A mai nap több szempontból is a magyar űrkutatás fénypontja: ez történt 77 éve





Egyrészt február hatodikát tekintjük a magyar űrkutatás kezdetének. Másrészt ezen a napon ünnepeljük az első kísérlet évfordulóját egy Földön kívüli tárggyal.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.06.
Módosítva: 2024.02.06.
magyar radarcsillagászat rádiótechnikai Föld

Ma van a rádiótechnikai fegyvernem napja

Magyarországon február 6-án ünneplik a Magyar Honvédség rádiótechnikai fegyvernemének napját, amit először 1994-ben tartott meg. Ezen a napon arra a rádiótechnikai bravúrra emlékeznek, amikor Bay Zoltán és kutatócsoportja 1947. február 6-án saját fejlesztésű radarral, a világon akkor egyedülálló eljárással mérte meg a Föld–Hold-távolságot. Ezt a napot tekintik a magyar űrkutatás kezdetének.

Hold
Ma van a magyar radarcsillagászat napja is Fotó: Pixabay

Ma van a magyar radarcsillagászat napja is

Ezt 2009-óta tartjuk, az előbbihez hasonló okokból: Bay Zoltán és munkatársai 1946-os holdradar kísérletének emlékére. Ekkor történt, hogy a magyar fizikus és munkatársai ennek az évnek a januárjától az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. laboratóriumában végeztek Hold-visszhang kísérleteket. A munka február 6-án hozott világraszóló eredményt: radarhullámokat küldtek a Holdra, és sikerült felfogniuk a visszaverődött jeleket. Ilyen módon Bay Zoltán az európai kontinensen elsőként Budapestről teremtett kapcsolatot a világűrrel. A kísérlet bebizonyította, hogy a Hold anyagi jellemzőkkel bíró tárgy, meghatározható távolságban a Földtől.

És ha már Hold, valaki ugyancsak ezen a napon golfozott rajta

Alan Shepard 53 évvel ezelőtt, 1971. február 6-án ütött el egy golflabdát a Holdon. Ő volt az első amerikai, aki az űrben járt, valamint az egyike azoknak, akik sétáltak a Holdon.

Egy éve pusztító földrengés volt Törökországban

A 2023-as törökországi és szíriai földrengések február 6-án következtek be, és legnagyobbrészt Törökország déli és központi részén, valamint Szíria északnyugati és északi részén pusztítottak. A földrengések erősségét tekintve kettő kiemelkedik a többi közül. Az első Gaziantep városától 34 kilométerre nyugatra pattant ki, erőssége pedig 7,8 volt. Ezt a rengést több utórengés is követte, közülük a legerősebb 6,7-es erősségű volt. Több mint 59 259-an meghaltak a földrengések során, és legalább 12 104-an megsérültek a Wikipédia szerint. A mentési munkálatokban magyarok is nagy számban vettek részt.

földrengés
A legerősebb rengés 7,8-as erősségű volt Fotó: Katasztrófavédelem

Ma kísérik utolsó útjára Benedek Miklóst

Február 6-án, kedden, délután két órakor a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában búcsúztatják Benedek Miklóst – adta ki a hírt a Nemzeti Színház sajtóosztálya. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, a Nemzet Színésze elismeréssel illetett színművész január 9-én halt meg életének 78. évében. A temetésen résztvevőket arra kérik, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát, ezért ne készítsenek kép- vagy videófelvételt a család tagjairól!

Ezen a napon született az egyik leghíresebb magyar származású színésznő is

Gábor Zsazsa, Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő 107 éve, 1917. február 6-án látta meg a napvilágot. Később számos házasságáról és filmjéről lett híres, most pedig a róla készült szobor miatt áll a bál. Karrierje kezdetén 1932-ben Bécsben operettdarabokban lépett fel, 1936-ban szépségkirálynő választáson Miss Magyarország volt, 1941-ben pedig elköltözött az Amerikai Egyesült Államokba. Szerelmeiről és csalódásairól egyszer így nyilatkozott: „Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat”. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a hollywoodi Hírességek Sétányán.

1960-1969 Actor / Actress
A kép bal oldalán Gábor Zsazsa látható Fotó: Keystone Press Agency

Ma van Szent Dorottya napja is

A szentként tisztelt ókeresztény vértanúnő a kappadókiai Kaiszareia Mazaka (mai Kayseri) városában élt, és híres volt szépségéről, okosságáról, és erényességéről. A római keresztényüldözés idején egy prefektus kínvallatásra fogta, illetve erkölcstelen nők segítségével próbálta a hitétől eltántorítani. Dorottya azonban állhatatos maradt, és meggyőzte a csábító nőket is. Apicius ekkor fővesztésre ítélte, amelyet 311-ben végre is hajtottak, aki azóta többek között a kertészek védőszentje lett.

Napos, meleg lesz az idő

A mai nap folyamán a köpönyeg.hu előrejelzése szerint gyengén felhős, napos időre van kilátás. Élénk lesz a DNy-i szél és akár 10–16 fokos hőmérséklet is lehet. Ami a fővárost illeti: reggel 5, délután 13 fok várható, 17 kilométeres szél mellett.

Itt kell forgalomkorlátozásra számítani

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz ma és még holnap is az V. és VIII. kerületben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén. Tilos megállni:

  • február 6-án 6 órától 10 óráig Budapest V. kerületében a Balassi Bálint utcában a Stollár Béla utca és a Markó utca között mindkét oldalon.
  • február 6-án 12 órától 17 óráig Budapest VIII. kerületében a Szentkirályi utca páros oldalán a Múzeum utca és a Bródy Sándor utca között.
  • február 7-én 6 órától 13 óráig Budapest V. kerületében az Akadémia utca páratlan oldalán a Steindl Imre utca és a Garibaldi utca között.




 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás