Ez már nagyon durva: eddig tart az újabb hőhullám

Szombaton, augusztus 24-én durvul be újra a kánikula, ekkor már 36 fok is lehet. A hőség egész jövő héten tartja majd magát.



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2024.08.23.
időjárás vízpart kánikula

Az utóbbi néhány napban már fellélegezhettünk, hiszen végre kellően lehűlt éjszakára az időjárás, így pihentető volt az alvás. Ráadásul napközben sem kellett szenvednie a hőségtől, aminek rengetegen örültek. Egyébként így augusztus 20-a után a korábbi éveket alapul véve ez volt a teljesen normális időjárás. Ám ennek idén most vége. A legfrissebb előrejelzések szerint pénteken, augusztus 23-án már 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, és ez hétvégén még durvább lesz.

PEZ_2969
AquaCity Vízicsúszda és Élménypark – Fotó: Pezzetta Umberto PU Zalai Hírlap

Jó hírünk van azoknak, akik most terveznek még esetleg itthoni vízparti nyaralást. A jövő hét erre kiválóan alkalmas lesz, ráadásul nagy tömeggel sem kell már számolnunk a strandokon vagy éppen a Balatonon. 

Akkor nézzük a részleteket: a koponyeg.hu prognózisa szerint a pénteki 34 fokos csúcshőmérséklet után a hétvégére már 36-37 fokkal számolhatunk, ráadásul vasárnap hajnalra mindössze 22 fokig csökken csupán a hőmérséklet, így megint nem tudjuk majd kellően átszellőztetni és lehűteni éjszaka a lakást. A jövő héten azután tovább folytatódik a kánikula, 34-35 fokos maximumokkal, hajnalban pedig 20-22 fok várható. 

De mikor eshet vissza tartósabban 30 fok alá a napi maximum? Nos, a sussfelnap.hu 30 napos előrejelzése szerint erre egészen szeptember 2-ig kell még várnunk. Akkor már csak 26-29 fok lesz a csúcshőmérséklet, és az éjszakák is sokkal kellemesebbek lesznek 13-16 fokokkal. Vagyis akiknek már nagyon elegük van a hőségből, nagyjából még 10 napot kell kibírniuk, és akkor végre megérkezhet a sokkal elviselhetőbb időjárás.

Érdekes módon még áprilisban megjósolta Németh Lajos meteorológus, hogy pokoli nyár elé nézünk. Most már látjuk, hogy igaza lett. Akkor ezt mondta a Metropolnak: „Hiába ért véget az El Niño, emlékezetes, forró, aszályos nyarunk lesz.”

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás