Brutálisan bezuhan a hőmérséklet egyetlen nap alatt





Már csak óráid vannak hátra a kánikula utáni hidegfrontig, amiben nem lesz sok köszönet.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2024.04.09.
hőingás lehűlés hőmérséklet napsütés

A napok óta tartó kánikula olyan mértékű lesz kedden, hogy azokra a dolgokra is oda kell figyelned, amikre korábban nem! A szakember szerint rövid időn belül hatalmas változás jön az időjárásban.

Lovers,Boy,And,Girl,View,Of,Budapest,Panorama,,Gellert,Hill
Hamarosan 10 Celsius-fokot esik a nappali hőmérséklet Képünk illusztráció/Fotó: Shutterstock

A keddi nap folyamán az egész ország területén kánikulai hőmérsékletet mérhetsz. Ennek köszönhetően áprilisban már nem először lesz 30 Celsius-fok közelében vagy akár felette a nappali maximum, mindez pedig cseppet sem megszokott áprilisban.

A mostani időjárás többek között azért is megterhelő, mert a száraz sivatagi levegő hatására nagy napi hőingással van dolgunk, ami különösen erőteljes ingadozást okoz és a szervezetünk ehhez nem mindig tud alkalmazkodni

– hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a napi 10 Celsius-fokos hőmérséklet-ingadozás hatásaira.

A száraz sivatagi levegő miatt a következők keserítik meg a keddi napod: a keringési rendszer terheltsége, a rosszullétek, a szív- és érrendszeri panaszok, a légzési nehézségek, a szorongásos, pánikszerű érzetek, a mentális állapot romlása, a fizikai gyengeség, a fáradtság csupa olyan tünet, ami április 9-én sajnos általánosan elmondható. Arról nem is beszélve, hogy ilyen melegben már arra is oda kell figyelj, hogy mikor és mennyi időt töltesz a napon. Ez az idő ugyanakkor hamarosan átalakul – figyelmeztet a szakember:

Az érkező hidegfront előtti napon a szédülés is gyakori probléma. Az ilyen mértékben terhelő időjárás ráadásul akár más betegségek okozója is lehet, amennyiben valaki nem foglalkozik a szervezete jelzéseivel.

Az Időkép keddi előrejelzése szerint 29 Celsius-fok körül alakul a nappali hőmérséklet kedden, ami a Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. szerda hajnali 8 Celsius-fokához képest 21 Celsius-foknyi hőmérséklet- különbséget vetít előre alig 24 óra alatt. 

A Köpönyeg előrejelzése szerint szerdán sokfelé fátyolfelhő szűri a napsütést, míg a Dunántúlon és az északi tájakon vastagodni kezd majd a felhőzet és 19 foknál nem nagyon lesz melegebb. Egy hidegfront érinti hazánkat, melynek hatására többfelé megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. Jelentős csapadék azonban nem érkezik, ellenben északon zápor, akár zivatar is előfordulhat.

A nagy hőmérsékleti kontraszt szinte kettészakítja majd az ország nyugati és keleti felét. A Dunától nyugatra 14–20, a Dunától keletre 21–27 Celsius-fok várható, azaz akár 10 Celsius-fok körüli hőmérséklet-különbség is lehet ugyanabban a napszakban az ország két felén.





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás