Ma kezdődik a Sziget Fesztivál, változik a közlekedési rend Budapesten

Szerdán kezdődik a Sziget Fesztivál, rögtön egy nagy dobással: Kylie Minogue-koncert lesz a nyitónapon. A sztár már kedden Budapestre érkezett. A fesztivál jövő hétfőig tart az Óbudai-szigeten, emiatt a környék közlekedési rendje is változik.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.07.
Módosítva: 2024.08.07.
ez lesz ma pótfelvételi felsőoktatás

Ma kezdődik a Sziget Fesztivál

Nyitás előtt megmutatták az újságíróknak, milyen lesz az idei Sziget Fotó: Metropol

Augusztus 7., szerda és 12., hétfő között rendezik meg a Sziget Fesztivált a fővárosban, a rendezvénynek az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az Óbudai-sziget ad otthont. A rendezvény miatt lezárják augusztus 15-én, csütörtökön 20 óráig a Budai alsó rakpart északi szakaszát a Mozaik utca és a bevásárlóközpont parkolója között. Az Óbudai-szigetet már korábban lezárták. A fesztiválhelyszín környékén – különösen a Mozaik utcánál – jelentősen megváltozik a forgalmi rend, illetve a megszokottnál jóval több gyalogosra kell számítani. 

A Sziget Fesztivál miatt itt lehet fennakadás

Augusztus 13., keddig naponta 13 órától hajnali 3 óráig időszakosan lezárják a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között, továbbá a Mozaik utcát is. A fesztivál ideje alatt a Szentendrei úton a délutáni és az esti órákban a szokottnál jóval erősebb forgalom várható. A rendezvény miatt a 226-os autóbusz is rövidített útvonalon, a Nyugati pályaudvar és Aquincum között közlekedik. Augusztus 15-ig pedig a H5-ös HÉV egész éjszaka közlekedik a Batthyány tér és Aquincum között írja a BKK. A fesztivál ideje alatt a Szentendrei úton a délutáni és az esti órákban a szokottnál jóval erősebb forgalom várható.

Ma zárul a pótfelvételi eljárás

A pótfelvételi során már csak egy képzés jelölhető meg, valamint csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 24-én zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba. Jelentkezni kizárólag az E-felvételiben lehet, legkésőbb 2024. augusztus 7-éig. Jó hír, hogy idén állami ösztöndíjas képzésekre is lehet jelentkezni, 32 egyetemen és főiskolán nyílik lehetőség agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés, sporttudomány és természettudomány képzési területek bizonyos szakjaira benyújtani a jelentkezést – olvasható a felvi.hu-n.

diák tanuló felsőoktatás egyetem fiatal folyosó
Ma éjfélig lehet leadni a jelentkezést pótfelvételi eljárásban az egyetemekre. 
Fotó: Orion Production/Shutterstock

 

113 éve született Bibó István

A posztumusz Széchenyi-díjas író, politikus, jogász 1911. augusztus 7-én látta meg a napvilágot. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt, majd a Kelet-európai Intézet elnökhelyettese, könyvtáros, politikai gondolkodó, politikai fogoly. Könyveiben, politikai értekezéseiben főként Magyarország gazdasági és politikai helyzetének elemzésével foglalkozott. Művei: A kelet-európai kisállamok nyomorúsága, A magyar demokrácia válsága, A békeszerződés és a magyar demokrácia, Zsidókérdés Magyarországon.

15 éve ment el Cseh Tamás

Az énekes, színész, zeneszerző és előadóművész 2009-ben tüdőrákban halt meg. A Budapesti Tanítóképző Főiskola után az egri Tanárképző Főiskolára és a budapesti Képzőművészeti Főiskolára járt. Gyermektáborokat szervezett és vezetett, rajzot tanított. Sokat foglalkozott az indiánok kultúrájával, mely tapasztalatait regényben, rajzban és zenében is felhasználta. Jelentős szerepet játszott életében a színház, a Katona József színház alapító tagja volt.

Ilyen lesz a várható időjárás a napokban. Fotó: Köpönyeg

Száraz, meleg lesz az idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán sok napsütés várható, igazi kánikula valószínű. Eső nem lesz. 30 és 36 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Ingyenes táncház lesz a Gellérthegyen

Ingyenes tánc- és énektanítással, valamint élő zenével invitálják az érdeklődőket felhőtlen kikapcsolódásra a Filozófusok kertjében található gellérthegyi víztározónál. A nyári táncház tavasztól őszig minden szerdán várja a táncos lábú fővárosiakat, este 7 órától. További részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás