Ma kezdődik 2024 egyik legfőbb eseménye, ilyet sem láthatsz minden esztendőben

A 2024. évi párizsi olimpiai játékok hivatalos megnyitója július 26-án, pénteken lesz, a záró eseményre pedig augusztus 11-én kerül sor.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.26.
ez lesz ma Olimpia 2024 Queen

Ilyen lesz az idei olimpia megnyitója

Péntek este Párizs egy lenyűgöző ünnepséggel nyitja meg az olimpiai játékokat, amelyre a Szajna partján kerül sor. Az esemény különlegessége, hogy a ceremónia nem egy stadionban zajlik majd, hanem a folyó mentén, mintegy 6 kilométeres útvonalon. Az Austerlitz-hídtól indulva egészen a Trocaderóig tart majd a megnyitó, és az Eiffel-torony árnyékában ér véget – számolt be róla a BBC. A látványos felvonuláson több mint 100 hajó, 10.000 sportoló és számos méltóság vesz részt, akiket közel 100 hajó szállít végig Párizs ikonikus nevezetességei mellett. A Notre-Dame székesegyház és a Pont Neuf is része lesz annak a háttérnek, amely előtt elhaladnak. A hajók nem csupán közlekedési eszközként szolgálnak majd: fontos szerepet kapnak a ceremónia művészeti részében is.

Ma van a Rendszergazdák Megbecsülésének Napja

Július utolsó péntekje már hagyományosan a System Administrator Appreciation Day, vagyis a rendszergazdák megbecsülésének napja, amit 2000-ben ünnepeltek először. Egy számítástechnikai magazinban található hirdetés volt az ötletadója az ünnep létrehozásának. A hirdetésben egy rendszergazdát virágokkal ajándékoz meg a vállalat összes dolgozója, amiért az feltelepített egy új nyomtatót. Ezt a reklámot meglátva, Ted Kekatos rendszergazda javasolta elsőként, hogy legyen egy olyan nap, amikor a vállalatok dolgozói a gyakran alulértékelt kolléga munkájának elismerését ünnepeljék.

53 éve indult útjára az Apollo–15

1971. július 26-án startolt az Apollo-15. Ez volt a negyedik olyan űrhajó, amely űrhajósokat szállított a Holdra. Az Apollo–15 amerikai űrhajó hajtotta végre az első bővített tudományos programú holdra szállást. A fedélzeten David Scott, James Irwin és Alfred Worden űrhajósokkal július 31-én 0 óra 16 perckor érték el a Hold felszínét. Scott és Irwin a Hadley-szakadéknál szállt be az első utasszállító holdautóba, amellyel összesen 27,9 kilométert tettek meg a Holdon, és 7 kilométerre is eltávolodtak az űrhajótól, összesen 77 kg kőzet- és talajmintát gyűjtöttek. Az Apollo–15 augusztus 7-én sikeresen földet ért.

Több híresség is ma ünnepli a születésnapját

  • Kevin Spacey amerikai színész július 26-án tölti be a 65. életévét.
  • Helen Mirren Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas brit színpadi és filmszínésznő ma 79 éves.
  • Roger Taylor, a Queen együttes dobosa, zeneszerzője és vokalistája 75 éves lett.
  • Sandra Bullock Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színésznő ma ünnepli a 60. születésnapját.
  • Jason Statham brit színész, producer, harcművész, visszavonult műugró pedig ma 57 éves.
Véradás
Négy helyen is lehet vért adni a napokban a fővárosban

Négy helyen lesz véradás a napokban Budapesten

Pénteken reggel 7 és este 7 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), 12:00 és 17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.), 13:00–18:00 óra között pedig a Shopmarkban (1191 Budapest, Europark, Üllői út 201.). Emellett szombaton 8:00 és 15:00 óra között is lehet vért adni a Kispesti Véradók Egyesületénél (1196 Budapest, Templom tér 8.).

Hétvégére visszatér a kánikula

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken sok napsütésre van kilátás, kicsi az esély csapadékra. 30 fok köré erősödik a nappali felmelegedés és gyenge lesz az északkeleti szél. Hétvégén pedig visszatér az igazi strandidő sok napsütéssel, és egyre melegebb idővel: vasárnap már 37-38 fokos forróság lehet. Eső nem lesz.

Szombaton lesz a Strandok Éjszakája

Idén már tizenötödik alkalommal rendezik meg a hazai fürdők a Strandok Éjszakáját. A fürdők országszerte meghosszabbított nyitvatartási idővel, programokkal, illetve kedvezményekkel várják az esti fürdőzőket, strandolókat. A programok közé tartoznak az élő koncertek, a gyerekfoglalkozások, a szaunaszeánszok és a csúszdaversenyek. A részletes programok itt olvashatók.

38 éve volt a legendás budapesti Queen-koncert

Budapesten a Népstadionban, 70 ezer néző előtt lépett fel a Queen együttes 1986. július 27-én. A Magic Tour a Queen rockegyüttes 1986-os, utolsó eredeti felállású koncertturnéja volt, a négy alapító tag utolsó koncertje 1986. augusztus 9-én, Knebworthben zajlott le.

A legnagyobb magyar természettudósunk is július 27-én született

Egyik legnagyobb természettudósunk, Eötvös Loránd Budán született 1848. július 27-én. Egyetemi tanulmányai folyamán Heidelbergben Kirchhoff, Bunsen és Helmholtz növendéke volt; doktorátusát is itt szerezte. A budapesti egyetemen Jedlik Ányos nyugalomba vonulása után vette át a kísérleti fizika tanszék vezetését. 1899 és 1905 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Neki köszönhetjük a torziós ingát, de lelkes hegymászó is volt.

Vasárnap lesz 114 éve, hogy Bánki Donát bejelentette a forgóeke szabadalmát

A Budapesti Műegyetem építészmérnöki szakának elvégzése után Bánki Donát egy ideig tanársegédként dolgozott, majd a MÁV-nál és 1899-ig a Ganznál volt szerkesztőmérnök. Bánki és Csonka János nevéhez fűződik a motorgyártás hazai bevezetése (Bánki–Csonka-motor), melynek legfontosabb újítása az 1893-ban szabadalmaztatott porlasztó, vagyis karburátor volt. A Ganznál töltött évek alatt sok saját találmánya és szabadalma volt, többek közt az elsőkerék-meghajtású autó, valamint a gőz- és a vízturbina. Bánki 1899-től haláláig a Műegyetemen oktatott. A Gépipari Tudományos Egyesület 1955-ben Bánki-emlékérem néven 3 fokozatú, díjazással egybekötött, évenként kiosztásra kerülő műszaki kitüntetést alapított.

Vasárnap lesz 79 éves Garfield megalkotója

Jim Davis amerikai képregényrajzoló július 28-án lesz 79 éves. Magát Garfieldot Davis saját nagyapjáról, James A. Garfield Davisről nevezte el, aki jellemében, sőt testi felépítésében is egyezett Garfielddal. Amellett a rajzoló saját személyisége is jelen van, részben mint a természet iránti kötődése és szeretete, ugyanakkor Jonnak, akárcsak neki is, kedvenc sportja a golf.

A világ leghíresebb művésze is vasárnap ünnepli a születésnapját

Robin Gunningham, akiről azt tartják, hogy ő Banksy, brit graffitiművész, festő, politikai aktivista 1974. július 28-án született, bár hivtalosan Banksy személyazonossága máig ismeretlen. Szatirikus utcai művészete és felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel, jellegzetes stencilezett technikával, amiket a világon szinte mindenki ismer.

Vasárnap lesz a hepatitisz világnapja is

2004-től rendezik meg szerte a világon a hepatitisz világnapját. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, a betegség kialakulásának okaira és a korai felismerés jelentőségére.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás