Te tudod, melyik híres költőnk születésnapját ünnepeljük ma?





Annyit segítünk, hogy Ferencvárosban született, és a mai napig nem tudni, pontosan hogyan hunyt el. Emellett azt sem árt tudni, hogy az ő tiszteletére ünnepeljük pontosan 60 éve a költészet napját.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.11.
Módosítva: 2024.04.11.
ez lesz ma költészet napja vers

Ma van a költészet napja

1964-ben először rendezték meg a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra és József Attila előtt. Az első ilyen ünnepet 1956 júniusában tartották a nyári ünnepi könyvhéten, és csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. Mintául a Szovjetunió szolgált, ahol 1955-től kezdve tartottak ilyen ünnepet. A következő költészeti ünnepet 1961-ben tartották, majd a Magyar Írók Szövetsége javaslatának alapján a Magyar Szocialista Munkáspárt Agitációs és Propaganda Osztálya 1963-ban döntött az ünnepnap április 11-re időzítéséről. Az ünnepet Magyarországon kívül a szomszédos országok magyarlakta területein is tartják – írja a Wikipédia.

Budapest,,Hungary,-,September,24th,2016:,Attila,József:,Statue,Of József Attila
119 éve született József Attila – Fotó: Andreia Veiga / Shutterstock

119 éve született József Attila

József Attila Budapesten, Ferencvárosban látta meg a napvilágot 1905. április 11-én, és Balatonszárszón hunyt el 1937. december 3-án. A Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költőnk a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb, legeredetibb alakja. Félárva, munkásosztálybeli gyermekként ifjúsága tele volt lemondással és brutalitással, felnőttként, a korszak egyik legkiválóbb költőjeként pedig szembesülnie kellett a meg nem értéssel és a politikai elnyomással. Öngyilkosságra utaló tragikus halálának pontos körülményeit azóta sem sikerült tisztázni.

Ma van a Parkinson-kór világnapja is

James Parkinson angol gyógyszerész és sebész, geológus 1755. április 11-én született. Születésének évfordulója alkalmából tartják ezen a napon a Parkinson-kór világnapját. Parkinson 1817-ben írta le a később róla elnevezett betegséget. Az eredeti tanulmány címe Egy tanulmány a remegő bénulásról volt, amiben elsőként írta le a reszkető bénulást.

Kezdődik az idei év első nagy leárazása

Április 11–14. között ismét megrendezik a Glamour-napokat! Ebből az alkalomól több száz üzlet hirdet kisebb-nagyobb leárazásokat, amiket egy applikáció segítségével vagy az esemény nevével azonos újságban található kuponok segítségével lehet igénybe venni.

Zavartalan lesz ma is az időjárás

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön csak fátyolfelhők szűrik a sok napsütést, és nem lesz eső. Az északi szél néha megélénkül. 21-26 fok valószínű.

Itt lesz ideiglenes forgalomkorlátozás Budapesten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy tilos megállni április 14-én 14 óráig az V. kerületben a Petőfi Sándor utca mindkét oldalán a Pilvax köz és a Párizsi utca között.

Ezenkívül filmforgatás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz április 9. és 13. között Budapest II. és III. kerületében is. Lezárják 2024. április 11-én 15 órától április 12-én 5 óráig a Hajógyári-sziget K-hídját, április 9. és 13. között 21 órától 5 óráig a Budai alsó rakpartot a Margit híd és az Ángel San Briz úti bevásárlóközpont parkolója között. Emellett szakaszosan és időszakosan lezárják április 9. és 11. között 19 órától 21 óráig a III. kerületben a Mozaik utcát az Ángel San Briz út és a Leányfalu utca között, a Ángel San Briz utat a Mozaik utca és a K-híd között és a Gróf Esterházy János rakpartot a K-hídra kanyarodó sáv kezdetének magasságától a K-hídig.

A Madách Színházban is József Attilára emlékeznek ma

József Attila születésének évfordulója alkalmából tűzi műsorra az Én, József Attila c. izgalmas irodalmi musicalt idén áprilisban a Madách Színház. Az egyik legnagyobb magyar költő életének sorsdöntő fordulatai kelnek életre a színpadon, többek között József Attila első és utolsó szerelme is megelevenedik a közönség előtt. Az előadás április 20-ig tekinthető meg, további részletek itt olvashatók.

Ezek is április 11-én történtek

  • 1848: Hivatalba lépett az első magyar felelős kormány gróf Batthyány Lajos vezetésével.
  • 1896: Hajós Alfréd úszó 100 méteres gyorsúszásban megszerezte az első magyar olimpiai aranyérmet.
  • 1900: Megszületett Márai Sándor író, költő, újságíró.
  • 1948: Elkezdik építeni a budapesti Gyermekvasút első szakaszát.
  • 1956: Megszületett Hernádi Judit színésznő, énekesnő, komika.
  • 1982: Meghalt Havas Gertrúd bábművész, Mazsola megalkotója.




 





Ezeket olvastad már?
Magyar Péter durván beszólt Dobrev Klárának

Magyar Péter durván beszólt Dobrev Klárának

Folytatódik a táblaháború Újbudán

Folytatódik a táblaháború Újbudán

A háborús helyzet fokozódik: Franciaország és Lengyelország is atomfegyverekről beszél

A háborús helyzet fokozódik: Franciaország és Lengyelország is atomfegyverekről beszél

„Senki nem segített” - ököllel ütötték a 26 éves Csengét az 1-es villamos megállójában

„Senki nem segített” - ököllel ütötték a 26 éves Csengét az 1-es villamos megállójában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás