A hihetetlen hőség miatt sziesztát vezet be egy balatoni étterem

Az utcán sétáló emberek is nehezen bírják a hőséget. Gondoljunk bele, mi lehet egy konyhán...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.18.
Módosítva: 2024.07.18.
Olaszország balaton szieszta Spanyolország

Sziesztát vezet be egy balatoni étterem, 15–17 között nem lesznek nyitva, mivel akkora a forróság a konyhában, hogy az étterem vezetősége védeni szeretné az alkalmazottakat. 

kánikula, hőség, napsütés, nyár, meleg, katlan,
Fotó: Pixabay/Pexels/Illusztráció

Ahogy azt a Metropol is megírta, a pokoli hőséget az utcán sétáló emberek is nehezen bírják, a konyhán dolgozóknak pedig nem „csak” 40 fokkal kell megküzdeniük. A hőmérő higanyszála 50 és afölötti fokokat mutat, amit embertelen elviselni – miközben gyakran súlyos lábasokat emelgetnek, komoly fizikai munkát végeznek.

Az étterem posztja alatt a kommentelők üdvözlik a döntést, többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a vendéglátásban ilyen hőhullám alatt máshol is ildomos lenne bevezetni a sziesztát. A meleg miatt úgyis kevesebbet esznek az emberek és lehetnek megértéssel és együttérzéssel a konyhán dolgozókkal szemben is.

Tavaly a hasonló kánikulában a német orvosokat tömörítő egyesület is egy hasonló javaslattal állt elő. Az orvosok azt tanácsolják a németeknek, hogy vegyék át a szieszta hagyományát Dél-Európától. Azaz módosítsák a munkaidőt és kerüljék el, hogy a legmelegebb napszakban dolgozniuk kelljen. A BVOEGD szerint ezzel nemcsak a melegben végzett munka kockázatai csökkennek, de a hatékonyság is nő.

Több országban is módosítottak a munkaidőn a hőhullám miatt. Az Egyesült Államok több államában a postások kérték, hogy ésszerűsítsék a munkaidőt, így a legnagyobb forróságban nem kell leveleket kézbesíteniük. De Indiában is átütemezték a munkaidőt.

Facebook-oldalunkon te is elmondhatod a véleményed a sziesztáról!

A szieszta hagyománya Olaszországból származik, amikor a rómaiak a nap közepén, általában 1 és 3 óra között megálltak enni és pihenni, írja a BBC. A gyakorlat egész Európában, de különösen Spanyolországban terjedt el, ahol a hagyományos munkanapot már régóta két részre osztják: a produktív délelőttöt kétórás ebédszünet szakítja meg, majd a későbbi, estébe nyúló munka következik. A szünet lehetővé tette a munkavállalók számára, különösen a vidéki területeken, hogy pihenjenek, vagy egyik munkahelyről a másikra utazzanak.

A sziesztával a spanyolok 40 százaléka még mindig él – főleg a déli Andalúziában –, de a nagyvárosokban az irodai munkakultúra visszaszorította. Egyes területeken megindult a déli szunyókálás megmentésére irányuló törekvés. 2017-ben például a Hotels.com a madridi Atocha pályaudvaron fényblokkolókkal és memóriahabos matracokkal felszerelt alvókapszulákat állított fel a sziesztázók számára.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás