Felháborodtak a budapestiek a járatritkítás miatt





Pénteken és hétfőn „főműsoridőben” ritkította járatait a BKK. A cég közleményben magyarázkodik, Karácsony Gergely előbb letagadta, majd beismerte – a budapestiek pedig dühösek.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.01.22.
Budapesti Közlekedési Központ BKK járat

53 járat jár ritkábban pont a legsűrűbb időszakban! Budapest közlekedési rendszerében nem várt változást tapasztaltak péntektől az utasok, mivel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bejelentette, hogy bizonyos járatok ritkábban közlekednek a hétfői és a pénteki napokon. Sokan már csak azt vették észre, hogy a szokásos menetidejük jelentősen megnőtt, mert a cég csak az előző nap jelentette be a döntést. Mindenki kiakadt a hír hallatán, hiszen ez teljesen ellentmond a városvezetés eddig hangoztatott politikájának, miszerint a tömegközlekedést részesíti előnyben az autózással szemben.

Böngészhetik a felháborodott utasok, hány járatukat érintik a ritkítások (Fotó: BKK)

53 járat menetrendjét ritkították

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által bejelentett intézkedések értelmében január 19-től bizonyos járatok ritkábban közlekednek. A helyi civil szervezetek, közéleti szereplők, de még a baloldali pártok is élesen kritizálták a BKK-t, és Karácsony Gergelyéket, mondván, hogy a változások mértéke túlzott, és súlyosan érinti mind a budapestieket, mind az ingázókat.

Több esetben 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járatok is ritkítás áldozatául estek, több szélsőséges esetben az év folyamán akár ötféle munkanapi menetrenddel. Alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak – és természetesen az offline tájékoztatás '80-as évek színvonalára züllesztése sem segít.

– fogalmaztak a civilek. Akik szerint ez már nem az első tömegközlekedést romboló döntés az elmúlt időszakban.

A politikai és civil tiltakozások azt hangsúlyozzák, hogy a járatritkítások mértéke súlyosan sérti a városvezetés korábbi elkötelezettségeit a fenntartható és környezetbarát tömegközlekedés iránt. Az emberek aggódnak a hosszabb menetidők miatt, ami veszélyeztetheti a városi közlekedés népszerűségét és ellentmond a városvezetés eddig vallott zöld irányultságának.

Hosszabb lesz a menetidő az átszállóknak (Fotó: Teknős Miklós)

Az emberek teljesen kiakadtak a hír hallatán

A péntek délutáni csúcsban is óriási volt a tumultus az 1-es villamos népligeti megállójában. Az utasok alig fértek fel a tömött járatokra.

Ez gyalázat! Hát ez egyértelműen gyalázat. Legalább közlekedni lehetne normálisan. Csúcsidőben, mikor az ember nyugdíjas létére ott áll és kénytelen több járatot elengedni, mert nem fér fel

– panaszolta lapunknak Franciska.

Franciska gyalázatnak nevezte a ritkítást (Fotó: Fügedi Richárd)

Nem igazán örülök neki. Tömegközlekedéssel vagyok kénytelen közlekedni és időben korlátoz, de hát ez van, nincs mit tenni

– nyilatkozta lapunknak Andrea.

Andrea nem örül, de nem tud mit tenni (Fotó: Fügedi Richárd)

Ez negatív mindenképpen, az egyes villamost azt elég sokat használom. Eddig egy-két perc alatt mindig jött. Ha ez most ritkul, az természetesen rosszabb lesz

– mondta Ákos.

Ákos az egyetemre jár – tömegközlekedéssel (Fotó: Fügedi Richárd)

Karácsony Gergely előbb letagadta, majd beismerte

A főpolgármester szerint nem volt járatritkítás Budapesten, csak átszervezés – legalábbis ezt állította az ATV-ben a balliberális főpolgármester, majd nem sokkal később bevallotta: valóban volt járatritkítás.

„Sokkal hamarabb és látványosabban kellett volna kommunikálni a járatritkításokról” – ismerte be a BKK vezérigazgatója. Walter Katalin az ATV-nek azt mondta: hibáztak és elnézést kér a zsúfolt járművekről lemaradó utasoktól. 





 





Ezeket olvastad már?
Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

Rémisztő alakot fotóztak a Nap felszínén az európai űrszondák

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

A hétvégi időjárásban nem lesz köszönet: Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Megpróbálták kifosztani, véletlenül meggyilkolta a betörőt

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Szentkirályi Alexandra jelöltként is megoldotta, amit Karácsony Gergely főpolgármesterként sem tudott

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás