Így változtak a családtámogatások az új évben





Az év eleje sok változást hozott a családoknak. Néhány támogatás megszűnt, mások feltételei változtak, de újak is bevezetésre kerültek. Valkó Hiteles András jelzáloghitel- babaváró specialistát kérdeztük, milyen támogatásokat vehetünk igénybe 2024-ben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.06.
CSOK Plusz gyermek születés életkezdési támogatás

Hitel fix kamattal!

Január 1-jétől a nagyobb településeken megszűnt a CSOK, és helyére lépett az új támogatási forma, a CSOK Plusz, amellyel a házaspárok gyermekvállalás esetén az ország bármely településén vásárolandó, építendő vagy bővítendő lakóingatlanhoz fix, legfeljebb 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt igényelhetnek.

Milliókat érő gyermek

A CSOK Plusz további előnye, hogy az igénylés után született második és minden további gyermek esetén 10-10 millió forintot elengednek a kölcsön tőkerészéből. Ráadásul a támogatást igénylők 80 millió forintig illetékmentességre is jogosultakká válnak.

Sokkal többet érhet

A falusi CSOK-ot továbbra is a használt lakásvásárlás, bővítés és korszerűsítés esetén tudjuk igényelni az 5 ezer lakosnál kisebb, preferált településeken. A támogatás összege egy gyermek vállalása esetén 600 ezerről 1 millió forintra, két gyermek esetén 2 millió 600 ezerről 4 millió forintra, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra emelkedett.

Fotó: Pexels

Kezdődik a türelmi idő!

Szigorodtak a Babaváró Támogatás igénylésének feltételei. Az új szabályok szerint csak azok a párok igényelhetik a hitelt, ahol a feleség 30 év alatti. A kormány átmeneti időszakot hirdetett 2024-re, amikor 30-41 év között lehetőség van az igénylésre, de ehhez a feleségnek igazolnia kell, hogy legalább 12 hetes várandós.

Szabad a döntés!

Emelték a Babaváró Támogatás összegét is, a korábbi tíz helyett 11 millió forintos kamatmentes, szabad felhasználású hitelt igényelhetnek a párok. A gyermek születése esetén a törlesztést három évre is felfüggeszthetjük. A második gyermek után a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születése után a teljes hitelösszeget elengedik.

Ne hagyjuk veszni az áfát!

Az áfa-visszatérítési támogatást továbbra is igényelhetik az új lakást vásárlók, építkezők, azonban kizárólag a Falusi CSOK-kal érintett településeken. Az új lakást építők visszaigényelhetik a 27 százalékos áfát maximum 5 millió forintig, míg az új építésű lakás vásárlói az áfa 5 százalékát kaphatják vissza értékhatár nélkül.

Visszakapjuk az adónkat

A családi adó- és járulékkedvezményt a várandóság 91. napjától vehetjük igénybe. Egy gyermek esetén havi 10 ezer forintot, két gyermeknél havi 40 ezer forintot, három vagy több gyermek esetén gyermekenként havi 33 ezer forintot igényelhetünk vissza az adónkból.

Nem késő nyelvet tanulni

Emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege! Azok, akik még nem töltötték be a 35. életévüket vagy 35 évesnél idősebbek, de gyermekes szülőként CSED-ben, GYED-ben vagy GYES-ben részesülnek, valamint azok a nagyszülők, akik unokával vannak otthon és nagyszülői GYED-et kapnak, akár 66 700 forintot is visszaigényelhetnek.

Életet ment a szűrés!

Az anyasági támogatásra jogosult a kismama, ha a várandósság során legalább négy, koraszülés esetén pedig legalább egy alkalommal részt vett várandósgondozáson. A támogatásra az örökbefogadó szülő és a gyám is jogosult. Az összeg 2024-ben 64 125 forint, ikergyermekek esetén pedig 85 500 forint.

Nettóvá válik a bruttó

A gyermek születésekor az édesanyák sem maradnak jövedelem nélkül. A baba fél éves koráig járó CSED 2024-ben a bruttó fizetés száz százaléka. Ebből csak 15 százalék SZJA-t vonnak le, és adókedvezményt is igényelhetünk, ha a másik félnek nincs SZJA-s jövedelme.

A minimálbér emelésével nő

Az édesapák is igényelhetik a GYED-et a gyermek fél éves korától két éves koráig. Az ellátás a munkabér 70 százaléka, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, ami 2024-ben bruttó 373.520 forint. A minimálbér emelésével a GYED, a hallgatói GYED és a GYOD összege is nő.

Harminc éves kor előtt

Azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, 30 éves korukig személyi jövedelemadó-mentességet kapnak az átlagbért terhelő adó mértékéig. A kedvezményt igénybe veheti egyedülálló, házas és párkapcsolatban élő anyák is.

Életre szóló adómentesség

Minden anya, aki jelenleg legalább négy gyermeket nevel, vagy élete során négy vagy több gyermeket szült és felnevelt, élete végéig mentesül a jelenlegi 15%-os SZJA fizetése alól.

Elengedik a diákhitelt!

A 30 év alatti édesanyáknak, ha felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok befejezése után két éven belül gyermeket szülnek vagy fogadnak örökbe, elengedik a teljes fennálló diákhitel-tartozásukat.

Milliókkal csökken

A második gyermeket vállaló családok 1 millió forinttal, míg a harmadik gyermeket vállalók 4 millió forinttal, minden további gyermeknél pedig további 1-1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, ha azt a gyermek születése vagy örökbefogadása előtt vették fel a szülők.

Az állam ajándéka

Az állam minden 2005. december 31. napja után született magyar állampolgárságú gyermeknek fix 42 500 forintos életkezdési támogatást nyújt. Ez az összeg egy letéti számlán az inflációval megegyező mértékben kamatozik a gyermek 18 éves koráig.

Nő az éves kamat!

Ha szeretnénk további összegekkel növelni az életkezdési támogatást, akkor Kincstári Start-értékpapírszámlát nyithatunk. Az erre befizetett összegek éves kamata 2023. február 1-jétől 17,5 %-ra emelkedett. Emellett évi 120 ezer forintos befizetés esetén az állam további 10%-os támogatást nyújt, ami évente legfeljebb 12 ezer forint.









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás