„Fater a példaképem” – világhírű édesapja nyomdokaiba lép a 25 éves kovácsfiú

Kéki Zsolt édesapja híres kovácsmester, így a legjobbtól tanulhatott. A fiatalember a szívén viseli a hivatása sorsát, amire küldetésként is tekint.



Megosztás
Szerző: Kóczián Nikolett
Létrehozva: 2024.07.01.
Módosítva: 2024.07.01.
szakma kovács család örökség

A legjobbtól tanulhat a 25 éves kovácsfiú, Kéki Zsolt, akinek az édesapja az ország leghíresebb kovácsmestere. Zsolt rengeteg elismerést kap és büszke rá, hogy az apjához hasonlítják. 

keki zsolt_kovacs-17-BS
Kéki Zsolt hivatásként tekint a kovács mesterségre Fotó: Bánkúti Sándor

Zsolt messze került a családi háztól és az édesapjától is, de minden szakmai segítséget megkap tőle. Hajdúnánásról a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Újszászra költözött a feleségével, ahol kialakította a saját kovácsműhelyét. 

Gyerekkoromban már találkoztam édesapám, »Nánásikovács« műhelyében a vas melegen alakításával. Tízéves lehettem, amikor először be kellett segíteni a munkákba, mivel, ahogy visszaemlékszem, kínkeserves volt apámnak egyedül, a semmiből vállalkozást építeni és eltartani a családot, ezért minden kis segítségnek hasznát vette, ezért volt, hogy magamtól, volt hogy muszájból, de a gyerekkorom egy részét a kovácsműhelyben töltöttem

 – mondta korábban a Metropolnak Zsolt.

Kéki Zsolt kovácsmester Fotó: YouTube/Zsolt Kéki nanasikovacs

„Tiszta Apja”

Zsolt édesapja nevét viseli, aki az ország leghíresebb szakembere, a „nánásikovács”. Sok embernek feltűnt, hogy nemcsak a nevük egyezik, de nagyon hasonlítanak is egymásra. 

Nánásikovács 2.0. Egy az egyben, mintha az apját hallanánk! Csak így tovább

– kommentelte egy férfi a Metropol Zsoltról készült videójához.

„Tiszta Apja.”

Még úgy is beszél, mint az apukája.

„Apád jó barátom! Együtt szolgáltunk Szolnokon!”

keki zsolt_kovacs-1-BS
Zsolt munka közben Fotó: Bánkúti Sándor

„Fater a példaképem”

Zsolt hálás a sok biztatásért, lelkesítésért és dicséretért, amit a cikkünk nyomán kapott. A kovácsfiú küldetésének tartja, hogy fennmaradjon az ősi szakma és ne tegyék tönkre a kóklerek. 

Fater a példaképem, jólesik, hogy hozzá hasonlítanak, motivál, hogy a nyomdokába érhessek. A sok gratuláció is jó, de az lenne a legjobb, ha az emberek látnák azt a professzionalitást, amit a mai kor kovácsa képvisel és tisztában lenne azzal a világon egyedülálló értékkel, ami a történelmet hordozva igazi, eredeti kovácsolással az asztalra kerül 

– mondta Zsolt, aki azt tapasztalja, hogy egyre többen vannak, akik kovácsnak vallják magukat, de az igazi kovács technikákat, kovácskötéseket nem használják, ezt inkább hegesztőgéppel váltják ki.

Nézd meg munka közben a kovácsfiút:

@metropol.napilap Ritka, ősi módszerrel dolgozik Zsolt, a 25 éves kovács. Kéki Zsolt különleges módszerrel kovácsolt virágot. #metropol #kovacs #mesterember #fiatal #kovacsfiu #tehetseg #jokepu #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou ♬ eredeti hang – Metropol - Metropol

 





Top hírek









Hírlevél-feliratkozás