock and roll koronázatlan királyára barátnője, Ginder Alden talált rá a fürdőszoba kövezetén Gracelandben 47 évvel ezelőtt, 1977. augusztus 16-án. Hiába próbálták, az orvosok már nem tudták újraéleszteni. Ugyan szívrohamot állapítottak meg a halála okaként, mindenki tisztában volt azzal, hogy Elvis az évek óta szedett, nagy mennyiségű pirula hatására hunyt el.

Bemutatták Magyarországon a Csillagok Háborúját

1979-ben augusztus 16-án ért a magyar mozikba George Lucas mára kultikussá vált sci-fije, amely a bemutatókor a Csillagok Háborúja címet viselte, de később ezt megváltoztatták, és ez lett a Star Wars IV: Egy új remény. A film az amerikai bemutató után néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte.

1979-ben augusztus 16-án a magyar közönség is megismerhette a Star Wars történetét. Fotó: Craig Adderley / Pexels

Kortárs kiállításmegnyitó a Q Contemporaryben

Egy hónapon keresztül lesz ingyenesen látogatható az MNB Arts & Culture Képgyakorlatok – Kortárs művészet a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből című, nagyszabású budapesti kiállítása a Q Contemporaryben. Az augusztus 16-án nyíló tárlat a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott művészeti gyűjtemény bemutatásával és számos hazai alkotó bevonásával igyekszik népszerűsíteni a képzőművészet mellett a táncművészetet, a zenét és az irodalmat. A Képgyakorlatok a táblakép legújabb és egyben hiteles variációival foglalkozik, és a mai 30-as és 40-es generáció munkásságának bemutatására koncentrál. A kiállítás egészen szeptember 15-ig ingyenesen látogatható.

140. születésnapját ünnepli augusztus 16-án a Keleti pályaudvar

A Keleti pályaudvar megnyitásának 140. évfordulóján, 2024. augusztus 16-án változatos programokkal ünnepel a MÁV. A rendezvény kiemelt eseménye az esti filmvetítés. A pályaudvar Kerepesi csarnoka erre a különleges alkalomra moziteremmé alakul át, műsoron a kultikus Indul a bakterház! Az est sztárvendége Koltai Róbert színművész és rendező, aki beszél majd a film kulisszatitkairól. A vetítés ingyenes, sőt a nézőknek még meglepetéssel is készül a vasúttársaság. A helyek száma viszont korlátozott, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni a www.mavcsoport.hu/keleti140 oldalon lehet, ahol a további programokról is tájékozódhatnak.

Szombaton startol a Mesterségek Ünnepe 

Augusztus 17-e és 20-a között 38. alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Mesterségek Ünnepe. Idén a megszokott módon ismét a budai Vár Polgárváros része ad otthont a programsorozatnak. A portékák mellett idén is lesznek tánc- és zenei produkciók, divatbemutató és még sok más érdekesség! A látogatók a legkülönfélébb szakmák rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a 800 mestert felvonultató rendezvényen, amely egyben a kézművesek legnagyobb ünnepe a Kárpát-medencében.

Vasárnap nyílik a Magyar Ízek Utcája

Az I. kerületben, a Várkert Bazár előtt idén is megnyílik a Magyar Ízek Utcája a Szent István-napi programsorozat részeként. Hazánk egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválján augusztus 18-tól magyar gasztrokulturális kiállítás és vásár, illetve a Kárpát-medence színes ízvilága és gasztronómiai kultúrája várja a látogatókat egészen 20-án az esti tűzijátékig.

Csárdafesztivál nyílik a Vörösmarty téren

Szintén a Szent István-napi programsorozat részeként augusztus 18-án, vasárnap 14 órakor nyílik meg a Csárdafesztivál a Vörösmarty téren, ahol az ország legjobb csárdáinak legkedveltebb ételeit kóstolhatják meg az érdeklődők. Emellett élményt, programokat és népzenei fesztivált kínálnak a szervezők.

Divat & Design Fesztivál a Millenárison

Augusztus 19-e és 20-a között rendezik a II. kerületben, a Millenárison a szintén a Szent István-napi programsorozathoz kapcsolódó Divat & Design Fesztivált, melynek egyik fő célja, hogy változatos programokon keresztül hasznos és élményszerű ismeretanyagot adjon át a divat és dizájn iránt érdeklődők számára. A rendezvény helyszínén, a Millenáris Fogadóban izgalmas kézműves-foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők a kortárs magyar divat- és formatervezők, valamint kreatív szakmabeliek közreműködésével, miközben a helyszíni popup üzletben a hazai dizájnertermékek közül is válogathatnak.

Hatalmas élményt ígér az idei légi parádé, valamint a Tűz és Fények játéka

Az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án délelőtt 9 és 10 óra között látványos légi parádét kísérhet figyelemmel a fővárosi közönség a Duna vonala felett a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon. A nap fénypontja szó szerint a „Tűz és Fények játéka” lesz, amelynek keretében fellövik a tűzijátékot a Duna vonala felett a Margitsziget és a Petőfi híd közötti szakaszon. Mindezt látványos fényshow kíséri majd a nemzeti ünnepen.

Három helyszínen lesz véradás Budapesten augusztus 16-án, pénteken

  • 7:00 és 19:00 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00 és 17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12:00 és 18:00 között a Csepel Plazában (1211 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 154–170.)

Marad a nyárias, csapadékmentes idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint augusztus 16-án, pénteken kevés felhőre és csapadékmentes időre van kilátás. Mérsékelt lesz a nyugati, illetve az északnyugati szél. A napi csúcsértékek 36 fok körül alakulnak. Szombaton elszórtan várhatóak záporok, zivatarok, a csúcshőmérséklet azonban marad 35 fok körül. Leghamarabb vasárnap érheti el térségünket a következő hidegfront, amikor néhány fokkal alacsonyabb, 32 fok körüli maximumokra van kilátás. Hétfőre nyugaton már le fog hűlni a levegő és 31 fok körüli maximumokkal lehet számolni, míg augusztus 20-ra, keddre kellemes, nyárias 31 fok várható.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás