Az egyik legbefolyásosabb olasz portál az idei évben is rangsorolta a kontinens legjobb pizzázóit, a legjobb 50 közé pedig – nem először – egy budapesti étterem is bekerült, méghozzá előkelő helyen.
A pizzavilág egyik legbefolyásosabb kalauza, az 50toppizza.it minden évben felállít egy rangsort, amelyen az Európában fellelhető, de Olaszországon kívüli pizzériák kapnak helyet. A díjazottakat az idén Madridban, egy nagyszabású gála keretében hirdették ki és idén is ott volt közöttük – egyedüli magyar pizzériaként – a budapesti Belli di Mamma.
Inkognitó ellenőröket küldenek minden pizzériába, hogy senki se tudja, kik, mikor jönnek, és mindig utalás nélkül fizetik a számlát. Soha nem tudtunk róluk. A látogatás után e-mailt küldtek nekünk, amelyben meghívták a pizzériát az eseményre
– mondja a budapesti hely tulajdonosa, Riccardo Bianchi.
A fővárosban, az Akácfa utcában található étterem idén a 35. helyen zárt az Olaszországon kívüli, 50 legjobb európai pizzéria között. Az étterem már nem először követel helyet magának ebben a mértékadó rangsorban. Tavaly a 26., 2022-ben a 33., 2021-ben a 42., 2020-ban, az étterem nyitásának évében pedig a 44. helyen végeztek ebben az összevetésben.
A rangost összeállító olasz portál a magyar étteremről ezt írja az idei méltatásában:
„Ha egy budapesti magyar egy olaszországi nyaralásra emlékeztető pizzára vágyik, akkor a választás egyértelmű: Belli di Mamma. Ez az étterem gyors kiszolgálást kínál és határozottan a nápolyi stílusú pizza szerelmeseinek a kedvence. A feltétek számos helyi alapanyagot és olasz specialitásokat is tartalmaznak – különösen a sajtok tekintetében. A borválaszték pedig lenyűgözően olasz.”
A Belli di Mamma pizzamestere, a toszkán származású Lorenzo Giuliani egyenesen Olaszországból hozatja az alapanyagokat, míg a zöldségeket és a húsokat magyar termelőktől, illetve tenyésztőktől vásárolja.
Nálunk nápolyi típusú pizzák szerepelnek a kínálatban, amelyeknek sokkal magasabb a nedvességtartalma, mint a Magyarországon elterjedt római típusú pizzáé. A másik jellemzője a nápolyi pizzának, ami nálunk kapható, az a hatalmas perem, ami miatt nagyságrendekkel több feltét kerülhet a tésztára.
És hogy melyek ezek közül is a kedvencek?
A legnépszerűbb a Margherita, amely egy egyszerű San Marzano paradicsomszószból, Fior di Latte mozzarellából, bazsalikomból és extra szűz olívaolajból áll. Ezen kívül népszerű a Napoli 2.0, amit 2 órán át főzött Datterino paradicsomszósz, sárga félszáraz paradicsom, szardella, kapribogyó és egy csodálatos friss nápolyi burrata borít.
A budapesti étterem olasz tulajdonosa a jövőbe tekintve elárulta, hogy bővülés előtt állnak, és már helyszínt keresnek, mert
jelenleg nem tudunk annyi vendéget fogadni, amennyi szeretne nálunk vacsorázni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre