Kormányzati támogatással nyílik új bölcsőde a Naphegyen

Hamarosan elkészül az új naphegyi bölcsőde, ahol 24 csemetéről tudnak majd gondoskodni. A környezettudatos fejlesztést, Budavár önkormányzata 300 millió forintos kormányzati támogatásból valósítja meg.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.04.
Módosítva: 2024.08.04.
kormánytámogatás Budavár Böröcz László bölcsi V Naszály Márta

Én meg végig azt hittem, az mászóka – írta viccesen a toronysisak visszahelyezésére egy kommentelő a neten, miután Böröcz László, az I. kerület újonnan választott polgármestere arról számolt be, hogy a most még felállványozott épület felújítási munkálatai 70 százalékos készenlétnél tartanak, így hamarosan birtokba vehetik a kicsik a lepukkant zeneiskola helyén létrehozott bölcsődét. Az új intézmény régóta várat magára, de nem a felújítás miatt... 

 A beruházással három minicsoportban, összesen 24 új bölcsődei férőhely lesz 

Az I. kerület testülete korábban 300 millió forintos támogatást nyert el a kormány Széchenyi Terv Plusz pályázatán, három minibölcsőde létrehozására a Dezső utcában. Az egyenként 8, összesen 24 férőhelyes intézmény a volt zeneiskola régi, leromlott állapotú villaépületében kap helyet. A kisebb csoportokkal üzemelő minibölcsődei forma ráadásul lehetőséget kínál majd az inkluzív ellátásra, a speciális fejlesztést igénylő gyermekek fogadására is. A tervek szerint a klímatudatos, akadálymentesített, modern és energiahatékony háromszintes épület mára elérte a legmagasabb pontját, a II. világháborúban lebombázott torony helyére visszakerült a toronysisak, amit a bokrétaünnep hagyományának megfelelően díszítettek fel a darus beemelés előtt az ácsmesterek.

Különös dísszel emelték a toronysisakot a helyére – Fotó: Facebook

Mint Budapesten általában mindenhol, az I. kerületben is évek óta problémát jelent, hogy nincs elég bölcsődei férőhely. Az önkormányzati bölcsődék férőhelyeinek negyedére olyan kisbabákat is felvesznek, akik nem a kerületben laknak, de a szüleik a kerületben dolgoznak. A városrészben jelenleg három bölcsőde üzemel: az Iskola Bölcsőde 88 férőhellyel, a Tigris Bölcsőde 50 férőhellyel, illetve a Lovas Bölcsőde 40 férőhellyel várja a 0–3 éves gyerekeket. Emellett van még két családi bölcsőde a kerületben, 8-8 fős csoportokkal, de a bölcsődei kapacitás még így sem elegendő.

HZ1_4565
Böröcz László szerint már kész lehetne a bölcsőde, ha V. Naszályék nem költik másra a pénzt – Fotó: MW

 V. Naszály Márta baloldali testülete korábban nem foglalkozott a bölcsődék állapotával és bővítésével, ezért is égető, hogy elkészüljön az új, 24 férőhelyes naphegyi bölcsi. Böröcz László újonnan választott fideszes polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a baloldali városvezetésnek ugyan lett volna arra pénze, hogy önerőből férőhelyeket bővítsen vagy a naphegyi bölcsődét létrehozza, de mégis a kormányzati támogatás lett a megoldás:

A bölcsődeépítéssel megmentünk egy régi impozáns épületet, másrészt pedig megvalósítunk egy ciklusokon átívelő kezdeményezést a kormányzati támogatásnak köszönhetően. Az előző városvezetés ugyan 10 milliárdos tartalékkal vette át 2019-ben a kerületet, és ez lehetővé tette volna, hogy hamarabb, akár saját forrásból megvalósítsa a régóta várt naphegyi fejlesztést. Ehelyett azonban 2022-ig úgy költöttek el ötmilliárdot a tízből, hogy az a kerületen nem nagyon látszódott meg. Amióta többségünk van, azóta visszafogtuk az értelmetlen költéseket és 7-8 milliárdos tartalékot sikerült felhalmozni, amit a lakosság számára fontos fejlesztésre fordítunk majd

– ismertette a részleteket kérdésünkre Böröcz László.

V. Naszály Márta nem fejlesztette a kerületet, balos képviselői kritizálták emiatt

VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
V. Naszály Márta nem a kerületiek érdekeit tartotta szem előtt Fotó: Soós Lajos

Azóta indult fejlődésnek az I. kerület, amióta V. Naszály Márta elvesztette testületi többségét 2022-ben. A naphegyi bölcsi megvalósulása is a kormánytámogatásnak köszönhető, hiszen 2019–2022 között egyetlen kerületi bölcsi sem jött létre, nem bővült a férőhelyek száma sem, annak ellenére, hogy folyamatosan nagy igény lett volna rá és V. Naszály kampányígéretei között is szerepelt ez. Azt, ahogyan a népszerűségét vesztett polgármester vezette a kerületet, még balliberális képviselőtársai is kritizálták, többek közt az elmaradt fejlesztések miatt. Kovács László György LMP-s kerületi képviselő korábban erről így nyilatkozott: 

„Nagy ígéretek hangzottak el a kerület fejlődésével kapcsolatban, de a kerület polgárait érintő legfontosabb ügyekben azonban nem történt semmilyen változás 2022-ig. Csak saját magának köszönheti (V. Naszály Márta), hogy 2022-ben elvesztette a kerületben a többségét” – nyilatkozta korábban a Várnegyednek Kovács László György LMP-s kerületi képviselő.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás