Eljutott Brüsszelig a Békemenet híre - Európában hasonlót sem láttak még

Nagy nemzetközi sajtóvisszhangot kapott a tizedik Békemenet, ahol több százezren meneteltek a békéért.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.03.
békemenet választás Orbán Viktor videó Brüsszel

Washingtontól Brüsszelen át egészen Moszkváig bejárták a nemzetközi sajtót azok a képek, amelyen az látszódik, hogy a budapesti Duna-parton több százezer ember menetel a békéért. A komoly sajtóvisszhangnak köszönhetően az egész világon egyedülálló esemény híre egészen biztosan eljutott a háborús pszichózisban szenvedő brüsszeli bürokratákhoz is. 

Országimázsként sem utolsó kép ez, de a tény, hogy több százezren vonultak a békért Budapesten, talán még fontosabb. Fotó: Czeglédi Zsolt

A Békemenet nemzet összehozó erejét jól mutatja, hogy a rendezvényre nemcsak az anyaországból, hanem határon túlról is tömegével érkeztek, sőt még külföldi, például német és ausztrál zászlókat is lehetett látni. Emellett idén olyan családok is részt vettek a békemeneten, akik tavaly a magyar kormány segítségével jutottak haza Izraelből, miután kitört a háború. Ők azt mondták: hálásak a magyar segítségért, fontos számukra, hogy kiálljanak a béke mellett és gyermekeiket is megvédjék a háborútól - írja a Ripost

Erődemonstráció Budapesten

„Több tízezres tömeg gyűlt össze szombaton a magyar fővárosban, hogy erőt demonstráljon Orbán Viktor miniszterelnök mellett egy héttel az európai parlamenti választások előtt, amelyet a miniszterelnök az európai béke és a világháború közötti egzisztenciális fordulópontnak nevezett” – írja a Voice of America az AP Newsra hivatkozva, majd hozzáteszik: a szervezők által békemenetnek nevezett tüntetés Magyarország minden tájáról és a környező országokból meghozta Orbán híveit, akik a Duna mentén, Budapesten a város ikonikus Lánchídjától a Margitszigetre vonultak, zászlókat lengetve és háborút ellenző táblákkal.

A TASS orosz hírügynökség azt emelte ki, hogy Magyarország meg akarja előzni, hogy Európa háborúba lépjen Oroszországgal. „A miniszterelnök szerint meg kell akadályozni az EU és a NATO veszélyes terveinek megvalósítását, amelyek az ukrajnai konfliktus kiterjesztéséhez vezetnek, és a közelgő európai parlamenti választásokon olyan pártokra kell szavazni, amelyek a békét, nem pedig a háborút támogatják” – számolt be az orosz hírügynökség.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton béketüntetést tartott Budapest belvárosában, követelve az ukrajnai háború befejezését és a Nyugat és Oroszország közötti eszkaláció megállítását” – hangsúlyozza a Breitbart. „A tüntetésen, amely kevesebb mint egy héttel azelőtt zajlott, hogy 450 millió uniós polgár járulna az urnákhoz, hogy megválassza a következő Európai Parlamentet, ezrek vonultak a Lánchídtól a Duna közepén lévő Margitszigetre” – írta a hírportál.

„Orbán Viktor: Fico kis híján az életét adta a békéért” címmel ír a békemenetről a felvidéki Új szó. „Orbán Viktor először a kárpátaljai magyarokra kérte Isten áldását, akik kiszolgáltatottan várják a háború végét. – Nincs már a messze a nap, amikor a sorsotok jobbra fordul – mondta. Orbán ezután üdvözletét küldte Robert Ficónak, Szlovákia békepárti miniszterelnökének. – Azért lőtték le, mert a béke pártján állt, kis híján az életét adta a békéért. De kemény fából faragták, nem az a fajta, aki hagyja magát kiiktatni – szemlézte a lap tudósítását a Magyar Nemzet

A magyar kormányfő úgy véli, a békét nem lehet fegyverekkel kivívni, az ukrajnai háborúnak nincs fegyveres megoldása

 – hangsúlyozta az Új szó.

Az Il Corriere della Sera is foglalkozott a magyar eseménnyel, említve, hogy több tízezren vettek részt a budapesti békemeneten. „A minden évben megrendezésre kerülő esemény végén felszólalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki az ukrajnai háborúról beszélt, valamint arról, hogy a konfliktus a többi európai országra is kiterjedhet” – írják.

Több tízezren támogatták Orbán Viktort az európai parlamenti választások előtt Budapest belvárosában – így kezdte beszámolóját honlapján a spanyol állami rádió- és tévécsatorna (RTVE)

A béke a magyar nemzeti érdek

Orbán Viktor beszéde közben a margitszigeti Alsó-Nagyrét is megtelt. Az emberek piros-fehér-zöld zászlókat lengetve, sokszor ujjongva és tapsolva hallgatták a kormányfő beszédét, aki elmondta:

a békéről való lemondás az Ukrajnáért vállalt halált jelenti, de mi nem megyünk háborúba.

Nyolc nappal az EP- és önkormányzati választás előtt Orbán Viktor megerősítette, hogy katonák helyett a békepárti szavazók mozgósítására van szükség – írta a Békemenet után az Alapjogojért Központ. A közlemény arra is kitért: Európa legnagyobb békepárti megmozdulásán többszázezres tömeg állt ki a kárpátaljai magyarok és Európa védelme mellett. Hozzátették: a mostani, tizedik békés demonstrációra azért volt szükség, mert az Európai Unióban a háborúpárti kórus hangjai igyekeznek mindenkit elnyomni. Velük ellentétben a magyar nemzeti érdek a béke támogatása és az európai háborús pszichózis elutasítása.

Sorsdöntő választás és sordöntő év előtt állunk

- erről már a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum alapítója beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Fricz Tamás rámutatott: azok, akik a béke pártján állnak, erőt fognak meríteni a Békemenetből.

A Békemenetről készült összefoglaló videónkat itt tudod megnézni: 


 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás