Európa egyik legjobb pizzázója Budapesten működik – rangsoroltak az olaszok

Az egyik legbefolyásosabb olasz portál az idei évben is rangsorolta a kontinens legjobb pizzázóit, a legjobb 50 közé pedig – nem először – egy budapesti étterem is bekerült, méghozzá előkelő helyen.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.06.04.
pizza Budapest étterem

A pizzavilág egyik legbefolyásosabb kalauza, az 50toppizza.it minden évben felállít egy rangsort, amelyen az Európában fellelhető, de Olaszországon kívüli pizzériák kapnak helyet. A díjazottakat az idén Madridban, egy nagyszabású gála keretében hirdették ki és idén is ott volt közöttük – egyedüli magyar pizzériaként – a budapesti Belli di Mamma.

Nem ez az első alakalom, hogy a pizzamester, Lorenzo Giuliani (balra) pizzáit és az üzletvezető, Riccardo Bianchi (jobbra) éttermét díjazza az olasz portál (Fotó: Belli di Mamma)

Inkognitó ellenőröket küldenek minden pizzériába, hogy senki se tudja, kik, mikor jönnek, és mindig utalás nélkül fizetik a számlát. Soha nem tudtunk róluk. A látogatás után e-mailt küldtek nekünk, amelyben meghívták a pizzériát az eseményre

– mondja a budapesti hely tulajdonosa, Riccardo Bianchi.

A fővárosban, az Akácfa utcában található étterem idén a 35. helyen zárt az Olaszországon kívüli, 50 legjobb európai pizzéria között. Az étterem már nem először követel helyet magának ebben a mértékadó rangsorban. Tavaly a 26., 2022-ben a 33., 2021-ben a 42., 2020-ban, az étterem nyitásának évében pedig a 44. helyen végeztek ebben az összevetésben.

A rangost összeállító olasz portál a magyar étteremről ezt írja az idei méltatásában:

„Ha egy budapesti magyar egy olaszországi nyaralásra emlékeztető pizzára vágyik, akkor a választás egyértelmű: Belli di Mamma. Ez az étterem gyors kiszolgálást kínál és határozottan a nápolyi stílusú pizza szerelmeseinek a kedvence. A feltétek számos helyi alapanyagot és olasz specialitásokat is tartalmaznak – különösen a sajtok tekintetében. A borválaszték pedig lenyűgözően olasz.”

A Belli di Mamma pizzamestere, a toszkán származású Lorenzo Giuliani egyenesen Olaszországból hozatja az alapanyagokat, míg a zöldségeket és a húsokat magyar termelőktől, illetve tenyésztőktől vásárolja.

Nálunk nápolyi típusú pizzák szerepelnek a kínálatban, amelyeknek sokkal magasabb a nedvességtartalma, mint a Magyarországon elterjedt római típusú pizzáé. A másik jellemzője a nápolyi pizzának, ami nálunk kapható, az a hatalmas perem, ami miatt nagyságrendekkel több feltét kerülhet a tésztára.

Belli di Mamma
Így néz ki egy igazi nápolyi típusú pizza a budapesti Belli di Mamma étteremben (Fotó: Torres Bogi Photography / Belli di Mamma)

És hogy melyek ezek közül is a kedvencek?

A legnépszerűbb a Margherita, amely egy egyszerű San Marzano paradicsomszószból, Fior di Latte mozzarellából, bazsalikomból és extra szűz olívaolajból áll. Ezen kívül népszerű a Napoli 2.0, amit 2 órán át főzött Datterino paradicsomszósz, sárga félszáraz paradicsom, szardella, kapribogyó és egy csodálatos friss nápolyi burrata borít.

A Napoli 2.0 pizza az egyik nagy kedvenc a Belli di Mamma étlapjáról (Fotó: Belli di Mamma)

A budapesti étterem olasz tulajdonosa a jövőbe tekintve elárulta, hogy bővülés előtt állnak, és már helyszínt keresnek, mert 

jelenleg nem tudunk annyi vendéget fogadni, amennyi szeretne nálunk vacsorázni.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás