„Szándékosan gyújtotta fel Budapest tüdejét!” – lincshangulat alakult ki az óbudai tűz miatt

Hatalmas erdős terület égett le Óbudán. Az óriási károkozás miatt forrnak az indulatok, pattanásig feszült hangulat alakult ki a helyieknél. A tűz keletkezésének pontos okát még vizsgálják, de sokan gyújtogatásra gyanakodnak.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.08.05.
Módosítva: 2024.08.05.
tűz erdő III.KERÜLET Óbuda gyújtogatás

Hatalmas erdős terület égett le vasárnap késő délután (augusztus 4-én) a III. kerületben a Táborhegyi parknál. A helyiek dühösek, úgy vélik, hogy valaki irigységből gyújtotta fel az erdőt. A tűz keletkezésének pontos okát még vizsgálják.  

Mindent hamu borít az óbudai tűz helyszínén Fotó: Bánkúti Sándor

„A Budai-hegyek adják a főváros tiszta levegőjét!”

A helyiek dühösek, hogy leégett a szeretett erdős területük. Többen úgy gondolják, hogy a tüzet szándékosan okozták, mert az egyik fán használt gyufákat találtak. Forrnak az indulatok, pattanásig feszült helyzet alakult ki.

Isten verje meg, ha valaki szándékosan gyújtotta fel Budapest tüdejét! Azt mindenki tudja, hogy a Budai-hegyek adják a főváros tiszta levegőjét!

– háborodott fel egy nő a tűz pusztítását látva. 

A helyszínen talált használt gyufák Fotó: Beküldött

 

Vizsgálják a tűz keletkezésének okát

A Metropol az esettel kapcsolatban felkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, akiktől a következő választ kaptuk.

Tűz keletkezett vasárnap délután Budapest harmadik kerületében, a Táborhegyi parknál, ahol mintegy másfél hektárnyi területen égett az aljnövényzet, a bokrok és a fák lombkoronái. A fővárosi hivatásos, valamint a rózsadombi, a zuglói és a Folyami Katasztrófavédelem és Speciális Mentő Egyesület önkéntes tűzoltói, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Az oltási munkálatokat tíz tűzoltóautóval huszonöt tűzoltó végezte. Az egységek munkáját a terepviszonyok, a terület tagoltsága, a széllökések is nehezítették.  A tűz keletkezési körülményeinek tisztázása érdekében a katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított

 – írták.

A tűzoltók időben megfékezték a tüzet, ami így nem terjedt tovább a lakóövezet felé 
Fotó: Bánkúti Sándor

Figyeljünk oda, különben könnyen megvan a baj!

András Pátyon szokott futni, a fenyveserdő felé. Amikor szombaton kora hajnalban arra futott, arra lett figyelmes, hogy a domboldal tetején tűz parázslik. Közelebb érve látta, hogy fiatalok hevernek szerteszét, körülöttük italosüvegek, szemmel láthatóan éjszaka tüzet raktak és annál sütögettek.

„A tűz nem volt körülhatárolva, körülárkolva, víz sem volt odakészítve az oltáshoz és az izzó parazsat sem őrizte senki” – számolt be lapunknak András.  „Nagyon ijesztő volt, mert ha jön egy szellő és felkapja a parazsat, az egész fenyves kigyulladhatott volna. Körben a fű teljesen száraz volt, ilyenkor könnyen lángra kap és viszi a tüzet. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj abból, hogy megszegték a tűzgyújtási tilalmat. Jó dolog tűznél bulizni, de nem akkor, amikor ekkora a szárazság és úgy, hogy semmiféle biztonsági intézkedést nem tartanak be.” 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás