Újabb termékeken jelent meg a budapesti boltokban a zsugorflációra figyelmeztető címke





Az eddigi trükközésnek véget vet a kormány új zsugorflációs intézkedése. Egyre több terméken jelenik meg a figyelmeztetés a boltok polcain.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.12.
zsugorfláció kiszerelés észrevétlen fogyasztó

A magyar kormány új szabályozást vezetett be 2024 márciusától, amelynek célja a „zsugorfláció”, azaz a termékek méretének és mennyiségének észrevétlen csökkentése elleni fellépés. Az elmúlt években egyre több termék csomagolási mennyisége csökkent észrevétlenül, köztük olyan hétköznapi cikkek, mint a zöldségkeverékek, a vécépapír, a félzsíros túró, az őrölt fahéj, a fogkrém és a népszerű jégkrémek – miközben az áruk nem változott.

Már a polcokon a figyelmeztetés: a fahéj is „összement” Fotó: Fügedi Richárd

Kötelező feltüntetni

Az új intézkedés kötelezi a gyártókat és a kereskedőket, hogy tájékoztassák a fogyasztókat, ha egy termék kiszerelése csökken a 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti időszakhoz képest. Az információk elérhetők már a boltok polcain, az interneten, valamint a Nébih
 naponta frissülő adatbázisában is. A kötelezettség elsősorban az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőkre vonatkozik, akik kötelesek figyelemfelhívó tájékoztatókat elhelyezni, amennyiben a kiszerelés csökken. A cél a fogyasztóvédelem és az átlátható kereskedelem erősítése.

A Corvin köznél lévő élelmiszeráruházban a dobozos süteményre került ki a figyelmeztető matrica 
Fotó: Fügedi Richárd

A vásárlók kedvezően fogadták

A vásárlók pozitívan fogadták az új szabályozást. Sokan már észrevették és értékelik az új kiírásokat a boltokban. A vásárlók szerint hasznos ez a változás, mivel segít nekik tudatosabban választani és elkerülni a termékcsökkentés csapdáját, az áremelés nem észrevehető formáját.

A „Vigyázzon, a termék kisebb lett!” jelzéssel hívják fel a fogyasztók figyelmét erre a jelenségre. A zsugorinfláció, amelyet időnként „csaló csomagolásnak” is neveznek, olyan probléma, amely nemcsak Magyarországon, hanem más országokban is megjelent, például Franciaországban. Ott a Carrefour üzletlánc saját kezdeményezése alapján kezdte el matricákkal jelezni a kiszerelési mennyiség csökkenését.

A csipszes zacskókban is kevesebb a termék, mint korábban Fotó: Fügedi Richárd

Egy eladótól megtudtuk, hogy már néhány napja mindenhová kirakták a figyelmeztető cédulákat:

Már pár napja kint vannak a figyelemfelhívó cetlik. Itt, a pékosztályon a süteményekhez került a legtöbb cetli, de a csipszes részleg viszi a prímet, ott tele van minden ilyen figyelmeztetővel. A vásárlók tapasztalatom szerint örülnek neki, mert végre láthatják mely termékek mentek össze. A csomagolás sokszor megtévesztő

– nyilatkozta lapunknak az eladó.

Lám, lám, a Balaton szelet is kisebb lett! Fotó: Fügedi Richárd

Ez változás jelentős előrelépést jelent a fogyasztói tudatosság és az átláthatóság terén, és reményt ad arra, hogy a fogyasztók jobban informálódva hozhassanak döntéseket a jövőben.

Kevesebb az őrölt fahéj a zacskóban, mint korábban Fotó: Fügedi Richárd

A zsugorfláció olyan gazdasági jelenség, amikor a termékek kiszerelése csökken, miközben az áruk ára változatlan marad vagy növekszik. Ez gyakorlatilag rejtett áremeléshez vezet, mivel a fogyasztók ugyanannyiért kevesebb terméket kapnak. A zsugorfláció jellemzően csomagolt élelmiszerek és mindennapi fogyasztási cikkek körében fordul elő, és gyakran nehezen veszik észre a fogyasztók, éppen ezzel élnek vissza a gyártók, illetve kereskedők.

Nézd meg a Ripost zsugorflációról készült videóját!

 

 



 





 





Ezeket olvastad már?
Felfüggesztették a lelkészt, lehet, mégsem öngyilkosság áll elhidegült felesége halála mögött

Felfüggesztették a lelkészt, lehet, mégsem öngyilkosság áll elhidegült felesége halála mögött

Ötméteres zuhanás után egy fémcső nyársalta fel a munkást, csoda, hogy túlélte – 18+-os fotó

Ötméteres zuhanás után egy fémcső nyársalta fel a munkást, csoda, hogy túlélte – 18+-os fotó

Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás