Jelentősen javult a gyermeket nevelő családok életszínvonala – mutatjuk, minek köszönhető ez

Sikeresek a kormány családbarát intézkedései, amiket háborús időkben is megvédenek, sőt bővítenek.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.14.
Módosítva: 2024.07.14.
intézkedés Zsiga Róbert gyermekvállalás családalapítás gyermeknevelés

Az elmúlt években több mint 30 olyan intézkedést vezetett be a kormány, amellyel segítik a családalapítást, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Ha ez nem így lenne,  2011 óta 178 ezerrel kevesebb gyermek születik. Erről és az eredményekről beszélt videójában a héten Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára.

MK__4319
Az egész társadalom gyermekközpontúbb lett, amióta a kormány támogatja a családokat, a gyermeknevelést. Képünk az új városligeti KRESZ-parkban készült / Fotó: Máté Krisztián

Ezekben a háborús időkben is megvédjük, sőt bővítjük a családtámogatásokat, megvédjük a magyar családok békéjét és biztonságát

– hangsúlyozta Zsigó Róbert, aki feleségével maga is három gyermeket nevelt fel. Korábban elmondta: „A család a legfontosabb közösség életünkben, a legerősebb bástya, egyben a nemzet egyik legfontosabb erőforrása, a kormány ezért is támogatja minden életszakaszban a családokat.”

gyerek, kisbaba, gyermekvállalás, szülő
Egyre nő a családalapítási kedv, javult a gyereket nevelők életszínvonala / Fotó:  unsplash.com

Az már most biztos, hogy jelentősen növelték a gyerekes családok életszínvonalát a családtámogatási intézkedések. A jelenleg is érvényben lévő állami segítségnyújtás napestig sorolható, az intézkedések átszövik a családok életének minden területét. A családbarát intézkedések nélkül nem lenne például családi adókedvezmény vagy otthonteremtési támogatás, fűtéskorszerűsítési, energiatakarékossági lehetőségek sem, de ingyenes tankönyv, Erzsébet-táborok és a nagycsaládosoknak, szociálisan rászorulóknak térítésmentes iskolai, óvodai étkeztetés sem. 

 

Néhány példa az eredmények közül:

  • 2011 óta 178 ezer gyerekkel több született meg, mint a családbarát fordulat nélkül. 
  • A családi adó- és járulékkedvezményt a kiskorú gyerekeket nevelő családok 95 százaléka veszi igénybe.
  • Közel 60 ezer négy- vagy többgyermekes édesanyának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. 
  • Már közel 250 ezer család jutott ingatlanhoz vagy bővítette otthonát a CSOK és a CSOK Plusz segítségével. 
  • Az otthonfelújítási programmal 370 ezer család otthona újult meg.
  • 245 ezer család életét segítette a babaváró program. 
  • Újra visszaállították a hároméves gyest, az édesanyák választhatnak, hogy otthon maradnak-e a kisgyermekükkel, részmunkaidőben dolgoznak, vagy igénybe veszik a bölcsődei szolgáltatást.
  • Több mint duplájára, 66 ezerre emelték a bölcsődei férőhelyek számát, ezzel is segítve a kisgyermekes anyukák munkába állását.
  • Soha ennyi gyerek nem jutott még ingyenes tankönyvhöz, kedvezményes étkezéshez, táborozáshoz, mint most.

 

Zsigó Róbert videóját itt nézheted meg:

 

Így változtak a családtámogatások az új évben

Mint ahogyan korábban megírtuk, az év eleje sok változást hozott, néhány támogatási forma megszűnt, mások feltételei változtak, de újakat is bevezettek. A családtámogatást a kormány igyekszik mindig az igényekhez igazítani és jöhet járvány vagy háborús veszélyhelyzet, nem a családtámogatásokon spórol. 

A Metropol összeállította a legfontosabb idei változásokat: 

Hitel fix kamattal!

Január 1-jétől a nagyobb településeken megszűnt a CSOK, és helyére lépett az új támogatási forma, a CSOK Plusz, amellyel a házaspárok gyermekvállalás esetén az ország bármely településén vásárolandó, építendő vagy bővítendő lakóingatlanhoz fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt igényelhetnek.

Milliók a gyermek után

A CSOK Plusz további előnye, hogy az igénylés után született második és minden további gyermek esetén 10-10 millió forintot elengednek a kölcsön tőkerészéből. Ráadásul a támogatást igénylők 80 millió forintig illetékmentességre is jogosultakká válnak.

Sokkal többet érhet

A falusi CSOK-ot továbbra is a használtlakás-vásárlás, -bővítés és -korszerűsítés esetén lehet igényelni az 5 ezer lakosnál kisebb, preferált településeken. A támogatás összege egy gyermek vállalása esetén 600 ezerről 1 millió forintra, két gyermek esetén 2 millió 600 ezerről 4 millió forintra, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra emelkedett.
Kezdődik a türelmi idő!

Szigorodtak a Babaváró Támogatás igénylésének feltételei. Az új szabályok szerint csak azok a párok igényelhetik a hitelt, ahol a feleség 30 év alatti. A kormány átmeneti időszakot hirdetett 2024-re, amikor 30–41 év között lehetőség van az igénylésre, de ehhez a feleségnek igazolnia kell, hogy legalább 12 hetes várandós.

Szabad a döntés!

Emelték a Babaváró Támogatás összegét, a korábbi tíz helyett 11 millió forintos kamatmentes, szabad felhasználású hitelt igényelhetnek a párok. A gyermek születése esetén a törlesztést három évre is felfüggeszthetik. A második gyermek után a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születése után a teljes hitelösszeget elengedik.

Ne hagyjuk veszni az áfát!

Az áfa-visszatérítési támogatást továbbra is igényelhetik az új lakást vásárlók, építkezők, azonban kizárólag a Falusi CSOK-kal érintett településeken. Az új lakást építők visszaigényelhetik a 27 százalékos áfát maximum 5 millió forintig, míg az új építésű lakás vásárlói az áfa 5 százalékát kaphatják vissza értékhatár nélkül.

Visszakapják a szülők az adó egy részét vagy egészét

A családi adó- és járulékkedvezményt a várandósság 91. napjától vehetik igénybe a szülők. Egy gyermek esetén havi 10 ezer forintot, két gyermeknél havi 40 ezer forintot, három vagy több gyermek esetén gyermekenként havi 33 ezer forintot igényelhetnek vissza a személyi jövedelemadóból.

Nem késő nyelvet tanulni

Emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege! Azok, akik még nem töltötték be a 35. életévüket vagy 35 évesnél idősebbek, de gyermekes szülőként csedben, gyedben vagy gyesben részesülnek, valamint azok a nagyszülők, akik unokával vannak otthon és nagyszülői gyedet kapnak, akár 66 700 forintot is visszaigényelhetnek.

Életet ment a szűrés

Anyasági támogatásra jogosult a kismama, ha a várandósság során legalább négy, koraszülés esetén pedig legalább egy alkalommal részt vett várandósgondozáson. A támogatásra az örökbe fogadó szülő és a gyám is jogosult. Az összeg 2024-ben 64 125 forint, ikergyermekek esetén pedig 85 500 forint.

Nettóvá válik a bruttó

A gyermek születésekor az édesanyák sem maradnak jövedelem nélkül. A baba féléves koráig járó csed 2024-ben a bruttó fizetés száz százaléka. Ebből csak 15 százalék szja-t vonnak le, és adókedvezményt is igényelhet az anya, ha a párjának nincs szja-s jövedelme.

A minimálbér emelésével nő az ellátás

Az édesapák is igényelhetik a gyedet a gyermek féléves korától kétéves koráig. Az ellátás a munkabér 70 százaléka, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, ami 2024-ben bruttó 373 520 forint. A minimálbér emelésével a gyed, a hallgatói gyed és a gyod összege is nő.

Adómentesség harmincéves kor alatt

Azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, 30 éves korukig személyijövedelemadó-mentességet kapnak az átlagbért terhelő adó mértékéig. A kedvezményt igénybe vehetik egyedülálló, házas és párkapcsolatban élő anyák is.

Életre szóló adómentesség

Minden anya, aki jelenleg legalább négy gyermeket nevel, vagy élete során négy vagy több gyermeket szült és felnevelt, élete végéig mentesül a jelenlegi 15%-os szja megfizetése alól.
Elengedik a diákhitelt

A 30 év alatti édesanyáknak, ha felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok befejezése után két éven belül gyermeket szülnek vagy fogadnak örökbe, elengedik a teljes fennálló diákhitel-tartozásukat.

Milliókkal csökken az adósság

A második gyermeket vállaló családok 1 millió forinttal, míg a harmadik gyermeket vállalók 4 millió forinttal, minden további gyermeknél pedig további 1-1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, ha azt a gyermek születése vagy örökbe fogadása előtt vették fel a szülők.

Az állam ajándéka

Az állam minden 2005. december 31. napja után született magyar állampolgárságú gyermeknek fix 42 500 forintos életkezdési támogatást nyújt. Ez az összeg egy letéti számlán az inflációval megegyező mértékben kamatozik a gyermek 18 éves koráig. A szülők is vásárolhatnak Babakötvényt, ami a legjobban kamatozó állampapír, és ide nemcsak a szülők, hanem bárki befizethet a gyermek javára. Feltétel, hogy ezt is csak a gyermek veheti fel, amikor betöltötte a 18. életévét.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás