Pokoli híreket kaptunk az elkövetkezendő napok időjárásáról, amihez most hozzájön egy súlyosbító tényező

A hőmérséklet-emelkedés mellett a páratartalom is jelentősen változik, ami megterheli az emberi szervezetet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.15.
meleg meteogyógyász párás nyárias időjárás

A napokban érzékelhető melegedés május 15-én, szerdán olyan mértéket ölt, ami már az egészségedre is hatással lesz – állítja a meteogyógyász szakember.

A következő néhány nap időjárása – Fotó: Köpönyeg

„A hőmérséklet mellett a páratartalom is nő, ami a szervezetet is megterheli, ilyenkor több és erősebb panaszokkal kell számolnunk” – hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, majd hozzátette:

Eddig a melegedés okozott sok problémát, amihez most hozzájön egy további, méghozzá súlyosbító tényező, ez pedig nem más, mint a növekvő páratartalom.

Így ugyanis a szerdai napon hiába nem lesz felettünk front, az egyre fülledtebbé váló levegő erősen megterheli a keringési és a légzési rendszerünket. 

Több lesz a szívpanasz, a légzési nehézség, a mellkasi diszkomfortérzet, a rosszullét, valamint izzadunk majd, kellemetlenül érezzük magunkat, mindez pedig nagyon megterhelő és kellemetlen dolog.

– tette hozzá a szakember.

Felerősödhetnek továbbá a fejfájásos panaszok, melyet a helyenként szeles idő csak tovább fokozhat, emellett ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak is lehetünk – tudtuk meg.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A gyors délelőtti melegedés, a nagy napi hőingás sokak számára megterhelő lehet, melyek keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, dekoncentráltság és tompaság formájában jelentkezhetnek.

Az elmúlt napokban egyébként ismét emelkedett a pollenterhelés. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan már a közepes-magas tartományban alakul. A csalánfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, sokfelé még alacsony, de helyenként már közepes szinten van jelen.

A fák közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja közepes-magas tartományból alakul, a tölgyé, az eperfaféléké, a bodzáé és a vadgesztenyéé pedig alacsony-közepes szinten van jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

A Köpönyeg előrejelzése szerint csütörtökön főleg északkeleten számíthatsz tartósabban napos időre. Az ország többi részén gyakran takarhatják felhők a napot, és ezeken a tájakon eső, zápor is kialakulhat, délnyugaton az ég is megdörrenhet. Élénk, erős, néhol akár viharos lehet a délkeleti, keleti szél. Néhány fokkal enyhébb lesz a reggel, a minimumok 5 és 14 Celsius-fok között alakulnak. A legmelegebb órákban 20 és 26 Celsius-fok közötti csúcsértékeket mérhetsz majd.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás