A székesfehérvári Hübris Sörfőzde sür nevű lágere aranyérmes lett a láger sörök Mekkájában, Csehországban az Arany Sörpecsét sörversenyen.
Ha egy magyar bort, pezsgőt kitüntetnek egy nemzetközi versenyen lassan már meg sem lepődünk, illetve ahhoz is kezdünk hozzászokni, hogy egyre több hazai étterem kerül be a neves gasztrokiadványokba, illetve nyeri el azok valamilyen díját. A hazai pálinkák is kivívták már maguknak a világ elismerését, ám a söreink eddig kevesebbet hallattak magukról. Ez egészen idén áprilisig így volt, amikor is egy hazai főzde történelmet nem írt.
Korábban még soha nem kapta meg magyar főzde lágere az aranyérmet a cseheknél, márpedig a fehérvári vállalkozásnak ezt a rossz szériát sikerült megtörnie a Pivní pečeť, azaz Arany Sörpecsét nevű mustrán.
Önmagában az is ritka, hogy ezt a kategóriát nem egy cseh sör nyeri meg, így kijelenthető, hogy a lehető legmagasabb díjat hozta haza Csehországból főzdénk világos söre, a sür
– mondja Csernenszky Áron, a Hübris operatív vezetője.
Az Arany Sörpecsét versenyről érdemes tudni, hogy 1990 óta évente megrendezik Csehországban. A megmérettetésre a világ számos országából érkeznek nevezések: több száz sörgyár száll versenybe, összesen 42 kategóriában. A szemlét évről évre egyre jelentősebb nemzetközi érdeklődés is kíséri, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy a kisebb főzdék jobb helyezést érnek el egy-egy kategóriában, mint a multik termékei.
A Hübris egyik legklasszikusabb terméke, a sür egy pilseni recept alapján készülő sör. Éppen ettől kiemelkedő a csehországi aranyérem a főzdének, hiszen egy kifejezetten pils kategóriában erős nemzet zsűrije találta a legjobbnak ebben a megmérettetésben a magyar pilsenit. A székesfehérvári főzde tett is a sikerért: a sör megalkotásakor nem kevesebbszer, mint tízszer futottak neki a próbafőzésnek, mire meglett a tökéletes recept.
A Hübris már tavaly is érmet zsebelhetett be ugyanezen a versenyen: akkor a mülna, avagy a főzde málnás sörének ízvilágáért díjazták őket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre