Az idei nyári fagylaltszezon nagy trendje, hogy a cukrászok és a fagylaltfőzők szokatlan ízekkel kísérleteznek. Egy veresegyházi cukrászdában például a tejföl lett ez az alapanyag.
A Sulyán Cukrászda egy tradicionális családi cukrászda Veresegyházon, amely már 44 éves múltra tekint vissza. Sulyánné Belkó Kata, a családi biznisz mestercukrásza elmondta, hogy a fagylaltkínálatukat igyekeznek úgy összeállítani, hogy az idősebb generáció és a fiatalok is megtalálják a számításaikat. Éppen ezért a retró ízek, mint a puncs vagy a fahéj mellett mindig igyekeznek kevésbé megszokott alapanyagokból is fagyit főzni. Így született meg a tejfölfagyi.
A tejfölt, azt mindenki nagyon szereti, az egy igazán magyaros íz, én azt gondolom, és ezért próbáltuk ki. Nagyon kevés cukrot teszünk csak a tejfölhöz, illetve egy nagyon magas zsírtartalmú és jó minőségű tejfölt használunk a készítéséhez. Szerintem nagyon-nagyon szereti mindenki, főleg a túrógombócfagylalttal párosítva
– mesélte a Metropolnak a Sulyán Cukrászda mestercukrásza.
Persze a vendégek először furcsán álltak a fagylaltpult előtt, amikor meglátták a „tejföl” feliratot az egyik ízesítést jelző táblácskán. Kata nevetve mesélte, hogy jöttek vicces kedvű vendégek, hogy kérnének egy kis töltött káposztát is a tejfölfagyihoz, holott ebben az esetben egy teljesen más ízvilágot kell elképzelni.
Ez egyáltalán nem sós. Egy olyasmi tejfölt kell elképzelni, mint amit mondjuk a túrógombócra rakunk: ezt az enyhén édes tejfölt. Ez pont azt az ízvilágot hozza vissza.
A tejfölfagyi végül gyorsan a vendégek egyik kedvence lett Veresegyházon.
Nagyon sokáig csak szemeztem vele és nem mertem megkóstolni, mígnem egyszer úgy döntöttem, hogy kipróbálom a túrógombócfagyival kombinálva, és valóban azt az élményt hozza, hogy túrógombócot eszek tejföllel, de legalább hideg, ami így harminc akárhány fokban kifejezetten jó
– árulta el tapasztalatait a tejfölfagyiról a cukrászda egyik vendége.
A cukrászda egyébként a tejfölfagyi előtt is alkotott már egyedülálló ízvilággal rendelkező hűsítőt. Ilyen például a franciakrémes-fagylaltjuk, ami egy nagyon erős vaníliafagylalt tojással és tejszínhabbal rétegezve, illetve krémlappal, ami karamellel van megkenve.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre