Urbán legenda, ami majdnem igaz, tényleg 60 éve nyílt az első ABC? - Galéria





Pest Rózsadombján 60 éve nyílt meg az első ABC-áruház. A Metropol utánajárt mi az igazság a hazai élelmiszerbolt forradalomról, és az azt övező legendákról.



Megosztás
Szerző: Oszlányi Gyöngyvér
Létrehozva: 2024.04.06.
József Attila lakótelepen 1964 hatvan éves

Hatvan év, ami emberi számítások szerint is egy teljes élet, de legalább 3 generáció. Szinte hihetetlen, hogy ennyi idős már Budapest első önkiszolgáló ABC áruháza. A városi legenda szerint, "Pest Rózsadombján",  1964. április 4-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt az akkor modernnek számított üzlet, ahol szinte mindent lehetett kapni. A Metropol utánajárt, hol található ez az üzlet.

Budapest, 1965. február 24. Vásárlók a József Attila lakótelep új ABC nagyáruházában vásárolnak.  MTI Fotó: Sziklai Dezső

Honnan a név?

ABC, vagyis általános beszerzési cikkek boltja szavainak első betűjéből kreált mozaikszó, amit a nép azonnal használni is kezdett a hétköznapi beszédben. Az akkori párt gondolkodását jól tükrözte ez a gyakorlatias gondolkodásmód. Minden egységes, minden szabályos, épül a szocializmus, ideológiájával formálták át a társadalmat.

De miért lettek az ABC-k?

A párt hozott 1961-ben egy miniszteri rendeletet, hogy minden 500 lakosnál nagyobb lakótelepen legyen egy olyan üzlet, amely sok terméket árusít. Bár önkiszolgáló rendszerű kis üzletek már 1955 óta léteztek, de nagyméretű és mindent árusító boltok 1964 óta működtek az országban.

Az országban elsőként megnyílt ABC nyitó napja Vácon április 1-én. Fotó: MTI

A legelső ABC-t, igazából Vácon nyitotta meg az akkori miniszter 1964. április elsején, a Dunai Cementmű lakótelepen, ezt követte a bányászváros, Dorog április 4-én.

Budapesten, az első ilyen nagy volumenű üzlet Ferencvárosban, a József Attila lakótelepen nyílt meg ugyanebben az évben. Az áruház ultramodern volt a maga idejében. Itt mindent lehetett kapni, amit az akkori kommunista rendszer engedélyezett. Az üzletben volt kenyér, pékáru, szalámi, konzervek, húsok, sajtok és háztartási cikkek, orosz pezsgő, kozmetikumok, játékok és minden olyan termék, amiről azt gondolták annak idején a rendszer vezetői, hogy ez kell a magyar népnek. A mindent egy helyről vásárlás, abban az időben még szokatlan volt az akkori vásárlóknak

Az első lakótelep közepén épült meg az ABC

Budapest legnagyobb nyomortelepe szűnt meg azzal, hogy lakótelepet  építettek a helyére, amit Mester Árpád tervezte az akkori szocialista elvárások alapján. Az építész megmaradt az emberi léptéknél és négy-ötszintes  házakat tervezett, az új építési technológiákat felhasználva. Szokatlan tervezési koncepcióval a paneltömböket szellősen és elforgatva helyezték el és a parkosították a házak közötti területet, így ma már  Pest Rózsadombjának hívják ezt a telepet.

A lakótelepen élők mindennapos bevásárlásait könnyítette meg a Lobogó és Pöttyös utca sarkán az első ABC, ami ma már hatvan éves. Itt tényleg mindent lehetett kapni. Élelmiszerek és zöldségek, szezonális gyümölcsök mellett még porcelán árut, műanyagot és háztartási cikkeket is lehetett kapni. Szinte az egész városból ide jártak nagybevásárlást tartani az emberek. Annyira ismert lett ez az üzlet azokban az időkben, hogy havi szinten több milliós forgalmat bonyolított le, már a hatvanas években is. 

A Metropol megkérdezte a környéken élőket, hogy ki emlékszik az első ABC-re.

Paál Kálmán nyugdíjas, 1962 óta él itt a telepen és elmesélte, milyen volt az áruház a megnyitásának idején.

Itt mindent lehetett kapni, túlzás nélkül ez volt az egyik legjobban ellátott közért az akkori időkben és legalább 8 pénztár volt. Az az igazság, hogy a lakótelep apraja nagyja idejárt, azt lehet mondani, ez egy stabil intézmény volt és ma is az a lakótelepnek.

- emlékezett vissza a kezdeti időkre Paál Kálmán.

Megemlítette még az akkori üzletvezetőt is, aki szerinte a főváros egyik legjobb kereskedelmi szakembere volt és évtizedekig vezette ezt az ABC-t.

Korszerű modern jó áruval ellátott üzlete volt és sokan dolgoztak itt és még az Ezüst Sirály is itt volt szemben, ahol pálmafák is voltak és zenés estét is tartottak.

- tette hozzá nosztalgiával a nyugdíjas.

Mai is üzletként funkcionál a hatvanéves épület. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Metropol

Érdekes, hogy maga az eredetileg megnyitott ABC már nem létezik, az épületet kétszer átépítették, az eredeti bútorzatot kicserélték és továbbra is élelmiszer üzletként működik. 

Galériánkat ide kattintva tudod megnézni: 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás