Feltűnés nélkül őrzik a pápát a mesterlövészek Budapesten





Magyarországra érkezett Ferenc pápa. Budapesten különleges intézkedések lépnek életbe, hogy garantálni lehessen a világ egyik legjobban védett emberének biztonságát. Minimális esélyt sem szeretnének adni a terroristáknak.



Megosztás
Szerző: KKP
Létrehozva: 2023.04.28.
pápa Ferenc pápa látogatás egyház

Oroszország, Kína és az USA elnöke mellett a mindenkori római pápa a világ legvédettebb személyei közé tartozik. Ebből következik, hogy ha valahol megjelenik minden katolikusok legfőbb pásztora, ott bizony rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, ez pedig szigorú intézkedéseket tesz indokolttá

FERENC pápa
Ferenc pápa három napot tölt hazánkban Fotó: Koszticsák Szilárd

Miért van erre szükség? 

II. János Pál pápát annak idején Ali Agca török bérgyilkos, a bolgár titkosszolgálat megbízásából megpróbálta megölni. A terrorista több lövést is leadott a már szentként tisztelt egyházfőre, ám Róma püspöke túlélte a merényletet, és a börtönben meg is látogatta a bűnözőt. A világ egyetlen pontján sem szeretnék vállalni egy esetleges sikeres merénylet kockázatát, annál is inkább, hogy a dzsihadista csoportok esetleges megjelenése is állandó és reális veszélyt jelenthet Vatikán államfőjének életére.

Teljesen természetes, hogy amikor a pápa repülőgépe Magyarországra érkezik, lezárják a légteret

 – mondta George Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Soha nem árulják el, hogy a pápa a különböző programpontok helyszínére mikor érkezik meg percre pontosan.

Együtt dolgoznak a svájci gárdával

A légtérzár nem csupán az esetleges terroristák miatt szükséges, a baleseteket is el kell kerülni. Egy a pápához hasonlóan magas rangú személyt szállító repülőnek az összes többi géppel szemben prioritása van. Fontos, hogy a pápa repülője időben leszállhasson és ne kelljen köröznie az égben.

A TEK szinergiában dolgozik a svájci gárdával. Utóbbi nemcsak a régies kosztümbe öltözött, alabárdos, sisakot viselő testőrök, hanem nagyon jól képzett, katonai vagy titkosszolgálati múlttal rendelkező szakemberek

 – tette hozzá Spöttle.

Egy Fiattal közlekedik a pápa Budapesten  Fotó: Bánkúti Sándor / MW

Több útvonalat jelölnek ki

A pápa útvonalának kiválasztásakor figyelembe veszik, hogy hogyan lehet a leggyorsabban eljuttatni a reptérről a városba. Alternatív útvonalakat is kidolgoznak, hiszen bármikor közbeléphetnek zavaró tényezők.

Az útvonalakat értelemszerűen előzetesen bejárják megfigyelők. Ha bármit észlelnek, legyen az akár egy autóbaleset, azonnal átirányítják a konvojt. A különböző egységek végig rádiókapcsolatban állnak egymással

 – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő. 

A pápát páncélozott járművek szállítják, melyek simán ellenállnak egy kalasnyikovból kilőtt sorozatnak is.

Rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a pápa szállásának biztonságára, hogy véletlenül se kerülhessen oda semmilyen robbanóanyag, ami őszentsége életét veszélyeztetné. Ugyancsak szigorúan ellenőrizték a pápai szentmiséhez épített színpad alkotóelemeit. Léteznek olyan szenzorok, melyek még a robbanóanyagok molekuláris kipárolgását is képesek észlelni

– jegyezte meg Spöttle.

Szinte evidens, hogy a különböző helyszíneken bombakereső kutyákat is bevetnek, és a mesterlövészek is jelen lesznek, akiknek a fő feladatuk elsősorban a megfigyelés, hogy minden gyanús momentumot és személyt ki tudjanak szúrni a tömegből. 

A hívek között civil ruhás rendőrök is elvegyülnek. Ha valaki furcsán viselkedik, vagy veszélyes tárgyat tart magánál, azonnal intézkednek. A konvoj útvonalán átvizsgálják a csatornákat és lehegesztik a fedeleket.

A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy ellenőrzik azon személyeket, akik a pápával közvetlenül találkoznak. A fémdetektoros beléptetés alól a magas rangú személyek sem kivételek, és könnyen lehet, hogy ez Erdő Péter bíborosra is vonatkozik. Az ország valamennyi egyháztartománya felett joghatósággal bíró egyházi méltóság ezt minden bizonnyal tudomásul veszi, még akkor is, ha ő értelemszerűen minden gyanú felett áll.

A helyszínek felett a helikopterek mellett drónok is folyamatosan röpködni fognak.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a Hír TV-n. Az előkészületekről és a szentatya programjától minden részletet itt találtok!


 





 





Ezeket olvastad már?
Késelést jelentettek Zuglóból - kiderült, mi történt

Késelést jelentettek Zuglóból - kiderült, mi történt

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás