Mi lenne Charlie whiskyjével jég nélkül?





Mindenki korlátlanul használja, mégsem értékeli eléggé. Panelbeszélgetés zajlott hét emelet magasban életünk legfontosabb tényezőjéről.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.18.
Módosítva: 2024.03.20.
Víz Világnapja ivóvíz felhasználás ivóvíz korlátozás aszály

Csőtörést szenvedett Litkai Gergely humorista a Práter utcában, ahol él és erről beszélt a víz világnapja kapcsán tartott Víz a békéért kerekasztal-beszélgetésen a hazai szakmai szervezetek képviselőivel a Margitszigeti Víztorony tetején.  Mint hangsúlyozta: számára a víz ugyanolyan fontos, mint az internet és ha bármelyik szolgáltatás szünetel, akkor megáll a világ. 

Litkai Gergely a Víz világnapja kerekasztal beszélgetésen
Kerekasztal-beszélgetés a víz világnapja alkalmából. Balról jobbra: Litkai Gergely, dr. Kovács Károly,  Dedák Dalma és Gyura Gábor Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Metropol

Különben is, tette hozzá poénkodva: 

Mi lenne Charlie whiskyjével jég nélkül?

Hisz a jég is vízből van. Márpedig – fordította komolyra a szót – a víz egyenesen háborús konfliktusokhoz vezethet vagy azokban eszközül szolgál. Példának hozta fel a tavaly júniusban történt ukrán Noha Kahovkai gátrobbantást, amikor közel 6 balatonnyi víz zúdult a városra és több százezer ember maradt víz nélkül vagy a gázai konfliktust, ahol öntözőkutakat temettek be betonnal. A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy Európa is veszélyben van. Németországban a Tesla gigagyár közelében korlátozni kellett a lakosság vízfogyasztását. Berlinben a felmelegedés megöli a mikroorganizmusokat, amik a víz tisztaságáért felelnek. 

Dr. Kovács Károly, a Magyar Víz és Szennyvíz Szövetség elnöke azt gondolja, hogy egyre nagyobb konfliktusforrás lesz a jövőben a határainkon túl átnyúló, felszín alatti vízkészletek kérdése és egyre nagyobb kockázatot lát a vízkrízisben. A legnagyobb problémát most a szennyezett vizek kérdésében látja. A Víz a békéért szlogen szerinte fontos üzenet: áldozatot kell hozni a vízkészlet megtartásáért és oda kell figyelni rá. Dedák Dalma, a WWF környezetkutatással foglalkozó szakértője azt emelte ki: fontos, hogy legyen egészséges víz a talaj alatt, ez a civilizáció alapfeltétele.

Kerekasztal-beszélgetés a Víz a békéért mottó jegyében Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Metropol

Ahol van víz, ott nem éheznek az emberek és ahol nincs víz, ott éheznek

– tette hozzá a szakértő. Gyura Gábor, az ENSZ Környezetvédelmi Program  (UNEP) fenntartható pénzügyi tanácsadója azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi vízhiányos helyzet időzített bomba.

Hazánkban a háztartási víz körforgását három, közel egyenlítőnyi hosszúságú vezetékhálózat és több ezer tisztító- és nyomásfokozó létesítmény biztosítja. Budapest egynapi vízfogyasztását húszezer kamion tudná elszállítani, és a sor Bécsig érne. A legtöbb vizet a vécéöblítésére használjuk el. Évek óta súlyos az aszály az Alföldön. Egyes tudósok szerint Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából az egyik legsérülékenyebb ország Európában. A vízvisszatartásban nélkülözhetetlenek az erdők is, melyek hatalmas mennyiségű vizet tárolnak. A vízbiztonság a globális béke kulcstényezőjévé vált.

Egy kis múlt Budapest vízhálózatáról 

Vízhálózatok kiépítésére Pesten az 1866-os kolerajárványt követően került sor, mivel a rossz pesti víz okozta a fertőzést. A lakosság az ivóvizet addig fúrt közkutakból vette, illetve a Dunából vizet hordóktól, akik zsarnoki módon kihasználták monopolhelyzetüket. A Pesti Napló 1868 decemberében megjelent cikkében részletesen beszámol, milyen állapotban voltak Pest utcái.  „A háziasszonyok alig várják a vízvezeték létesülését, nemcsak azért, hogy akkor jó ivóvízhez jutnak, hanem azért is, mert akkor a Duna víz-hordók zsarnokságától megmenekülhetnek. Ezek az emberek most, kiknek faját a vízvezeték maholnap el fogja mosni, mindenképpen azon vannak, hogy sokáig megmaradjanak a háziasszonyok emlékében. Gorombák, követelők, házsártosok. Egy puttón víz árát önhatalmúlag öt krajcárról tízre emelték, s még kegyelemnek tekintik, ha ezen az áron is visznek vizet, kivált az emeletekre” .

 





 





Ezeket olvastad már?
„Egy földönkívüli megmentette az életünket” – Állítja a nő: sikerült a telepatikus segítségkérés

„Egy földönkívüli megmentette az életünket” – Állítja a nő: sikerült a telepatikus segítségkérés

A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!

A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!

Ilyen cuki kutyákat még nem láttál, Lázár séf különleges fogásokkal kényeztette őket – Képgaléria

Ilyen cuki kutyákat még nem láttál, Lázár séf különleges fogásokkal kényeztette őket – Képgaléria

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás