Biztos olvastad a könyveit, de ezeket talán te sem tudtad róla





Azt sokan tudják az íróról, hogy előre látta a jövőt, és hogy ő volt a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. Most viszont összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert tényt az életéből!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.08.
Jules Gabriel Verne Verne Gyula számítógép

Sokan hiszik róla, hagy magyar volt

Köszönhetően a filmeknek, pontosabban azok szinkronjának, Verne Gyuláról sokan hiszik azt, hogy magyar volt, holott Jules Gabriel Verne egy francia író, aki 196 éve ezen a napon, vagyis február 8-án született Nantes-ben. Olyan kultikus könyveket köszönhetünk neki, mint az Utazás a Föld középpontja felé, Nemo kapitány, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, a Kétévi vakáció vagy a Nyolcvan nap alatt a Föld körül. Ezen művek közül többet meg is filmesítettek. Apja ügyvédnek szánta, de Jules nem érdeklődött az ügyvédi pálya iránt, és bár elvégezte a jogot, soha nem praktizált. Szerette a kalandokat, a természettudományokat, és a „fény városában”, Párizsban szeretett volna élni akkor is, amikor apja megfenyegette, megvonja tőle az anyagi támogatást. Eleinte sokat nélkülözött, és mindenféle munkát elvállalt, a maradék idejében pedig színműveket és operaszövegeket is írt, kevés sikerrel. Id. Alexandre Dumas azonban biztatta, és ez sokat jelentett a számára. Első komolyabb sikerét az Öt hét léghajón című művel érte el, amely 1862 karácsonyára jelent meg, és ennek révén anyagilag is rendbe jött. Ezt követően egyre-másra megjelent regényei óriási sikert arattak otthon és külföldön egyaránt. A könyveiben – amiből van jó pár – említett száznyolc terv és találmány döntő többségét mára már megvalósították.

Djibouti,-,Circa,2010:,A,Stamp,Printed,In,Republic,Of
Verne Gyula egy 2010-es bélyegen – Fotó: Olga Popova

A számítógép atyja 67 éve hunyt el

Neumann János világhírű matematikus, a számítógép kifejlesztője 67 éve, 1957 február 8-án hunyt el. A zsidó származású, bár nemesi címet szerzett családból való Neumann a harmincas években emigrált az Egyesült Államokba. Princetonban, a mérnöktovábbképző intézetben matematikaprofesszor lett, majd részt vett az amerikai atombomba elkészítésében, amely rengeteg számítást igényelt. Egy évvel később már Pennsylvaniában igazgatott egy hadászati számítógépprojektet, amelyet másodpercenként ezer művelet sebességűre terveztek. Neumann ezután haláláig együtt dolgozott ottani kollégájával, Herman Goldstine matematikussal. Többek közt megalkották az IAS- vagy Neumann-gépet, amely sokkal gyorsabban számolt bármelyik korabeli számítógépnél, felépítése pedig nagyjából megegyezett a mai modern számítógépekével, így joggal tartják ezt a mai gépek ősének. Neumann élete végéig, halálos betegen is dolgozott. Tüdőrákban halt meg.

15 éve gyilkolták meg Marian Cozmát

2009. február 8-án, Veszprémben gyilkosság áldozata lett Marian Cozma román válogatott kézilabdázó. Aznap hajnalban egy lokál előtt szíven szúrták, a segítségére siető két klubtársa (Ivan Pešić horvát és Žarko Šešum szerb) is megsérült. Az elkövetőket az osztrák rendőrség még aznap este elfogta. 2011. június 23-án a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytig tartó fegyházra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012. április 27-én Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

Ma is tavaszias idő lesz

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön is folytatódik a változóan felhős, tavaszias időjárás. Esetleg kisebb zápor fordulhat elő az északkeleti területeken. A délnyugati szél sokfelé lesz erős, olykor viharos. 11 és 19 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Magyarországra látogat a világ leghíresebb cirkusza. A kép illusztráció – Fotó: Balogh Zoltán

Magyarországra látogat a világ leghíresebb cirkusza

A Cirque du Soleil visszatér Budapestre egy vadonatúj előadással, az újra turnézó, hatalmas teljesítményeket és lenyűgöző akrobatikus mutatványokat felvonultató OVO-val. Izgalmas Cirque du Soleil-élményként az OVO betekintést nyújt a rovarok életének egy napjába, az energiával és a mozgással teli, megállás nélküli forrongásba. A látványos akrobatikán keresztül kiemeli a különböző rovarok egyedi személyiségét és képességeit, megmutatva a biológiai sokféleség szépségét, annak minden kontrasztjával és vibrálásával. A társulat két oszlopos tagja egy magyar tornászpáros is! Az OVO Budapesten csak 5 alkalommal lesz látható, 2024. február 8-tól az MVM Dome-ban. További részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

Ezek is február 8-án történtek

  • 1587 – I. Erzsébet angol királynő kivégezteti I. (Stuart) Máriát, a skótok királynőjét.
  • 1904 – Japán hadat üzen Oroszországnak.
  • 1946 – Bemutatják Bartók Béla III. zongoraversenyét.
  • 1949 – A magyar népbíróság életfogytiglani börtönre ítéli Mindszenty József hercegprímást.
  • 1986 – A Duna Kör – előzetesen betiltott – környezetvédelmi sétáját a rendőrség brutális eszközökkel feloszlatja.
  • 1986 – A kanadai Albertában egy személy- és egy teherszállító vonat összeütközött. A tragédiában 23-an hunytak el, 71-en megsérültek.
  • 2008 – Négy amerikai katona életét veszíti, amikor a járművük közelében felrobban egy út mentén elhelyezett pokolgép Bagdadban; egy másik katona halálát – a fővárostól északra – szintén egy pokolgép okozza.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás