„Az életem nagy része elégett” – Egy emberként oltották a tüzet a helyiek Gyálon

A károsultak szerint a szomszédtól indulhatott a tűz, ami örökre megváltoztatta a lovarda lakóinak életét, akiknek mindenük elpusztult a lángokban.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2024.08.01.
Módosítva: 2024.08.01.
tragédia Gyál lovarda tűzeset

„A szüleim hívtak és én azonnal rohantam ki” – mesélte a borzalmas tragédia részleteit a Metropolnak Bornemissza Gabriella, akinek július 31-én, szerdán Gyálon néhány óra alatt égett le a lovardájának egy része.

Gyál, lovarda, tűzeset, tűz, takarmány, leégett,
Így nézett ki a tűz helyszíne 2023. márciusában – Fotó: Google Maps

A szüleim voltak kint a lovaknál, amikor édesapám egy kis füstöt vett észre, majd vitték is a vödör vizet, de addigra már késő volt. A szárazság miatt pillanatok alatt elterjedt a tűz

– mondta Gabriella, akinek egy élete munkája lett oda. A közel egy hektáron terjedő lángok martalékává nemcsak a szemét és a széthagyott raklapok váltak. „Több nagy méretű gumiabroncsot és három használaton kívüli munkagépet is érintett a tűz, amelyet a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítása mellett a fővárosi hivatásos tűzoltók fékeztek meg” – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

A kerítés teljesen tönkrement, a lószállító fóliája leolvadt – ami csak azért nem égett szét teljesen, mert kihúztuk a tűzből. Elégett a bálázógépünk, ami a levágott szénát bálázza, három kasza, aminek csak a fém része maradt meg, a markolónk, két karám és rengeteg odakészített üzemanyag

– osztotta meg lapunkkal Gabriella, akinek az édesapja csupán azért készítette oda az üzemanyagot, mert ki akart menni kaszálni, bálázni, de így arra már nem kerülhetett sor. Amint a katasztrófavédelemtől megtudta lapunk, 5 vízsugárral 3-4 óra alatt oltották el a tüzet. Ráadásul a fő villanyvezeték is elégett, ami a munkagépek felett húzódott. Ezen kívül a platós traktoron lévő 25 mázsa árpa is odalett, ami a lovak takarmánya lett volna.

Gyál, lovarda, tűzeset, tűz, takarmány, leégett,
A szomszédok közül többen a tűz oltására siettek és lapáttal dobálták rá a homokot – Olvasói fotó

A tűzoltók alig 15 perc alatt kiértek, addig lapáttal dobáltuk a homokot a tűzre, hogy ne terjedjen szét, de hiába. Ez volt a teljes megélhetésem, az egész életem, amit már iskolás koromban kezdtem felépíteni.

Gabriella lovai szerencsére nem sérültek meg, de sok olyan dolog odaveszett, amire a mindennapok során volt szükségük, mint például a lószállítóra, melyet heti rendszerességgel használtak. Bár mélységesen szomorúak, a munkát folytatják, még akkor is, ha rengeteg segítségre lenne szükségük.

„Az anyagi segítség mellett a takarmány lenne az egyik legnagyobb segítség. Egy jó fóliás is jó lenne, aki a lószállító fóliáját megcsinálja, valamint használható faanyagra is szükségünk lenne a karámok megépítéséhez” – hangsúlyozta Gabriella, aki a tűzeset ellenére nem zárta be a lovardát, hanem továbbra is küzd álmáért.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás