Te tudod minek a világnapja van ma? Ennek az 5 fontos dolognak!





Többek között a nyelvi sokféleség támogatásának, a fáknak és egy genetikai betegségnek is ma van a világnapja. Emellett a faji megkülönböztetés ellen is sokan felszólalnak március 21-én.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.21.
Módosítva: 2024.03.21.
ez lesz ma világnap Bach

Ma van a költészet világnapja

Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára vetette fel először 1998-ban a nemzetközi költészeti nap kijelölését. 1999. november 18-án az UNESCO (az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete) március 21-ei közgyűlésén, a mai napot a költészet világnapjává nyilvánította azzal a céllal, hogy költői kifejezés révén támogassa a nyelvi sokféleséget és növelje a veszélyeztetett nyelvek megismerésének lehetőségét. Korábban a költészet napját Vergilius, a római epikus költő születésnapján, október 15-én ünnepeltük – olvasható a Wikipédián.

Otthon a könyvtárban – Családi nap
Ma van a költészet világnapja Fotó: Chinnapong/Shutterstock

A Down-szindróma-világnapját is ma tartják

A Down-szindróma világnapját (World Down Syndrome Day) is március 21-én tartják. Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére, és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat.

11 éve emlékezünk már az erdők nemzetközi napjára

Egy ENSZ-határozat jóvoltából 2013-tól kezdődően emlékezünk meg az erdők és fák jelentőségéről ezen a napon. Az első konkrét javaslat 1971-ben született, amikor az Európai Mezőgazdasági Bizottság (ECA) javasolta egy erdészeti világnap alapítását.

A bábszínházi világnap is március 21-én van

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ehhez az időponthoz kapcsolódva 2003 óta szerte a világon, így Magyarországon is szerveznek különböző eseményeket.

A faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napját is ma tartják

1960. március 21. óta ezen a napon emlékezünk meg a dél-afrikai tüntetőkre leadott rendőrsortűz áldozatairól. A 70 békés felvonuló halálára emlékezve lett ez a nap a faji megkülönböztetés elleni küzdelem napja.

339 éve született Johann Sebastian Bach

A német barokk zeneszerző, orgonista, hegedűművész 1685. március 21-én született és apjától és bátyjától tanult zenélni, majd a weimari udvarban és templomban orgonált. Weimar után a kötheni herceg szolgálatába állt, itt komponálta kamara- és versenyműveinek jelentős részét. Elnyerte a lipcsei Tamás-templom kántori állását, a komponálás és a templomi tevékenysége mellett elvállalta a Collegium Musicum igazgatását is. Élete végére megvakult.

Ezek is március 21-én történtek

  • 1919: Kikiáltották a Tanácsköztársaságot Magyarországon. 1989-ig a Tanácsköztársaság kikiáltásának évfordulója állami ünnep volt Magyarországon.
  • 1958: Megszületett Gary Oldman, amerikai színész.
  • 1963: Végleg bezárták a San Franciscó-i öbölben levő Alcatraz börtönszigetet.
  • 1969: A Magyar Televízióban üzembe helyezték az első magyar színes televízió adóberendezést.
  • 1980: Megszületett Ronaldinho (Ronaldo Assis de Moreira) brazil válogatott labdarúgó.
  • 2009: Az MSZP kongresszusán lemondott Gyurcsány Ferenc, kormányfő.

Meleg, de esős lesz ma az idő

A koponyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és estétől elszórtan már eső is kialakul. 12 és 18 fok közé erősödik a nappali felmelegedés. A szél időnként megélénkül.

Forgalomkorlátozás lesz a IV. kerületben

Labdarúgó-mérkőzés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz ma Budapest IV. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy tilos megállni március 21-én 8 órától 24 óráig a

  • Megyeri út mindkét oldalán a Váci út és az Irányi Dániel utca között (a stadion előtti parkoló területén is),
  • Labdarúgó utca mindkét oldalán a Mildenberger utca és a Kisfaludy utca között,
  • Mildenberger utca mindkét oldalán a Labdarúgó utca és a Baross utca között,
  • Fülek utca mindkét oldalán a Baross utca és a Labdarúgó utca között,
  • Labdarúgó utca mindkét oldalán a Fülek utca és az Irányi Dániel utca között,
  • Megyeri út páros oldalán a Luther Márton utca és a Reviczky utca között.

Emellett szakaszosan és időszakosan lezárják március 21-én 14 órától 24 óráig a Megyeri utat a Váci út és az Irányi Dániel utca között.

Tavaszköszöntő koncert lesz a MOMKultban

Nyílnak a virágok, rügyeznek a fák és a Budapest Bár elhozza azt a plusz- frissességet, melyre egész télen vártunk. A zenekar ezúttal Németh Jucival, Behumi Dórival, Frenkkel, Keleti Andrással és Kollár-Klemencz Lászlóval lép fel a MOMKultban. További információ a koncertről itt található.

Javában zajlik a felsőoktatási véradó hetek

Ennek keretében a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös kampányt indít, hogy minél több fiatalt buzdítson önkéntes véradásra. A felsőoktatási véradó heteken a szervezetek a felsőoktatási hallgatóknak és dolgozóknak külön lehetőséget biztosítanak az oktatási intézmények campusain és könyvtáraiban történő önkéntes véradásra a szorgalmi időszak végéig. A kéthónapos kampány az egész éven át tartó Felsőoktatási Véradóverseny egy kiemelt programja. Célja, hogy a 18 életévüket betöltött, egészséges fiatalok figyelmét felhívja az önkéntes véradásra, valamint hangsúlyozza az önkéntes véradás általi társadalmi felelősségvállalás fontosságát. További információk és a helyszínek itt találhatók.





 





Ezeket olvastad már?
„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás