Hableány-katasztrófa: megjelentek a nyerészkedők – ekkor kapják meg az 1,8 milliárdot a gyászoló rokonok

Napra pontosan öt éve történt a Hableány-katasztrófa. A drámai történések egy részét azonban még mindig nem sikerült lezárni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.29.
Hableány-katasztrófa kártérítés Hableány hajó Hableány-per

A legjobb esetben is még két évet kell várniuk a Hableány-katasztrófa gyászoló hozzátartozóinak a sérelemdíjukra. A bíróság ugyan első fokon összesen 1,8 milliárd forintot ítélt meg a követelőknek, ám a balesetet okozó hajó tulajdonosát képviselő jogászok szerint többen egyáltalán nem is jogosultak a pénzre.

A Hableány roncsait kiemelték a vízből  Fotó: Bors

Mint arról többször beszámoltunk, 2019. május 29-én a Viking Sigyn nevű szállodahajó letarolta a nála jóval kisebb méretű sétahajót. A Hableány fedélzetén összesen 35 személy utazott, többségük dél-koreai állampolgár. A vízből 27 holttestet emeltek ki, egy 28. személyt azóta sem találnak. Bár minden valószínűség szerint ő is életét vesztette, egyelőre nem nyilvánították halottá.

Van néhány álgyászoló

A Metropol, ügyvédi körökből származó információi szerint a kártérítés és sérelemdíj megítélt összegét a Viking Sigyn tulajdonosai irreálisnak tartják, és azzal érvelnek, hogy a pénzért sorban állók közül többen egyáltalán nem is lennének rá jogosultak. Van ugyanis, aki az elhunyttal nem is tartotta a kapcsolatot, így aligha hivatkozhat arra, hogy nagy érzelmi veszteség érte az illető halálával. A kártérítés egyébként természetesen nem az emberéletek pénzbeli értékén alapul, hanem az elszenvedett sérelmen.

Alkalmatlan állapotban futott ki

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ügyben első fokon eljáró bíró szerint a Hableány a tragikus napon hajózásra alkalmatlan állapotban futott ki, ugyanis az előírtnál egy matrózzal kevesebb tartózkodott a fedélzetén. Azzal kapcsolatban a szakemberek is csak találgatnak, hogy vajon hány ember életét sikerült volna megmenteni, ha minden szabályt betartottak volna.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás