Miért csak békepárti politikusok kerülnek célkeresztbe? Mutatjuk a Trump elleni merénylet részleteit

Évtizedek óta nem volt olyan feszült a politikai közhangulat, mint idén. Még csak 2024 felénél tartunk, de két békepárti politikussal már megpróbáltak végezni, szerencsére sikertelenül.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.07.15.
Módosítva: 2024.07.16.
Donald Trump Robert Fico békemisszió merénylet

2024-ben két részre szakadt a politikai elit. Vannak a háborús pszichózisban szenvedő nyugati politikusok, és van egy maroknyi tábor, akik az észszerűség hangját követve mindent megtesznek a béke érdekében. Ráadásul az utóbbi kisebbséghez tartozó politikusok ellen idén már két merényletkísérletet is elkövettek. Robert Fico májusi megtámadása után szombaton Donald Trump amerikai elnökjelölttel is megpróbáltak végezni. 

Trump rally shooting Butler, PA
Valószínűleg ez lesz az egyik legikonikusabb fotó, ami valaha készült az egykori elnökről. Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Donald Trump: halottnak kellene lennem

A második elnöki ciklusáért ringbe szálló Donald Trump a New York Postnak adta első interjúját az ellene helyi idő szerint szombat kora este, Pennsylvania államban elkövetett merényletkísérlet után. 

A republikánus politikus arról beszélt, hogy még a sebeit ellátó orvos is azt mondta a kórházban, hogy soha nem látott még ilyet, csodának nevezte, hogy az elnök túlélte a merényletet. 

Nem szabadna itt lennem, halottnak kellene lennem

– jelentette ki Trump, aki szerint annak köszönheti az életét, hogy elfordította a fejét jobbra, hogy jobban lássa az illegális bevándorlásról kivetített hivatalos adatokat. 

Mint ismert, a 20 éves helybéli férfi, Thomas Matthew Crooks volt az, aki egy tetőre felmászva próbált végezni az egykori amerikai elnökkel. Egy videó is előkerült a merénylőről, aki abban arról beszélt, hogy gyűlöli a republikánusokat és Donald Trumpot is. Bár a közönség soraiból többen is figyelmeztetni próbálták a hatóságokat, hogy egy fegyveres van a közelben, a támadót végül csak azután lőtték le a helyszínt biztosító mesterlövészek, hogy rálőtt Donald Trumpra, egy nézőt megölt, kettőt pedig súlyosan megsebesített. Az FBI vasárnap megerősítette, hogy a merénylő valóban a gyűlés biztonsági zónáján kívül, nagyjából 130 méterre a színpadtól, egy épület tetején tartózkodott, vagyis nem ment át a lőfegyverek kiszűrésére szolgáló ellenőrző kapun.

Célkeresztben a béke követei

 Célkeresztben a békepárti politikusok

Még ha hiszünk is a véletlenekben, mekkora az esélye annak, hogy a világ számtalan politikusa közül csak azok kerülnek célkeresztbe, akik a háború leállításával kampányolnak és megígérik, hogy a békéért fognak küzdeni? Ki hitte volna pár hónappal ezelőtt, hogy 2024-ben két fontos politikus ellen is merényletet fognak megkísérelni? 

Először május 15-én érkezett a hír, hogy egy kormányülést követően több lövést adtak le Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen. A lövedékek közül több is eltalálta Ficót, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. 

Szinte napra pontosan két hónappal később pedig a világsajtó a Donald Trump elleni merénylettel volt tele. Mindkét politikus a béke mellett kötelezte el magát. 

A békepárti politikát megpróbálják megakadályozni, és a legbrutálisabb, legelképzelhetetlenebb eszközöket is hajlandók bevetni ennek érdekében, mint ahogy azt korábban a szlovák miniszterelnökkel, Robert Ficóval szemben is tették

– hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott telefoninterjújában.

Sorsdöntő hatással ebben a tekintetben az amerikai elnökválasztás bírhat, hiszen ott eldőlhet, hogy az Egyesült Államok a jövőben folytatja-e a mostani háborúpárti politikáját, vagy lesz esély egy békepárti politika előtérbe kerülésének

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Pár nappal ezelőtt találkozott Orbán Viktor és Donald Trump

A volt amerikai elnök a magyar miniszterelnökkel tárgyalt csütörtök este, vagyis alig két nappal az ellene megkísérelt merénylet előtt. Orbán Viktor a békemissziója ötödik állomásának keretében érkezett Floridába a republikánus elnökjelölthöz. 

A magyar kormányfő az X-en a találkozó kapcsán úgy fogalmazott:

Békemisszió 5.0. Megtiszteltetés volt ma meglátogatni Donald Trump elnököt Mar-a-Lagóban.

Orbán és Trump a békéről egyeztettek, majd erre utalva Orbán Viktor a találkozó után megjegyezte: 

A nap jó híre: ő meg fogja oldani

A miniszterelnök bejegyzésére reagálva Donald Trump a közösségi oldalán kiemelte:

Köszönöm, Viktor. Legyen béke, gyorsan. Túl sok ember halt meg egy háborúban, aminek soha nem lett volna szabad elkezdődnie!

Orbán Viktor a merénylet után is üzent Trumpnak:

A Donald Trump elleni merényletről készült videónkat itt lehet megnézni: 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás