15 éve ment el a pop királya: a mai napig ezrek gyászolják

Aznap, európai idő szerint kevéssel éjfél előtt, a sztárok világában mindig jól értesült amerikai portál számolt be először a hírről. Éppen ma van 15 éve, hogy elhunyt Michael Jackson.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.25.
Módosítva: 2024.06.25.
ez lesz ma Michael Jackson

Ez okozta a király halálát

2009. június 25-én Michael Jacksont eszméletlen állapotban találták Los Angelesben, Holmby Hillsben, a North Carolwood Drive-on lévő kastélyában. Conrad Murray, az énekes magánorvosa megpróbálta újraéleszteni a sztárt, de ez sikertelen volt. A Los Angeles-i 911-es segélyhívó telefonszámra este 7 óra 22 perckor érkezett hívás, három perccel ezután már megérkezett a rohammentő az énekes házához. A jelentés szerint az énekes ekkor már nem lélegzett és újraélesztést hajtottak végre rajta. Az énekest a Ronald Reagan UCLA Medical Centerbe szállították, útközben folytatták az újraélesztést még teljes egy órán keresztül a kórházba való megérkezés után is. Jackson halála világszerte megdöbbenést váltott ki az emberekből és azóta is ezrek gyászolják.

-
15 éve hunyt el a pop királya, Michael Jackson – Fotó: AFP

Ma van a barlangok napja is

A barlangok világnapja minden évben június 25-én van. Ez a nap nemcsak a barlangkutatók számára fontos, hanem mindenki számára, aki érdeklődik a természet és a földrajz iránt. A barlangok napjának ünneplése világszerte zajlik, és lehetőséget teremt a föld alatti világ megismerésére és annak csodáinak felfedezésére.

Ma adják át a Karinthy-gyűrűket

137 évvel ezelőtt, 1887. június 25-én született Karinthy Frigyes író, műfordító, kritikus, újságíró, humorista, a kabaré nagymestere. A sikert, népszerűséget az 1912-es év hozta meg számára. Öt kötete jelent meg, novellák, karcolatok, humoreszkek és Így írtok ti címen irodalmi paródiái, amely felkeltette a széles közönség érdeklődését az akkor még nem oly közismert írók és költők iránt. Jelentős két verseskötete is. A magyar nyelv bűvésze volt, csodálatosan tudott játszani a szavakkal, így születtek meg közismert szójátékai: az anagramma, az intarzia, az eszperente, a kecskerím és még sok más. Az ő születésének emlékére adják át a mai napon a Karinthy-gyűrűket.

72 éve született Erdő Péter 

A római katolikus pap, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt, 1998 és 2003 között pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. 2002-től az Esztergom–budapesti Főegyházmegye érseke, Magyarország prímása lett. 2003-ban bíborossá kreálták. 2005-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke lett.

MNA20021122_001 dr. Erdő Péter bíboros
Isten éltesse Erdő Pétert! Fotó: Burger Zsolt / Magyar Nemzet

George Michael ma lenne 61 éves

George Michael, kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerző 1963. június 25-én született. Az 1980-as években lett népszerű, amikor megalapította a Wham! nevű popduót, egykori iskolatársával, Andrew Ridgeley-vel. Olyan világszerte sikeres dalok kötődnek a nevéhez, mint a Last Christmas és a Wake Me Up Before You Go-Go, albumok közül pedig az 1987-ben kiadott Faith, valamint az 1990-es Listen Without Prejudice Vol. 1. 

1 éve hunyt el a lítiumion-akkumulátor megalkotója

John Bannister Goodenough a lítiumion-akkumulátorok kifejlesztésében elért eredményeiért kapta a 2019-es kémiai Nobel-díjat. 90 éves kora után is aktívan dolgozott találmánya továbbfejlesztésén, a szilárdtest-akkumulátorok kidolgozásán. Áttörést 1980-ban ért el az Oxfordi Egyetemen, ahol olyan akkumulátort hozott létre, amely nagyon gyorsan elterjedt a telefonokban, laptopokban és táblagépekben, valamint szívritmus-szabályozókban és más orvostechnikai eszközökben, majd később, a ma használt elektromos járművekben. A feltaláló 2023. június 25-én hunyt el.

Marad a meleg idő, de eshet is

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint sok napsütésre van kilátás, de elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat kedden. 30-32 fok körül alakul majd a hőmérséklet nap közben.

BA-3901 szúnyog, szúnyogírtás
Földi szúnyogirtás lesz ebben a kerületben – Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Szúnyogirtás lesz Újpesten

Földi úton történő szúnyoggyérítés lesz Újpesten június 25-én, a napnyugta utáni órákban. Pótnapok: 2024 június 26. – június 27. napjai, ugyanebben az időben. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik olvasható a város weboldalán. A lakosságot mindemellett a következőkre kérik:

  • a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni;
  • a kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni;
  • a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni;
  • a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás